POLITIČKA KAMPANJA U KAZALIŠTU

UMJETNICI U ŠOKU Za 7 do 15 tisuća kuna HNK ponudio 'Marulićeve dane' kandidatima za gradonačelnika Splita za predizborne skupove

 Ante Čizmić / HANZA MEDIA

Uprava HNK u Splitu kandidatima za gradonačelnika na nadolazećim lokalnim izborima ponudila je da preuzmu pokroviteljstvo za jednu od predstava iz festivalskog programa Marulićevih dana, otkriva Teatar.hr.

Pritom, za cijenu pokroviteljstva (od 7.000 kn do 15.000 kn), kandidati za gradonačelnika dobivaju priliku da na dan izvedbe odabrane predstave u kazalištu održe predizborni skup.

Problem je, otkriva Teatar.hr, da autori i izvođači predstava nisu uopće obavješteni da su njihova umjetnička djela na ovakav način ponuđena za potrebe političke kampanje.

Potvrdio je to za Teatar.hr Boris Bakal, ravnatelj Bacača sjenki, koji gostuje na festivalu s predstavom 'Bitka na Neretvi' i to, na nagovor selektora, bez ikakve naknade. Da su ih i pitali da se njihova predstava nađe na popisu prodaje kandidatima i strankama, naglašava Bakal, oni na takvo nešto nikada ne bi pristali.

Splitski HNK oglasio se priopćenjem u kojem se navodi kako su odlučili "kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto na predstojećim splitskim izborima ponuditi mogućnost simboličkog pokroviteljstva nad izvedbama 27. Marulićevih dana. Na taj način želimo dati priliku budućim obnašateljima najvažnije funkcije u gradu da javno izlože svoje mišljenje i stav o kulturi i mjestu koje su joj namijenili u svom gradonačelničkom programu."

Davor Vuković iz HNK Split priopćenjem je pojasnio da "dan nakon izvedbe kojoj odluči biti pokrovitelj, kandidatkinja ili kandidat moći će u foyeru Kazališta na javnoj tribini predstaviti ulogu kulture u svojim programima, ono o čemu se na našim izborima, lokalnim ili državnim u pravilu šuti. Pokroviteljstvom, nadalje, kandidatkinje i kandidati dobivaju mogućnost donekle ublažiti posljedice neizglasavanja gradskog proračuna po Festival. Stoga smatramo kako je ovakvo simbolično pokroviteljstvo nad izvedbama 27. Marulićevih dana neophodno kao skretanje pažnje javnosti i samih gradonačelničkih kandidata na ovu neodrživu situaciju. Ujedno je to i pružanje mogućnosti kandidatima da javno pokažu svoj stav o tom i drugim pitanjima koje muče kulturu grada."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:55