KAZALIŠTE BEZ GRANICA

USTAV RH GOSTUJE U BEČU! Jedna od najgledanijih zagrebačkih predstava sezone izvodi se u kazalištu Akzent

 Kerempuh

U nedjelju, 15. listopada u 20 sati na pozornici bečkog kazališta Theater Akzent gostuje jedna od najuspješnijih i najgledanijih zagrebačkih predstava recentne kazališne sezone.

Najiščekivaniji hrvatski film prošle godine i zasigurno jedan od najhrabrijih filmova novog milenija 'Ustav Republike Hrvatske' Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Rajka Grlića osvojio je publiku i kritiku, a tekst je doživio i svoju podjednako uspješnu kazališnu inačicu.

Satiričko kazalište Kerempuh 25. veljače izvelo je svečanu praizvedbu predstave nastale prema tekstu „Ustav Republike Hrvatske“ Ante Tomića i Rajka Grlića. Režirao ju je Vinko Brešan uz adaptaciju i dramaturgiju Željke Udovičić Pleština. Riječ je o hrabrom tekstu, o suvremenoj satiri koja kroz nacionalne odnose (one Hrvata i Srba) te kroz homofobne relacije (pitanje pozicije homoseksualaca u društvu) progovara o nekim temama koje, nažalost, ne možemo smatrati nadiđenima unutar postojeće svakodnevice kojoj svjedočimo. Radi se o predstavi koja se bavi ljubavlju i mržnjom, hrabrošću i kukavičlukom, erotikom i netrpeljivošću prema drugima i različitima.

Profesor Vjeko živi u centru Zagreba s Hrvojem, nepokretnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom. Vjekin užitak su noćne šetnje kada, odjeven kao žena, luta gradom. U jednoj od tih šetnji pretuče ga grupa mladića. U bolnici ga prepozna Maja, medicinska sestra koja živi u podrumu njegove zgrade. Od toga trenutka Maja se počne brinuti za njega i njegovog oca. Zauzvrat Vjeko Majinom mužu, policajcu Anti, pomogne pripremiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske...Tako počinje ova priča o ljubavi i mržnji, priča o četvero vrlo različitih ljudi koje je sudbina iznenada učinila međusobno ovisnima.

Satiričko kazalište Kerempuh u sklopu ciklusa 'Kazalište bez granica' koji podrazumijeva regionalnu kulturnu razmjenu kontinuirano pokreće suradnju i umjetničku razmjenu s najjačim kazalištima slične estetike.

Gostovanje u kazalištu Akzent nastavak je uspješne suradnje koju Kerempuh održava više od deset godina. Ta gostovanja Kerempuha iznimno su dobro popraćena od brojne hrvatske zajednice u Austriji i značajna su za jačanje kulturnih veza u regiji, naglašavaju u Kerempuhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:02