'NOĆNA ŠKOLA'

AKCIJSKI JUNAK Novi roman s Jackom Reacherom koji pokazuje savršen njuh za tajne

Pisac Lee Child i glumac Tom Cruise
 Getty

Proteklog vikenda jedna je televizija pustila u program film “Jack Reacher” (2012) s Tomom Cruiseom u naslovnoj ulozi. To je bila ekranizacija romana Lee Childa “Jedan hitac”, koji je zagrebačko Znanje objavilo kao prvu knjigu biblioteke “Knjiga dostupna svima”. A pred recenzetom je ovogodišnji naslov istoga autora, Childa, Engleza iz New Yorka, pod naslovom “Noćna škola” - može i “Večernja”.

Child je napisao cijelu seriju romana s ovim protagonistom - najavljen je već 22. po redu - s bivšim specijalcem i vojnim policajcem, ukratko s vojnikom. Usput, Childovo je pravo ime James D. Grant (r. 1954). I njegovo umijeće potvrđuju sve moguće top-liste, od New York Timesa naniže.

U “Noćnoj školi” američka obavještajna zajednica reagira na informaciju da je stanoviti Amerikanac zatražio 100 milijuna dolara od terorista. Kako se raspliće zamršena priča, od Hamburga do Langleya, Reacher sve uvjerljivije vodi terensku akciju i pokazuje savršen njuh za tajne. Osim terorista iz Afganistana i ćelije u lučkom Hamburgu, u igru se upliću tamošnji njemački desničari. Otkriva se da je ta visoko cijenjena roba minijaturna atomska bomba; sve drugo bilo bi ispod nivoa, premalo i za nastavak neke TV serije.

Child igra na staru kartu preklapanja ingerencija FBI-a, CIA-e i vojske, a u igru uvodi savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost. Ministarstvo domovinske sigurnosti ne može igrati na mali ulog, već na onaj najveći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:43