TIHA PATNJA ŽENA

BI LI VAM SE SVIDIO PRAVI MR. DARCY? 'Navodno je imao porculanski ten, tanke usne, a na glavi periku'

 REUTERS

Romantičnog junaka romana britanske spisateljice Jane Austen "Ponos i predrasude", Mr. Darcyja, dosad su u filmovima i tv-serijama ovjekovječili brojni autori, no nedavno provedena studija upućuje na to da je izgledao puno drukčije od muškaraca koji se danas smatraju utjelovljenjem muževnosti.

Čini se da ga je Austen zamislila kao vitkog muškarca s lagano spuštenim ramenima, bijelom perikom, porculanskog tena, ovalnog lica i tankih usana, tvrde profesori od kojih se tražilo da iznesu svoje viđenje najpreciznijeg izgleda šarmantnog Mr. Darcyja utemeljenog na povijesnim postavkama.

Naime, ideal muževnosti i muške ljepote krajem 18. stoljeća, danas bi razočarao sve obožavateljice Mr. Darcyja koje ga vide kao jedan od likova iz tv-serija ili filmova u kojima su ga, među ostalima, utjelovili Laurence Olivier i Colin Firth.

"Darcyjev je lik prilagođen današnjoj publici. Mr. Darcy je pretvoren u seksi, karizmatičan, muževan lik kojemu je 'ubrizgana turbo-količina' testosterona, kombinirana s velikom dozom romantike", kazala je profesorica povijesti na londonskom sveučilištu Queen Mary, Amanda Vickery.

"Muškarci su tada nosili perike, a zgodnima, muževnima i privlačnima su se smatrali ako su imali usko lice i mišićave noge, za razliku od visokog, plećatog, tamnokosog Mr. Darcyja kojega je u filmu utjelovio Colin Firth i čiji izgled većina danas povezuje sa stvarnim likom", kazala je Vickery.

Istraživanje je provedeno za britanski tv program Dramu prije početka prikazivanja televizijskih adaptacija Austeninih romana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:13