KAJKAVSKA KNJIŽEVNOST

ČOVJEK ZASLUŽAN ZA RADOST Preminuo hrvatski književnik Joža Skok

 DHK

ZAGREB - Hrvatski književni kritičar i povjesničar Joža Skok preminuo je u 86. godini u petak u Zagrebu, objavilo je u ponedjeljak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Prof. Skok je rođen u Petrijancu kraj Varaždina 14. veljače 1931. godine. Studij skupine narodni jezik i književnost i rusistike završio je 1956. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1982.

Radio je na Pedagoškoj akademiji u Čakovcu i Zagrebu, a od 1978. do umirovljenja 1999. bio je profesor na Katedri za noviju hrvatsku književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Skok je jedan od pokretača časopisa "Umjetnost i dijete", a bio je glavni urednik časopisa "Radost" te jedan od urednika časopisa "Kaj".

Književnopovijesni rad usmjerio je na proučavanje tradicionalne i suvremene kajkavske književnosti. Autor je više djela među kojima i "Hrvatsko pjesništvo kajkavskih zavičajnih idioma", "Kajkavski kontekst hrvatske književnosti", "Moderno hrvatsko kajkavsko pjesništvo", "Garestinski panoptikum", "Ignis verbi kajkavicae", "Izvori i izbori iz hrvatske dječje književnosti", "Književni ogledi i pogledi", "Književno djelo Ivane Brlić-Mažuranić".

Pisao je i o književnom djelu Frana Galovića, Dragutina Domjanića i Miroslava Krleže.

Skok je suator više udžbenika za osnovne i srednje škole te priređivač mnogih izabranih djela hrvatskih pisaca, autor antologija iz starije i novije hrvatske kajkavske i dječje književnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:39