NAGRADILI SMO NAJBOLJE

DODIJELJENE NAGRADE JUTARNJEG Tatjana Gromača i Slobodan Šijan, autori najboljih knjiga

 Boris Kovačev / CROPIX
Gromača je proznu nagradu dobila za roman ‘Božanska dječica’, a Šijan publicističku za ‘Kino Tom’

Tatjana Gromača i Slobodan Šijan ovogodišnji su dobitnici nagrade Jutarnjeg. Gromači je trinaesta nagrada za najbolje prozno djelo pripala za roman “Božanska dječica”, dok je ugledni redatelj devetu nagradu za najbolju publicističku nagradu dobio za knjigu “Kino Tom - Antonio G. Lauer ili Tomislav Gotovac između Zagreba i Beograda”.









Jagna Pogačnik, predsjednica žirija za prozno djelo, istaknula je kako su na samom kraju dva romana bila izjednačena: “Božanska dječica” te “Karnera” Milorada Popovića, ali je Gromačin roman “za dlaku pobijedio”. Ovodišnja laureatkinja nije bila na dodjeli, a nagradu - koju je uručila Sanja Mlačak, direktorica marketinga, prodaje i promocije EPH - primio je njezin urednik Seid Serdarević.

Bolest vremena

“Božanska dječica”, inače, drugi je roman autorice. “Skup fragmenata koje zapisuje kći, ‘majčina zapisničarka’, nije (samo) priča o jednoj ženi i njezinoj posttraumatskoj sudbini, kao ni obiteljska kronika u kojoj jedan član podliježe psihičkoj bolesti. Roman je to u kojem se bolest pojedinca promatra i tretira kao općedruštvena bolest, u kojoj je majka samo egzemplar općih mjesta sveopće bolesti mjesta i vremena”, istaknuto je o romanu.

- Tatjana slabo putuje izvan Pule, pa tako nije došla ni na nedavnu dodjelu nagrade Vladimir Nazor, no znam da je iznimno počašćena zbog toga što je uopće ušla u uži izbor te da će joj biti iznimno drago zbog nagrade. “Božanska dječica” su zgusnut roman koji se dosta razlikuje od naše suvremene prozne produkcije. Ispostavilo se da je pauza koja je uslijedila nakon “Crnca” bila kvalitetna i kreativna, a dokaz su i izvrsne kritike i nagrade - istaknuo je Serdarević.

Teška odluka

Uz spomenuta djela u konkurenciji su bili i “Planet Friedman” Josipa Mlakića, “Pukovnik Beethoven” Damira Karakaša te “Nahrani me” Romana Simića Bodrožića, a uz Jagnu Pogačnik, o laureatu su odlučili Gordana Crnković, Dario Grgić, Ivan Lovrenović i Teofil Pančić.

Vlaho Bogišić, predsjednik publicističkog žirija, naglasio je da su se ove godine kod njih na posljetku među finalistima isprofilirale dvije knjige koje tematiziraju hrvatsko-srpske veze: Šijanova knjiga te “Figure politike - Lujo Vojnović i Robert William” Stjepana Ćosića i Zorana Grijaka.

Šijan, primajući nagradu koju mu je uručio Tomislav Wruss, direktor medija EPH, istaknuo je kako je zahvalan i uzbuđen. - Ovu sam knjigu pisao iz neke osobne potrebe kako bih se odužio značajnom čovjeku i prijatelju. Već sama činjenica da je objavljena, meni je bila nagrada. Zahvaljujem žiriju i Zagrebu - naglasio je Šijan koji je kasnije dodao kako je Tom Gotovac, s kojim se družio tijekom njegovog višegodišnjeg boravka u Beogradu, odigrao značajnu ulogu u njegovu životu i poimanju filma.

U nagrađenoj knjizi, redatelj klasika jugoslavenskog filma “Ko to tamo peva”, prije svega se bavi filmskim dijelom opusa Tomislava Gotovca. Pri tome je analizirao njegove eksperimentalne filmove, upuštao se u rekonstrukciju nekih u cijelosti ili dijelovima izgubljenih filmova, ali i opisao atmosferu u beogradskom krugu filmaša na prijelazu iz 60-ih u 70-te godine.

U finalu te nagrade bili su i: Lara Černicki i Stašo Forenbaher “Starim cestama do mora”, Andrea Feldman “Imbro Ignjatijević Tkalac - Europsko iskustvo hrvatskog liberala, 1824-1912.” te Hrvoje Klasić “Jugoslavija i svijet 1968”. Članovi žirija, uz Vlahu Bogišića, su i Davor Butković, Željko Ivanjek, Željko Krušelj, Tvrtko Jakovina i Branko Matan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:09