22. Sa(n)jam knjige u Istri

GLAMUR NEKADAŠNJEG AUSTROUGARSKOG KASINA Angolski književnik Jose Eduardo Agualusa i veliki sirijski pjesnik Adonis svečano otvorili pulski sajam

 Srećko Niketić / HANZA MEDIA
"Stvaralaštvo je ono što jednom narodu daje identitet i mjesto u povijesti", poručio je Adonis

PULA - Angolski književnik Jose Eduardo Agualusa i veliki sirijski pjesnik Adonis u četvrtak su u pulskom Domu hrvatskih branitelja svečano otvorili ovogodišnji 22. sa(n)jam knjige u Istri koji uz dvije glavne tematske cjeline "Transatlantik" i "Ljubljana bere", posjetiteljima i ove godine nudi bogat i slojevit program.

"Moj jezik nije određen političkim granicama, portugalski jezik ima transatlantsku funkciju", kazao je José Eduardo Agualusa opisujući jezik svog stvaranja, koji je ove godine posebno zastupljen na Sajmu knjige dok je pohvale organizacijskom timu uputio i sirijski pjesnik Adonis istaknuvši kako upravo organizatori ovog sajma dokazuju da i mali gradovi mogu učiniti puno.

"Politika i gospodarstvo ostaju u povijesti bez obzira na veličinu, a stvaralaštvo je ono što jednom narodu daje identitet i mjesto u povijesti", poručio je Adonis.

Izaslanica ministrice kulture, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost, Dubravka Đurić Nemec naglasila je kako je kreativna ekipa Sajma knjige ponovno iznenadila novostima istaknuvši kako ovaj sajam zapravo "autore i posjetitelje obavija glamurom nekadašnjeg austrougarskog kasina u kojemu se ova manifestacija održava".

Istaknuvši kako je povezivanje književnog sajma i festivala knjiga i autora u prirodnu cjelinu zadatak koji je Sa(n)jam knjige u Istri odavno položio, direktorica sajma Magdalena Vodopija kazala je kako osim dviju tematskih cjelina "Transatlantik" i "Ljubljana bere" te velikih imena iz suvremene svjetske i domaće književnosti i osim bogatoga i slojevitoga jedanaestodnevnog programa, premijera, okruglih stolova, izložaba i koncerata, ovogodišnji Sa(n)jam pamtit će se i po važnim novostima koje donosi u svojemu izložbenom dijelu.

"Imajući u vidu regionalni program "Ljubljana bere", koji predstavlja književno-kulturnu scenu Ljubljane, na sajmu će se ove godine moći pronaći veliki izbor slovenskih nakladnika, a zajedno sa Slovencima svoja će izdanja predstaviti i nakladnici iz Srbije, Crne Gore i Italije" - ustvrdila je Vodopija dodavši kako najuočljivija novost s kojom se ove godine susreću svi posjetitelji je svakako drugačiji, transparentniji postav izložbenog dijela.

Inače, zadnji dan tog sajma dodijelit će se dvije nagrade. Već tradicionalna čitalačka Nagrada dr. Ivo Borovečki i nagrada publike Libar za vajk, koja je pokrenuta prošle godine. Večeras se održava i poseban program "Noć pulskih galerija", koji kreće od 20:30 sati u Galeriji Poola te se nastavlja u Gradskoj galeriji Pula, galeriji Makina i galeriji Cvajner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:08