HDP - KRONIKA ODLAŽENJA

Jesu li hrvatski pisci svadljive i tašte osobe ili borci za ideale?

Prvo desetljeće Hrvatskog društva pisaca pamtit ćemo po privatnim sukobima i internim svađama

Raskol u Hrvatskom društvu pisaca koji će završiti njegovim raspadom ili raskol koji će rezultirati stvaranjem novog društva, tek su neke od varijanti koje se spominju nakon što je Velimir Visković u intervjuu za Vijenac izjavio da je “nemoguće naći Hrvata, osim možda Miljenka Jergovića, koji bi našao opravdanje za reafirmaciju četništva u Srbiji”.

Drugo tumačenje

Vijesti o istupanju i najavama istupanja nekolicine članova već danima pune novinske stupce. No, je li riječ o egzodusu pisaca zbog povreda temeljnih načela društva ili o pojedinačnim odlascima zbog “polemike”? Vodstvo HDP-a priklonilo se ovom drugom tumačenju.

Novi predsjednik

- Bio sam protiv polemika kad se FAK raspadao, a i sada sam protiv polemika jer se kod nas one pretvaraju u ratove do istrebljenja. Smatram da su zato kontraproduktivne, i to na indvidualnom i društvenom planu. Na individualnom planu su kontraproduktivne zato što udarac koji primiš preko novina ne možeš nadoknaditi udarajući druge, to samo pridonosi daljnjoj eskalaciji, a ne rješenju problema. Na društvenom su planu kontraproduktivne zato što oslabljuju jednu jaku cehovsku organizaciju, a to nije dobro.

Feriću je žao

Osim toga, po ovakvim se polemikama pisce percipira kao svadljive i tašte osobe, pa ispada da se oni samo među sobom svađaju - kaže pisac Zoran Ferić, potpredsjednik HDP-a. Feriću je žao zbog ostavki koje su uslijedile nakon Viskovićevih diskvalifikacija, ali u ovom trenutku ne može procijeniti kako će to utjecati na predstojeću izbornu skupštinu niti na buduće postojanje Društva. Skupština će se održati u travnju, a kao izgledni kandidati za mjesto predsjednika spominju se Nikola Petković, Branko Maleš i Ervin Jahić.

Unatoč Ferićevu stavu, činjenica je da je HDP u proteklih devet godina pod reflektore dolazio samo kada bi netko od članova, mahom iz početne ekipe, istupio iz Društva, a ubrzo je mantra za sve takve odlaske postala “svatko ima pravo na svoje mišljenje”. Podsjetimo, siti od upornog prebrojavanja krvnih zrnaca i Srba u obiteljskim stablima književnika, kao i dugotrajne političke instrumentalizacije u Društvu hrvatskih književnika, skupina pisaca potkraj 2002. godine osnovala je novo društvo, Hrvatsko društvo pisaca. Katalizator nezadovoljstva bila je izborna skupština DHK u lipnju 2002. na kojoj je Ante Matić, u javnosti potpuno nepoznat pisac, izvrijeđao Sibilu Petlevski i poručio joj da se vrati u Makedoniju, a Velimira Viskovića nazvao srpskim zetom.

Sretan početak

Za predsjednika je izabran upravo Velimir Visković, a za potpredsjednike Zoran Ferić i Nenad Popović. Nešto više od 80 pisaca složilo se da u novom društvu književnike više nitko neće moći odstranjivati iz javnog života i marginalizirati po nacionalnom, vjerskom ili političkom ključu.

Bez politike

Društvo će se, rekao je tada Velimir Visković, politikom baviti samo u slučajevima kada su narušena neka temeljna demokratska prava, a briga za književnost i položaj knjige bit će u prvom planu. HDP danas ima 226 članova, a vodstvo je svih ovih devet godina ostalo nepromijenjeno. Prvo desetljeće Društva nećemo pamtiti po inicijativama za poboljšanje položaja knjige, književnosti i književnika u Hrvatskoj, nego po privatnim sukobima i internim svađama. Nekolicina pisaca spremnih za odlazak smatra da je ovaj posljednji slučaj puno više od svađe, da je to politički progon jednog pisca i da on zapravo nivelira sve one razloge zbog kojih je Društvo osnovano.

.



listopad 2002.

Održana inicijalna skupština Hrvatskog društva pisaca nakon raskola u DHK. Osnivači su bili Velimir Visković, Vlaho Bogišić, Jozefina Dautbegović i Branimir Donat, a u Upravni odbor izabrani su Ivo Brešan, Miljenko Jergović, Dražen Katunarić, Zvonko Maković, Branko Maleš, Jagna Pogačnik, Ante Tomić, Andrea Zlatar i Zdravko Zima.

ožujak 2003.

Ni šest mjeseci nakon osnivanja HDP-a ostavku na članstvo dao je Drago Štambuk zbog toga što ga je Velimir Visković javno označio kao pripadnika bivše hadezeovske vlasti. Odmah potom ostavku na članstvo daje i Borivoj Radaković, koji Viskoviću zamjera što olako diskvalificira pisce po političkom ključu, što smatra nedopustivim ponašanjem.

travanj 2006.

Jergović piše tekst o Houellebecqu kojeg smatra šarlatanom zato što cijelu svoju književnost zasniva na površnim čitanjima, primjerice Kur’ana, te konstatira da kod nas postoje intelektualci otvoreni za takvu vrstu površnosti. Katunarić se prepoznaje u tom opisu i poručuje mu da se Zagreb ne može “sarajevizirati i islamizirati”. Jergović mu na to predlaže da si puca u glavu.

Nakon polemike između Miljenka Jergovića i Dražena Katunarića, Zdravko Zima daje ostavku na članstvo u HDP-u, jer smatra da se vodstvo Društva “oglušilo na zahtjev da se distanciraju od napada na Dražena Katunarića, koji je po mnogočemu bez presedana”.

ožujak 2007.

Prvi javni sukob Vlaha Bogišića i Velimira Viskovića oko kašnjenja izlaska Hrvatske književne enciklopedije te navodnog mobbinga u Hrvatskom leksikografskom zavodu “Miroslav Krleža”, što se prelijeva i na HDP.

travanj 2007.

Miljenko Jergović istupa iz Društva obrazlažući da bi “daljnji ostanak u tom društvu bio u suprotnosti s njegovim stavom i odnosom prema hrvatskoj književnosti i književnosti uopće”.

rujan 2007.

Slobodan Prosperov Novak istupa iz HDP-a s obrazloženjem da to Društvo nije uspjelo ostvariti ništa od one želje za pluralizacijom i onog sna o otvorenosti, koji je postojao potkraj osamdesetih i početkom devedesetih. Povod za istup iz HDP-a došao mu je, kako sam priznaje, na računalo, i to u obliku vijesti o još jednoj, petstotoj nagradi Predraga Matvejevića u Italiji.

2008.

Hrvatska je prvi put zemlja-partner sajma knjiga u Leipzigu. Nastupu su prethodili mjeseci rasprava. Službeni nastup organizirala je Alida Bremer, a Nenad Popović organizirao je alternativno predstavljanje hrvatskih pisaca. Nakon Leipziga iz HDP-a istupaju Edo Popović, Delimir Rešicki i Zvonko Maković, koji je N. Popovića prozvao zbog sabotaže nacionalnog nastupa.

2011.

Iz HDP-a istupa Ivan Lovrenović zato što smatra da Visković svojim diskvalifikacijama otvoreno poziva na likvidaciju Miljenka Jergovića, kako stvarnu tako i simboličku

HDP - brojke

81 - toliko se pisaca odmah priključilo novoosnovanom Hrvatskom društvu pisaca. Osnivači HDP-a su bili Velimir Visković, Vlaho Bogišić, Branimir Donat, Jozefina Dautbegović i Sibila Petlevski.

226 - toliko članova Hrvatsko društvo pisaca ima nakon posljednje sjednice Upravnog odbora

1 - samo je Ivan Lovrenović istupio iz HDP-a nakon Viskovićevih diskvalifikacija na račun Miljenka Jergovića

4 - toliko je pisaca najavilo svoje istupanje nakon Viskovićevih diskvalifikacija - Ante Tomić, Boris Dežulović, Đermano Ćićo Senjanović i Nenad Rizvanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:16