AFONSO CRUZ

KNJIGA GODINE Portugalski roker napisao je i sam ilustrirao svoju verziju 'Malog princa' koja je odmah ušla u školsku lektiru

Afonso Cruz, fotografiran u zagrebačkom hotelu Palace
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Edicije Božičević objavile su 'Knjigu godine' portugalskog pisca Afonsa Cruza (1971., Figueira da Foz).

"Ovo su stranice dnevnika djevojčice koja nosi vrt u glavi, baca riječi golubovima i zna koliko vremena treba da se stvrdne sjenka. Stranice su sačinjene od sjećanja i namijenjene čitateljima svih uzrasta", stoji u propćenju nakladnika.

Knjiga godine ustvari je dnevnik pun razmatranja o danima, mjesecima i godišnjim dobima djevojčice koja se najviše od svega boji Instituta za normalne ljude. Jednostavnim jezikom i crno-bijelim ilustracijama autor uspijeva nevjerojatnom lakoćom stvoriti svijet u čijoj neobičnosti će uživati djeca, ali i odrasli, dok prolaze kroz tekst koji neodoljivo podsjeća na jednostavnost i dubinu Maloga princa Antoine de Saint-Exupéryja. Knjiga godine ilustrirana je knjiga za djecu, odrasle, ali je također i knjiga aforizama, koja nudi vrlo neobičnu perspektivu za promatranje vrlo običnih stvari.

Nagrađivani portugalski autor Afonso Cruz ovom knjigom dokazuje da ga s razlogom smatraju jednim od najzanimljivijih pisaca nove generacije, koji svojim animiranim filmovima, glazbom, ilustracijama i prozom nudi specifičan, jedinstven i originalan svemir, kako u portugalskoj, tako i u svjetskoj suvremenoj umjetnosti.

Afonso Cruz (1971., Figueira da Foz, Portugal) jedan je od najistaknutijih suvremenih portugalskih autora. Uz pisanje, bavi se i režijom, animacijom, ilustracijom i glazbom (aktivni je član benda The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.).

Prvi roman objavio je 2008. godine (A Carne de Deus – Aventuras de Conrado Fortes e Lola Benites), a odmah zatim i Enciclopédia da Estória Universal (2009.), s kojim je osvojio Grande Prémio de Conto Camilo Castelo Branco. U posljednjih devet godina objavio je preko 25 romana, zbirki priča i knjiga za djecu.

Cruz je 2012. godine osvojio Nagradu Europske Unije za književnost s romanom Kokoschkina lutka (Naklada Ljevak, 2015.), a iste godine njegov roman Jesus Cristo Bebia Cerveja osvaja i Nagradu za najbolju domaću knjigu po izboru publike. Za roman Para onde Vão as Guarda-chuvas 2014. godine osvaja Nagradu za najbolju knjigu proze Portugalskog društva pisaca.

AFONSO CRUZ 'Uz iznimke, visoke naklade postižu najčešće loši pisci'

Knjiga godine odličan je primjer njegova jedinstvenog stila, u kojem se miješaju nadrealistički postupci, sjajna minimalistička ilustracija i jednostavnost, a u Portugalu je prepoznata tako što je gotovo odmah po objavljivanju uvrštena u lektiru za više razrede osnovnih škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:01