DOBITNIK BOOKERA MRZI PISATI

'KNJIGA KOJA VAS NABIJA NA KRIŽ DOK JOJ TO VESELO PRAŠTATE' Prvoklasna književnost o postrasističkoj Americi pod plaštom duhovitosti

 REUTERS
Mladi crnac Bonbon svoj afroamerički identitet želi ojačati obnavljajući ropski sustav i rasnu segregaciju u losanđeleskom predgrađu

Američki pisac Paul Beatty ovogodišnji je dobitnik Bookera za roman “The Sellout”, satiru o postrasističkoj Americi.

Glavni je lik nagrađenog romana mladi crnac Bonbon koji svoj afroamerički identitet želi ojačati obnavljajući ropski sustav i rasnu segregaciju u losanđeleskom predgrađu. Autor živi u New Yorku, no rođenjem je vezan uz Kaliforniju, tamošnje okruženje, indirektno i neke od spominjanih motiva iz njegova romana. Beatty je rekao kako je svjestan da bi dio čitatelja knjigu mogao smatrati teško probavljivom.

Primajući u utorak navečer u londonskom Guildhallu nagradu iz ruku vojvotkinje od Cornwalla, Beatty je, vidno preplavljen emocijama, tragajući za rečenicom kojom bi počeo govor zahvale, na kraju poručio, među ostalim, da - mrzi pisati. “Ne želim biti dramatičan pa govoriti da mi je pisanje spasilo život ili nešto poput toga, ali pisanje mi je - dalo život.”

Govoreći o nagrađenom romanu, četvrtom koji je dosad napisao, ističe:

“Ovo je teška knjiga i bilo mi ju je teško pisati, a znam da ju je teško i čitati.”

Ovo je treća godina da se dobitnik Bookera traži među piscima globalno, bez obzira na naciju i državu, u konkurenciji su djela napisana na engleskom i objavljena u Velikoj Britaniji. Ovo je i prvi put od 1969., otkad se dodjeljuje nagrada, da Booker odlazi američkom autoru.

U užem krugu za Bookera, nagradu koja uz ponajbolju preporuku i čitanost, među ostalim, osigurava i 50.000 funti, bili su britanska autorica Deborah Levy (roman “Hot Milk”), kojoj je to drugi put, Britanac Graeme Macrae Burnet (“His Bloody Project”), kanadsko-britanski autor David Szalay (“All That Man Is”), kanadska književnica Madeleine Thien (“Do Not Say We Have Nothing”) te Amerikanka Ottessa Moshfegh (“Ellen”, debitantski roman). Svakom finalistu pripada po 25 tisuća funti i posebno uvezano izdanje njegova nominiranog romana.

Predsjednica žirija, britansko-američka povjesničarka Amanda Foreman, ističe da je Beatty napisao roman koji razotkriva društvene tabue, roman našeg doba.

“Ovo je knjiga koja vas nabija na križ dok joj to veselo praštate. I dok vas nabija, u isto vas vrijeme i škaklja. Ovo je rijetka knjiga koja se satirom obrušava na srce suvremenog američkog društva, i to surovom duhovitošću kakvu nisam vidjela od Jonathana Swifta ili Marka Twaina”, rekla je Foreman zaključivši da je riječ o prvoklasnoj književnosti ogrnutoj plaštom duhovitosti.

Žiriju su trebala četiri sata da donese odluku, ovaj put jednoglasnu. Uz Foreman, u žiriju je i kritičar Jon Day, pisac i profesor Abdulrazak Gurnah, pjesnik i profesor David Harsent te glumica Olivia Williams. “The Sellout” je “roman naših vremena”, poručuju.

Posljednjih 11 godina Britanci dodjeljuju i Man Booker International, a dobitnik se traži među piscima iz cijelog svijeta, za djelo koje je prevedeno na engleski jezik. Ovogodišnja je dobitnica južnokorejska autorica Han Kang, kojoj je u svibnju uručena nagrada za roman “The Vegetarian”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:29