pomiče granicu dostupnosti

KNJIŽNICA GODINE Priznanje struke dodijeljeno Hrvatskoj knjižnici za slijepe

 hkzasl.hr
Uz posudbu knjiga slijepim i slabovidnim osoba te svima koji iz nekog razloga ne mogu čitati standardni tisak, Knjižnica je i u nas najveći proizvođač formata za slijepe

ZAGREB - S ciljem poticanja kreativnosti, inovativnosti i kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama Hrvatsko knjižničarsko društvo (HKD) dodijelilo je Hrvatskoj knjižnici za slijepe godišnje priznanje "Knjižnica godine".

Svečana dodjela održala se u petak, u okviru Dana hrvatskih knjižnica, a na središnjoj svečanosti u Dvorani Vidra, voditeljici Knjižnice Sanji Frajtag priznanje je uručila predsjednica HKD-a Dunja Holcer.

"Kontinuiranim i inovativnim radom te praćenjem međunarodnih trendova Hrvatska knjižnica za slijepe pomiče granicu dostupnosti informacija osobama koje ne mogu čitati standardni tisak i na taj je način dio velikog pomaka koji se događa u svijetu", istaknuto je u obrazloženju.

Ta je knjižnica ocijenjena "posebnom", već i samim time što zadovoljava potrebe specifične populacije, kojoj je zapisana informacija itekako potrebna. "Svima nam treba biti cilj da slijepim, slabovidnim, disleksičnim i svim drugima koji ne mogu čitati standardni tisak, omogućimo ravnopravnost u pristupu zapisanom znanju u odnosu na one koji nemaju problema s čitanjem standardnog tiska te stoga treba dati zasluženo priznanje knjižničarima koji svojim entuzijazmom i inovacijama tome doprinose", dodaje se.

Osim laureata, na javni su se poziv prijavile Gradska knjižnica Vodice, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, Knjižnično-dokumentacijski centar Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Gradska knjižnica Samobor, Knjižnica Osnovne škole Donja Stubica, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica, Knjižnica Instituta za etnologiju i folkloristiku.

U povjerenstvu su bili Darija Ćaleta, Dunja Holcer, Amir Muzur, Goran Pavlović, Josip Strija, Anja Šovagović-Despot i Senka Tomljanović.

"S obzirom na broj i kvalitetu pristiglih prijava za priznanje Knjižnica godine, povjerenstvo je imalo vrlo težak zadatak jer se radilo o devet prijava iz različitih tipova i veličina knjižnica čije je djelovanje izrazito široko, raznoliko i vrlo teško usporedivo", rečeno je.

Knjižnica u toku sa suvremenim trendovima

Hrvatska knjižnica za slijepe osnovana je 1965. pri Hrvatskom savezu slijepih, a od 2000. postaje samostalna javna ustanova u kulturi.

Uz posudbu knjiga slijepim i slabovidnim osoba te svima koji iz nekog razloga ne mogu čitati standardni tisak, Knjižnica je i u nas najveći proizvođač formata za slijepe jer se preko svojih odjela bavi proizvodnjom popularne literature, udžbenika, priručnika i stručne literature na brajici, te izdavanjem i distribucijom časopisa.

Tijekom prošle godine pokrenula je uslugu izravnog preuzimanja zvučnih knjiga s internetske stranice , čime je korisnicima Knjižnice omogućila dostupnost zvučnog fonda neovisno o broju primjeraka, mjestu ili radnom vremenu Knjižnice.

Među novim postignućima knjižnice su i što ona omogućuje savladavanje lektirne građe sve većem broju učenika s disleksijom, a kao dugoročni projekt koje provodi navodi se primjena brajice na lijekovima i drugim proizvodima.

Djelatnici Knjižnice posljednjih godinu dana pojačano sudjeluju na međunarodnim i domaćim profesionalnim skupovima, gdje educiraju knjižničarsku javnost o dostignućima u proizvodnji fonda i potrebama korisnika, dok održavanjem kulturnih, znanstvenopopularnih i društvenih programa, promocijom djela slijepih autora, taktilnih slikovnica, udžbenika za slijepe, tradicionalnim natjecanjem u brzom i izražajnom čitanju brajice, kvizovima znanja te suradnjom na različitim projektima, doprinosi senzibilizaciji javnosti za potrebe osoba s invaliditetom i poticanju kreativnosti unutar ciljane skupine.

Na svečanosti dodjele priznanja prikazan je dokumentarni film "Knjiga u glasu i dodiru" i izvedena predstava "Plava brajica" Dramskog studija slijepih i slabovidnih Novi život.

Sa željom da se u svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica uključe i mladi, objavljen je natječaj za najbolji selfie na temu "Što mi znači knjižnica", u sklopu kojega su odabrane i tri najbolje fotografije.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenog, a utemeljen je 2010. radi bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti, upoznavanja s mnogostrukim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te rušenja stereotipa o knjižnicama i knjižničarima.

Ove se godine Dan hrvatskih knjižnica odvija pod sloganom "Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:15