SRUŠIO TABUE

NAGRADA MAN BOOKER PRVI PUT DODIJELJENA AMERIČKOM KNJIŽEVNIKU Paul Beatty dobio prestižnu nagradu za satiru postrasističke Amerike

Paul Beatty
 Peter Nicholls / REUTERS

Paul Beatty postao je prvi književnik američke nacionalnosti dobitnik nagrade Man Booker za roman ‘The Sellout’ koji je opisan kao ‘galvanizirajuća satira post-rasističke Amerike’. To je priča o mladom afroamerikancu koji u pregrađu Los Angelesa pokušava ponovno ustanoviti ropski sustav i rasnu segregaciju.

Predsjednica žirija, Amanda Foreman, rekla je da je knjigom uspio ‘srušiti svaki društveni tabu’. Njegovu je pobjedu proglasila vojvotkinja od Cornwalla, Camilla, na svečanosti u Londonu.

(L-R) Luke Ellis and Camilla, Duchess of Cornwall present shortlisted author Paul Beatty with a copy of his book 'The Sellout ' at the 2016 Man Booker Prize at The Guildhall on October 25, 2016 in London, England. REUTERS/John Phillips/Pool
John Phillips/Pool / REUTERS
Luke Ellis i Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, predaju nagradu Paulu Beattyju

Ovo je treća godina da se nagrada od 50.000 funti (oko 420.000 kuna) dodjeljuje spisateljima bilo koje nacionalnosti, piše BBC. Žiriju je trebalo oko četiri sata da donese jednoglasnu odluku, a predsjednica žirija je dodala da je roman pronicljiv i duhovit poput onih Jonathana Swifta i Marka Twaina.

‘To je knjiga koja će čitatelja zakucati na križ i pritom će ga škakljati. Prvoklasan primjer ozbiljne literature ogrnut humorom’, rekla je Foreman.

Beatty je rođen u Los Angelesu 1962. godine i ovo mu je četvrti roman. ‘The Selloutu’ su prethodili ‘Slumberland’, ‘Tuff’ i ‘The White Boy Shuffle’.

The six Man Booker shortlisted fiction authors, (L to R) Paul Beatty, Deborah Levy, Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh, David Szalay and Madeleine Thien, pose with their books, during a photo-call on the eve of the prize giving in London, Britain October 24, 2016.  REUTERS/Peter Nicholls
Peter Nicholls / REUTERS
Finalisti: Paul Beatty, Deborah Levy, Graeme Macrae Burnet, Ottessa Moshfegh, David Szalay i Madeleine Thien

Svi književnici koji su ušli u uži krug dobivaju novčanu nagradu od 2.500 funti (oko 21.000 kuna) i posebno izdanje knjige. Prošle je godine Bookera odnio Marlon James za ‘A Brief History of Seven Killings’.

Popis finalista:

  • Paul Beatty (US) - 'The Sellout'
  • Deborah Levy (UK) - 'Hot Milk'
  • Graeme Macrae Burnet (UK) - 'His Bloody Project'
  • Ottessa Moshfegh (US) - 'Eileen'
  • David Szalay (Canada-UK) - 'All That Man Is'
  • Madeleine Thien (Canada) - 'Do Not Say We Have Nothing'
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:03