IZBOR REGIJE

NAGRADA MIRKO KOVAČ Prvi dobitnici nagrade za najbolja djela na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije

Svečana dodjela Nagrade Mirko Kovač održat će se na Danima Mirka Kovača u Rovinju 3. listopada

Bez obzira na uspjeh prvih Dana Mirka Kovača, koji su na temu uglednog pisca i njegovog djela okupili tridesetak vrhunskih intelektualaca s područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, ova manifestacija ne želi biti komemorativni skup, već otvoreno mjesto dijaloga koje će, tragom ideja koje je u svom djelu zastupao Mirko Kovač, propitivati sadašnjost te govoriti o gorućim književnim, estetskim, ali i političkim i moralnim kategorijama.

U sklopu tih težnji pokrenuta je Nagrada Mirko Kovač, koja će se svake godine dodjeljivati u četiri kategorije za najbolja djela objavljena ili snimljena u prethodnoj kalendarskoj godini na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Za svaku kategoriju postoje izbornici koji prate scenu te predlažu žiriju tri knjige ili scenarija po kategoriji, a izbornici su Bruno Kragić (za najbolji scenarij prema snimljenom filmu), Srđan V. Tešin (za najbolju knjigu mladog autora), Tomislav Brlek (za najbolju knjigu eseja) i Mića Vujičić (za najbolji roman).

Oto Horvat je autor nagrađenog romana Sabo je stao (foto: Roko Crnić/Fraktura)

Žiri Nagrade ima pravo prema svom izboru na izbor izbornika dodati do dva djela ako smatra da postoji još neko djelo koje zaslužuje da se o njemu raspravi, a žiri čine Predrag Antonijević, Vlaho Bogišić (predsjednik), Enver Kazaz, Borka Pavičević i Dragan Radulović.

Nagradu za najbolji scenarij osvojio je Vuk Ršumović za film Ničije dijete (foto: Ranko Šuvar/Cropix)

Nakon sastanka koji se održao 1. i 2. rujna ove godine u Beogradu, članovi žirija izabrali su prve dobitnike Nagrade Mirko Kovač: za najbolji scenarij Vuk Ršumović (za film Ničije dijete), za najbolju knjigu eseja Svetlana Slapšak (za knjigu Leteći pilav. Antropološki ogledi o hrani), za najbolje djelo mladog autora Dragan Markovina (za knjigu Između crvenog i crnog) i za najbolji roman Oto Horvat (za roman Sabo je stao).

Dragan Markovina za knjigu Između crvenog i crnog nagrađen je u kategoriji najboljeg djela mladog autora (foto: Jure Mišković/Cropix)

Svečana dodjela Nagrade Mirko Kovač održat će se na Danima Mirka Kovača u Rovinju 3. 10. 2015. u 19 sati u Kinu Gandusio.

Svetlana Slapšak napisala je najbolju knjigu eseja Leteći pilav. Antropološki ogledi o hrani (foto: Byka)

Svaki dobitnik dobit će nagradu u bruto iznosu od 5000 eura i povelju, a iduće godine nagrađeni će dobiti i plakete s likom Mirka Kovača.

Melodije rulje i elite

Ovogodišnje Dane Mirka Kovača otvorit će Predrag Lucić i Boris Dežulović "Melodijama rulje i elite", prikazat će se film Ničije dijete Vuka Ršumovića te će biti održana svečana dodjela Nagrade Mirko Kovač, na kojoj će u glazbenom dijelu programa sudjelovati Elis Lovrić, a u dramskome će Miki Manojlović u dramatizaciji Filipa Davida čitati dijelove iz Kovačeve knjige Elita gora od rulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:35