TEMA: MEDITERAN

OTVOREN FESTIVAL KNJIGE U SPLITU Zagrebački Interliber ovih je dana dobio dalmatinski pandan

 Joško Ponoš / HANZA MEDIA

U Splitu od jučer, pa sljedeća četiri dana, do nedjelje traje prvi Mediteranski festival knjige, iza kojeg idejno i organizacijski stoji Zajednica nakladnika i knjižara, čiji predsjednik Mišo Nejašmić optimistično drži da će ovakvo okupljanje izdavača, publike i autora promijeniti od izdavača ponešto zaboravljenu i većim književnim festivalima neokrznutu Dalmaciju.

“U Splitu je doduše već 11 godina Pričigin, ali dalje od toga se ništa bitno nije događalo, svi dosadašnji pokušaji da se ovdje organizira sajam knjiga su bili sporadični i smiješni, sveli su se na izdavača ili dva.

Panel diskusije

Potpuno nam je jasno da su mnogi odustali, jer nije to jednostavno pokrenuti, ali evo valjda je u nas dovoljno znanja, ludosti i dišpeta da ovo dobro napravimo”, kaže Nejašmić najavljujući da će u Splitu ovih dana biti oko 70 izdavača. “Tematski, festival će biti i ove i sljedećih godina vezan za Mediteran. “I Mediteran kakav je nekad bio, i Mediteran kakav jest, i kakav bi mogao biti, ili kakav bi trebao biti. Time ćemo se baviti i sljedećih godina i kroz beletristiku i kroz poeziju, znanstvenu produkciju, panele, nikako to neće biti teme bliske jedino Splitu i Dalmaciji, makar ove godine to jest slučaj, jer nismo imali financijsku podršku da napravimo snažniji festival i dovedemo goste iz inozemstva, s europskog juga, afričkog sjevera, prostora zapadne Azije - dakle Mediterana.”

Split, 030517
U sklopu Mediteranskog festivala knjige uprilicena je promocija dviju knjiga pod nazivom Primavera i Knjiga zalbe autora knjizevnika i novinara Ivice Ivanisevica.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / HANZA MEDIA
Promocija knjiga 'Primavera' i 'Knjiga žalbe' Ivice Ivaniševića

Festival, među ostalim, u okviru četiri panel diskusije na temu Mediterana, u dijelu programa nazvanom “Mediteranski brevijar” odat će počast nedavno preminulima Predragu Matvejeviću i Ivi Brešanu, a teme panela bit će odnos Bliskog istoka i Europe, izbjeglice, emigranti i novi svijet u nastajanju.

Akcijske cijene

Festival se, nije slučajno, događa u prvim danima svibnja, točno pola godine nakon minulog i pola godine prije sljedećeg zagrebačkog Interlibera, Kruno Lokotar, programski šef festivala, kaže da je “intencija izdavačku godinu predstaviti ‘dvotaktno’, tako da se ubuduće književna produkcija u proljeće predstavlja na Mediteranskom festivalu knjige, a na jesen na zagrebačkom Interliberu. Zato sam i ciljao da se ovdje predstave relativno nedavno objavljene knjige, ono što je recimo izašlo od lanjskog studenog na ovamo, uz nekoliko bitnih naslova koji su iznimke, a zajednički im je nazivnik da se bave Mediteranom ili su njihovi autori podrijetlom s Mediterana.”

Među ostalima, bit će predstavljene nove knjige Jurice Pavičića “Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja”, zbirka dvanaest filmskopovijesnih i interpretativnih eseja o kanonskim hrvatskim filmovima iz razdoblja pod 1945. do 1990., te “Mađarska rečenica” crnogorskog autora Andreja Nikolaidisa. Također, u Splitu gostuju Slobodan Šnajder, Matko Sršen, Ivo Žanić...

“Festival u Splitu, mislimo, ne može promašiti jer će čitatelji (a to je grad kojem na dva i pol sata vožnje gravitira oko milijun ljudi, što s obale što iz zaleđa, pa čak i iz Hercegovine) moći po akcijskim cijenama kupiti knjige, nakladnici prodavati direktno, bez posredovanja distributera, a i turistička zajednica i sponzori tu lako mogu naći svoj interes”, zaključuje Nejašmić. Program se odvija u dvorani Gripe, ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 03:00