Jose Agualusa

PISAC IZ ANGOLE NA SAJMU KNJIGE U ISTRI 'Pisanje za mene predstavlja radost, kada to više ne bude tako, neću više pisati'

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

PULA - Angolski književnik i novinar Jose Eduardo Agualusa gostovao je na 22. sajmu knjige u Istri koji je u četvrtak svečano otvoren u Puli.

U razgovoru s voditeljem Aljošom Pužarom, Agualusa je istaknuo kako ga na pisanje navode dobre knjige. Pisac, koji je studirao agronomiju i šumarstvo, piše romane, pripovjetke, poziju, ali i knjige za djecu.

"Pisati za djecu jako je velik izazov, djeca su pozorna, pametna, no potrebno ih je pridobiti kvalitetnim djelima, a općenito, nije uvijek lako biti pisac. Pisac je svojevrsni prevoditelj kulture, a afrički je pisac prevoditelj svjetova. U Africi sada postoji jedna nova književnost, neka nova proza, a i engleska književnost ovdje ima svoju recepciju", rekao je Agualusa.

Agualusa, koji svoje knjige čita samo za vrijeme raznih turneja i predstavljanja, ističe kako piše uvijek iz istog razloga. "Pišem iz iste strasti, kada mi to više ne bude zabavno i zanimljivo, više neću pisati. Pisanje za mene predstavlja radost, kada to više ne bude tako, neću više pisati. Pišem i iz razloga da naučim stalno nešto novo, a ne za nagrade, slavu, nego za sebe i zbog sebe", dodao je.

U razgovoru pred pulskom publikom kazao je da je od aerodroma u Veneciji do Pule prošao tri države, ali da nije vidio nikakve bitne razlike u izgledu gradova, ulica, izloga, dok na primjer ako se u Africi pređu dvije granice, razlike su poput sasvim različitih svjetova.

Hrvatskoj publici Agualusa je poznat po knjigama "Kreolska nacija", "Prodavač prošlosti", "Žene mojega oca", "Tropski barok" i "Opća teorija zaborava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:40