REGIONALNA NAGRADA

Poznati finalisti za ‘Mešu Selimovića’

Žiri ugledne regionalne nagrade Meša Selimović odabrao je pet romana koji ulaze u finale. To su “Zavičaj, zaborav” Ludwiga Bauera, “Treće poluvrijeme” Emira Imamovića, “Ljudi koji su sadili drveće” Josipa Mlakića, “Adio, kauboju” Olje Savičević Ivančević te “Hotel Zagorje” Ivane Simić Bodrožić.

Meša Selimović dodjeluje se za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Proces izbora je takav da prvo selektori pojedinih zemalja odabiru romane koji konkuriraju za nagradu, a nakon toga odlučuje žiri koji je je ove godine raspravljao o 16 romana. Predsjednica žirija Ferida Duraković naglasila je da pet finalista povezuje vrijeme tranzicije, političke izgubljenosti, vrijeme nacionalizama protiv kojih se oni suštinski, kao neka vrsta književne misije, bore te traganje za identitetom.

Zanimljivo je u ovogodišnjem finalu nagrade da su svi romani koji su ušli u uži izbor prvo objavljeni u Hrvatskoj.

Uz Feridu Duraković, odluku o najboljem donijet će Vladimir Arsenić, Miljenko Jergović, Andrej Nikolaidis i Enver Kazaz. Nagrada će biti dodijeljena na 11. književnim susretima Cum grano salis koji se održavaju od 1. do 4. rujna u Tuzli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:35