BITKA ZA NOVU KNJIGU

Rekordan iznos od 30.000 eura za novi roman autorice Harryja Pottera

 Arhiva

Izdavačka kuća Mozaik knjiga ovih je dana primila dobru vijest; pobijedili su u utrci za roman “The Casual Vacancy”, prvi roman za odrasle J. K. Rowling , autorice slavnog serijala o Harryju Potteru. Prava za hrvatsko izdanje, prema neslužbenim informacijama iz izdavačkih krugova, ta je izdavačka kuća platila više od 30 tisuća eura, što je vjerojatno najveći iznos izdvojen u Hrvatskoj za strani naslov u posljednjih dvadesetak godina.

Golem interes

Roman će biti objavljen istovremeno (27. rujna 2012.) u Americi, Engleskoj, Njemačkoj i Francuskoj, a kod nas se očekuje krajem godine. Vijest je objavljena u isto vrijeme kad je vani predstavljena i naslovnica “vrlo jednostavnog i pomalo retro izgleda” koju su u suradnji s autoricom dizajnirali Mario J. Pulice i Joel Holland.

Razumljiv je interes izdavača u svijetu i Hrvatskoj za roman autorice čiji je serijal o Harryju Potteru dosad preveden na 74 jezika te prodan u više od 450 milijuna primjeraka. Golem je stoga bio i interes hrvatskih nakladnika za novi bestseler J. K. Rowling. Osim Mozaika knjiga, u bitku za prava u drugi krug ušla su još četiri nakladnika. Među njima, očekivano, i Algoritam, nakladnik koji je do sada objavio sve naslove iz serijala o Harryju Potteru i prodao više od 300 tisuća primjeraka knjiga o malom čarobnjaku.

Ipak, Algoritam se na kraju povukao iz utrke procjenjujući da s romanom za odrasle Rowling ne može ponoviti uspjeh svoga serijala namijenjenog djeci. Zanimljivo je da je jedna od najbogatijih britanskih književnica za ovu knjigu promijenila svog stalnog izdavača Bloomsburyja (kod kojeg je objavila svoj serijal o Potteru) i priklonila se drugom - Little Brown.

Nova faza

U priopćenju u kojem obavještava da je Mozaik knjiga dobio prava na hrvatsko izdanje romana za odrasle J. K. Rowling, nakladnik citira i autoricu koja izražava zadovoljstvo što će taj nakladnik objaviti njezinu knjigu na hrvatskom. Rowling piše: “Moja sljedeća knjiga će biti vrlo različita od Harryja Pottera, iako sam uživala u svakom koraku njegova stvaranja. Drago mi je što ću ‘The Casual Vacancy’ povjeriti hrvatskom izdavaču Mozaik knjiga, čiji me pristup novoj fazi moje književnoj karijere impresionirao.”

“The Casual Vacancy”, inače, crnohumorni je roman od oko četiristotinjak stranica. Radnja je smještena u fiktivni gradiću Pagford, gdje iznenadna smrt gradskog vijećnika Barryja Fairbrothera donosi razdor u naizgled idiličnu zajednicu.

Velika tržišta

I u Velikoj Britaniji uvelike raspravljaju o tome može li J. K. Rowling i dalje ostati zlatna izdavačka žila. Oni koji u to vjeruju pretpostavljaju da će se njezina knjiga za odrasle prodati u najmanje milijun primjeraka jer će velik broj ljudi zanimati kako piše za odrasle, a publicitet je zagarantiran u startu. To vrijedi za veliko tržišta.

Kod nas su pravila nešto drukčija. Izdavač koji plati 30 tisuća eura za prava, a knjigu prodaje po cijeni od 129 kuna, morao bi, ako računa na dobit, prodati više od 20 tisuće primjeraka.

Ali, izdavaštvo je riskantan posao. Ukoliko knjiga postane hit i ponovi barem dio uspjeha Pottera, Mozaik knjiga si je kupio mirnu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:59