IZ BENELUXA U BOOKSU

REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI Pisci iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga sutra u Zagrebu

Godišnji festival predstavlja hrvatskoj publici manje poznate književne scene a ove su godine u fokusu autori i autorice iz područja Beneluxa

U zagrebačkom klubu Booksa u četvrtak 15.12. održava se Revija malih književnosti posvećena autorima i autoricama iz područja Beneluxa.

Revija malih književnosti godišnji je festival Udruge Kulturtreger koji se održava u klubu Booksa, a predstavlja hrvatskoj publici manje poznate književne scene. Revija je do sad predstavila preko 120 pisaca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Bugarske, Grčke, Kosova, Makedonije, Rumunjske, Albanije, Latvije, Estonije i Litve.

Ovogodišnja 12. Revija malih književnosti posvećena je autorima iz Belgije, Nizozemske i Luksemburga.

Gosti Revije su:

Jef Aerts

· Jef Aerts (Belgija) - autor dječjih knjiga, romana i poezije. S poznatom ilustratoricom Marit Törnqvist objavio je ilustriranu knjigu Groter dan een droom (Veće od sna) za koju je 2014. dobio najprestižnije nagrade za dječju književnost u Flandriji (Boekenleeu) i Nizozemskoj (Zilveren Griffel).

Gregoire Polet

· Grégoire Polet (Belgija) - autor sedam romana od kojih je Leurs vies éclatantes osvojio Prix Fénéon 2007. te je bio uvršten u uži izbor za prestižnu nagradu Goncourt. Piše o brojnim gradovima zbog čega često u njima živi, pa je tako prvi roman Madrid ne dort pas pisao u Madridu dok je zbog romana Chucho preselio u Barcelonu.

Karin Amatmoekrim

· Karin Amatmoekrim (Nizozemska / Surinam) - rođena je u Surinamu, a ima kineske, indonezijske, afričke i indijanske korijene. Za roman Titus (2009.) osvojila je Black Magic Woman Literature Prize. Osim romana piše kratke priče i eseje te redovito objavljuje tekstove u nizozemskim novinama.

Maarten van der Graaff

· Maarten van der Graaff (Nizozemska) - mladi pjesnik debitirao je 2013. sa zbirkom poezije Vluchtautogedichten za koju je dobio C. Buddingh'-prijs. Urednik je i suosnivač književnog online časopisa Samplekanon.

Nathalie Ronvaux

· Nathalie Ronvaux (Luksemburg) - uz poeziju, prozu i dramske tekstove, objavila je dvije umjetničke knjige u suradnji s vizualnim umjetnicima Bertrandom Neyom i Robertom Brandyjem. Za svoj rad dobila je Prix d'encouragement de la Fondation Servais 2010. i prvu nagradu na nacionalnom književnom natječaju 2013.

Nora Wagener

· Nora Wagener (Luksemburg) - za prvi roman Menschenliebe und Vogel (2011.) dobila je tri nagrade. Njezine priče objavljene su u nekoliko antologija u Luksemburgu, Austriji i Sloveniji te u časopisima i dnevnim novinama. Organizatorica je javnih čitanja pod nazivom Impossible Readings.

U Booksi 15.12. u 19 sati održat će se razgovor s gostujućim autorima i autoricama te čitanje odabranih djela na izvornom jeziku (uz prijevod na hrvatski). U 21 sat u Booksi slijedi prigodan koncert.

U sklopu Revije predstavit će se i antologija Revija malih književnosti: Benelux koja sadrži hrvatske prijevode gostujućih autora i autorica, kao i četvero pisaca koji ne dolaze u Zagreb (Nicolas Ancion, Raoul Biltgen, Alexandra Fixmer, Roos van Rijswijk). Izdavač antologije je Udruga Kulturtreger.

Predstavljeni autori i autorice dosad nisu bili poznati hrvatskim čitateljima te su im ovo prvi prijevodi na hrvatski. Njihove su tekstove s njemačkog, francuskog i nizozemskog preveli Jurica Oreški, Lea Kovács, Marina Vidoš, Matea Krpina, Željka Gorički, Toni Bandov i Josipa Dvoraček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:25