ALKEMIJA BALKANA

SAJAM KNJIGA U Leipzigu će Hrvatsku predstavljati Slobodan Šnajder i Damir Karakaš (uz prijevode hrvatskih autora na engleski i njemački jezik)

 HANZA MEDIA

ZAGREB - Na Sajmu knjiga u Leipzigu, koji se ove godine održava od 23. do 26. ožujka, Hrvatsku će predstavljati Slobodan Šnajder s višestruko nagrađivanim epskim romanom "Doba mjedi", i Damir Karakaš s najnovijim romanom "Sjećanje šume", izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Kako se ističe u priopćenju, hrvatski se autori i izdavači ove godine na Sajmu knjiga u Leipzigu predstavljaju šesnaesti put, a osim knjiga dvojice autora, na hrvatskom izložbenom prostoru bit će predstavljeni prijevodi hrvatskih autora na engleski i njemački jezik, objavljeni u ediciji "Das Beste aus der kroatischen Literatur"/"The Best of Croatian Literature".

Šnajder i Karakaš predstavit će se u okviru zajedničkog programa u organizaciji međunarodne kulturne mreže Traduki, čiji je književni program ove godine osmišljen oko teme "Ni Istok, ni Zapad – Alkemija Balkana", kojom će se predstaviti kulturna raznolikost zemljopisnog balkanskog prostora i njegovo uključivanje u europski kulturni kontekst.

"Sajam knjiga u Leipzigu izvrsna je prilika za predstavljanje hrvatske književnosti, autora i nakladnika, kulturnog i književnog potencijala, kao i za povećanje vidljivosti hrvatske književnosti na europskoj kulturnoj sceni", stoji u najavi.

Kao članica Tradukija, Hrvatska kontinuirano nastupa na Sajmu, a zahvaljujući programskoj suradnji s tom međunarodnom kulturnom mrežom, uključila se i u širi kontekst predstavljanja književnosti s područja Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe te Švicarske i Kneževine Lihtenštajn.

Tradukijevi programi predstavljanja odvijaju se na posebnim sajamskim forumima, kao i na brojnim izvansajamskim lokacijama, što je jedna od posebnosti sajma u Leipzigu.

Partner Leipziškog sajma ove godine je Litva. Sajmu prethodi program predstavljanja filmskih ostvarenja iz zemalja članica mreže Traduki, na kojem hrvatsku kinematografiju predstavlja i film Ivone Juka "Ti mene nosiš". Program 'Tjedni filma' odvija se u leipziškom kinu UT Connewitz, od 1. do 16. ožujka.

Sajam knjiga u Leipzigu samo je jedan u nizu inozemnih sajmova na kojima se, uz podršku Ministarstva kulture, predstavljaju hrvatski autori i nakladnici.

Tijekom prvog dijela 2017. godine, predstavit će se, tako, i na sajmovima knjiga u Bologni (3. do 6. travnja), te Sarajevu (19. do 24. travnja), u organizaciji Hrvatske dječje knjige, te na Sajmu knjiga u Varšavi (18. do 21. svibnja), u organizaciji Ministarstva kulture i Veleposlanstva RH u Varšavi.

Sustavna i kontinuirana podrška predstavljanja hrvatskih autora i nakladnika na književnim sajmovima jedna je od mnogobrojnih poticajnih mjera kojom se pomaže učinkovita promidžba hrvatske kulture i književnosti u svijetu, ističu iz Ministarstva.

"Ministarstvo kulture će, osim nacionalnih predstavljanja na sajmovima, u suradnji sa svim sudionicima u kontinuiranoj promidžbi i povećanju vidljivosti hrvatske književnosti i nakladništva, raditi na poboljšanju dosadašnjih modela predstavljanja, kao i na donošenju novih mjera i poticaja", poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:02