ZNANSTVENO DOKAZANO

TEKTONSKI POMAK: SHAKESPEARE NIJE SAM NAPISAO SVOJA DJELA Novo izdanje djela književnog velikana na koricama će nositi ime 'kraljičinog špijuna'

Christopher Marlowe i William Shakespeare
 Getty
Sumnje da je Marlowe imao prste u mnogim Shakespeareovim slavnim djelima pojavile su se još u 18. stoljeću

Prestižna nakladnička kuća Oxford University Press na naslovnicama tri knjige drama 'Henry VI' koje izlaze ovog mjeseca uz ime autora Williama Shakespearea otisnut će i ime ko-autora Christophera Marlowea. Ovaj tektonski pomak u shvaćanju djelovanja najvećeg barda engleske književnosti uslijedio je nakon istraživanja kojeg su provela 23 međunarodna znanstvenika, uspoređujući tekstove dvojice pisaca.

Sumnje da je Marlowe imao prste u mnogim Shakespeareovim slavnim djelima pojavile su se još u 18. stoljeću, kako podsjeća britanski Guardian. Neki su teoretičari zavjera čak smatrali da je Marlowe lažirao svoju smrt i nastavio pisati pod Shakespearovim imenom. Drugi su pak smatrali da se radilo o istoj osobi, što je odbačeno. Neki su pak, poput Marka Twaina, smatrali da Shakespeare sam nije napisao nijti jednu dramu, kako podsjeća BBC.

Zahvaljujući informatičkoj tehnologiji, znanstvenici su sada uspjeli identificirati da je 17 od 44 Shakespearovih djela nastalo u suradnji s drugim ljudima. Ranije istraživanje provedeno 1986. utvrdilo je pak da je osam Shakespeareovih kazališnih komada imalo ko-autora.

U nekim slučajevima, smatraju znanstvenici, Shakespeare je radio zajednički s drugim piscima, "rame uz rame", kao što je bio slučaj s Marloweom. No, bilo je i adaptacija, pri čemu su pisanim djelima dodani neki dijelovi prije njihovog tiskanja, kao što je bio slučaj s Thomasom Middletonom čije ime sada stoji na naslovnici komedije 'Sve je dobro što se dobro svrši'.

Tajni agent?

Christopher Marlowe kršten je u Canterburyju 26. veljače 1564., gdje je išao u školu kao sin postolara, te je dobio stipendiju za Cambridge, gdje je dipomirao 1584. godine. Zbog dugog izostajanja sa nastave, sveučilišne vlasti su mu namjeravale uskratiti magistarsku titulu 1587. godine, ali je potom pristiglo pismo savjetnika engleske kraljice u kojem je Marlowe pohvaljen za "dobru službu" kraljici u "stvarima koje se tiču dobrobiti zemlje". To je pismo potaknulo teorije da je Marlowe bio tajni agent u službi Elizabethe I. Njegovi su kazališni komadi bili vrlo popularni dok se u kratkom razdoblju pojavljivao na književnoj sceni, a najpoznatiji je njegov Doktor Faustus, prvi put izveden između 1588. i 1593.

Marlowe je preminuo 1593. godine u 29. godini, uslijed uboda u oko tijekom tučnjave oko plaćanja računa. No, mnogi su smišljali druge uzroke njegove smrti, od toga da ga je kraljica dala ubiti zbog njegovog ateizma, do toga da je stradao u okršaju s rivalom u ljubavnoj vezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:29