RUKOPISI POD ŠIFROM

TKO ĆE OSVOJITI 100.000 KUNA? Šest romana među finalistima nagrade VBZ – Tisak Media

Marina Vujčić, dobitnica godišnje nagrade VBZ – Tisak Media 2015.
 Srđan Vrančić / HANZA MEDIA
'Knjiga žalbe', 'Da znaš da idemo', 'Xenia se vraća u Sorento', 'Matijino stoljeće rata', 'Specijalna potreba' i 'Noa' kvalitetom i originalnošću izdvajaju se od ostalih a ime pobjednika bit će proglašeno 3. studenog

ZAGREB - Prosudbeno povjerenstvo trinaeste godišnje nagrade VBZ – Tisak Media nakon drugog kruga selekcije odabrao je šest rukopisa koji ulaze u finale utrke za naslov najboljeg neobjavljenog romana u 2016., a najnoviji dobitnik 100 tisuća kuna vrijedne nagrade znat će se u četvrtak 3. studenoga.

Na natječaj je do 15. srpnja pristigao ukupno 91 rukopis, među kojima je žiri na čelu s predsjednikom Zoranom Ferićem te članovima, književnim kritičarima Strahimirom Primorcem i Jagnom Pogačnik, pjesnikom, prozaistom i esejistom Milom Stojićem, i glavnim urednikom VBZ-a Dragom Glamuzinom, u prvome krugu selekcije odabrao dvanaest polufinalista.

U drugom krugu selekcije, među njima su odabrali sljedeće naslove koji se kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih: "Knjiga žalbe", "Da znaš da idemo", "Xenia se vraća u Sorento", "Matijino stoljeće rata", "Specijalna potreba" i "Noa".

Ime pobjednika bit će proglašeno na posebnoj svečanosti dodjele 3. studenog u multimedijskom klubu Opera u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici.

Nagradu dodjeljuju izdavačka kuća VBZ i tvrtka Tisak Media, kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene.

Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela na taj način u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna i pravo na objavu književnog djela, ovogodišnji roman pobjednik osvojit će po prvi put i skulpturu V.B.Z. i Tisak Media književne nagrade, rad poznatog umjetnika i glazbenika Ivice Propadala.

Prošle godine, nagrada je pripala Marini Vujčić za roman "Susjed".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:58