KLADIONICE UOČI DODJELE

TKO ĆE OSVOJITI NOBELA ZA KNJIŽEVNOST? Ove godine Murakamijevi obožavatelji više nego ikada vjeruju da će dobiti nagradu

 wikimedia
Za razliku od Man Bookera, Švedska akademija ne izlazi s popisom imena koja su u užem krugu, već ih objave nakon 50 godina

Obznanjivanje imena dobitnika Nobelove nagrade za književnost ove godine pomaknuto je prema sredini listopada, točnije bit će to, kako je švedskim novinarima kazao Per Wästberg, jedan od tzv. De Aderton, kako nazivaju 18 doživotnih članova Švedske akademije koji odlučuju o dobitniku, sljedećeg četvrtka, 13. listopada.

Nobel za književnost proglašava se većinom prvog četvrtka u listopadu, odbacio je mogućnost da je razlog tome što je proglašenje dobitnika pomaknuto za tjedan dana kasnije to što se članovi Akademije ne mogu dogovoriti oko imena novog laureata. Razlog je, rekao je Wästberg, sasvim prozaičan, vezan je uz ovogodišnji kalendar, i broj obaveznih sastanaka žirija četvrtcima u mjesecu prije dodjele Nobelove nagrade.

Na kladionicama, koje uglavnom nisu dobar pokazatelj (makar je lanjska godina izuzetak, jer je tad uz Murakamija najbolje kotirala upravo Svetlana Aleksijevič) najbolje stoje već godinama uobičajena imena - globalno popularan Haruki Murakami, sirijski pjesnik Adonis, jedan od vječnih potencijalnih nobelovaca Philip Roth... Četvrti je kenijski autor Ngugi Wa Thiong’o, autor romana, pripovijedaka i drama u kojima kroz sudbine pojedinačnih likova piše o posljedicama susreta afričke i zapadne kulture, tematizira traumatično stjecanje neovisnosti, iznevjerene ideale s kojima se tad susreću, možda je i najpoznatiji njegov prvi, davni, roman “Weep Not, Child”, čija je tema pobuna protiv kolonijalnih vlasti.

Na kladionicama dobro stoji i Joyce Carol Oates, za koju već gotovo tri desetljeća kruži glas da je čeka Nobel, te Ismail Kadare. To da je Murakami na vrhu liste već je postalo gotovo pa pravilo, a glasnogovornik Ladbrokesa, poznate britanske kladionice, gledajući brojke, kaže da “ove godine Murakamijevi obožavatelji više nego ikada vjeruju da će dobiti Nobela”. Murakamijeva popularnost i primječivost vjerojatno mu doživotno osigurava mjesto u vrhu na kladionicama, ali teško da to ima ikakav utjecaj na njegove šanse da dobije Nobelovu nagradu.

Za razliku od Man Bookera i drugih važnih nagrada, Švedska akademija nikada ne izlazi s popisom imena koja su u užem krugu te liste javnosti obznane tek pedeset godina nakon pojedinog izbora. Svake je godine između 600 i 700 osoba i organizacija pozvano nominirati potencijalne kandidate za nagradu. Popis se prvo suzi na dvjestotinjak kandidata, potom u proljeće na listu koja nije duža od 20 imena. Zadnjih mjeseci petero ih ostaje među favoritima, a pobjednik mora dobiti natpolovičnu većinu glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:49