NEUGODNOST U L.A.-u

UGLEDNU KNJIŽEVNICU DVA SATA MALTRETIRALI NA AERODROMU 'Nikad me nitko nije tako vrijeđao. Plakala sam poput djeteta...'

 Screenshot / YouTube

Australska književnica, poznata po nizu knjiga za djecu, Mem Fox, rekla je da se možda više nikad neće vratiti u SAD, premda je dosad bila čest gost, obzirom da su je ne samo zadržali na aerodromu prilikom posljednjeg ulaska, već su je nekoliko sati maltretirali, ispitivali i vrijeđali.

Mem Fox (70) se proslavila diljem svijeta svojim knjigama i slikovnicama za djecu, ‘Ten Little Fingers’, ‘Ten Little Toes’ i ‘Possum Magic’ i ranije ovaj mjesec pozvali su je u Milwaukee na konferenciju kad su je zaustavili na aerodromu u Los Angelesu.

Kako piše Guardian, granična ju je policija ispitivala dva sata, i to u prostoriji prepunoj ljudi, iskustvo koje ju je, kaže, ostavilo s osjećajem da je fizički zlostavljana.

‘Nikad nitko u životu nije sa mnom bio tako bezobrazan i nepristojan, nikad se nitko nije prema meni ponašao s tolikim omalovažavanjem i nikad mi nitko nije uputio toliko uvreda. Osjećala sam se kao da me netko fizički maltretira i zato sam, kad sam se vratila u hotelsku sobu, potpuno slomila i počela plakati poput djeteta, a imam 70 godina’, rekla je Fox.

Književnica je za agresivno ponašanje policije optužila politiku Donalda Trumpa i dodala da su joj uporno postavljali pitanja oko vize iako je u Ameriku putovala već 116 puta prije ovog incidenta.

Na koncu su je ipak pustili u zemlju, a ona je podnijela žalbu Australskoj ambasadi u Washingtonu i Američkoj ambasadi u Canberri, te je vrlo brzo od američke vlasti primila ispriku emailom.

70-godišnjakinja kaže da bila u šoku kako su se ponašali prema njoj i da ne može zamisltii povratak u SAD. Napisala je više od 30 knjiga za djecu, a ‘Possum Magic’ je prodan u više od tri milijuna primjeraka diljem svijeta i najprodavanija je slikovnica u povijesti Australije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:42