TRILER HARLANA COBENA

'VELIKA ILUZIJA' Novi roman hit pisca čita se brzo - i još brže zaboravlja. Onako kako pisac očekuje

Harlan Coben
 

Kao mladi američki pisac Harlan Coben (r. 1962) dobio je za prvi roman honorar od 2000 dolara. Kako je junak njegovih prvih romana bio Myron Bolitar, sportski menadžer, tražio je ravnotežu između humora i tenzija sportskog okruženja. Ali onda je odbacio humor i napisao triler “Ne reci nikome”, koji je postao bestseler. 10-ak sljedećih romana poslao je na top-listu New York Timesa. Za njih je pobrao sve moguće nagrade, dakako za žanrovsku književnost: za krimiće i/ili trilere. Za rukopis danas prima 3-4 milijuna dolara, “hvali” se da mu je tiskano 70, a prodano preko 50 milijuna knjiga.

Usput, književni prilog NYT-a nije objavio niti jednu recenziju njegovih romana, već “fenomenski” intervju s njim. O sebi govori kao o zanatliji: bavi se spisateljskim biznisom. Za Cobena je pisac umjetničke književnosti njegov vršnjak i kolega s Amhersta, pokojni David Foster Walllace (1962 – 2008).

Cobenov psihološki triler “Velika iluzija”, u prijevodu Vojka Plovanića (Znanje), zove se izvorno “Fool me Once” (Namagarči me samo jednom). Preuzeo je zadatosti tv serija, posebice forenzičkih. DNK, razna izvješća iz laboratorija, otisci prstiju, sve što suvremeni strojevi isprintaju tv istražiteljima postoji i ovdje.

Priča je, nadasve, jednostavna. Vojni pilot, satnica Maya Stern udala se u milijunašku obitelj Josepha-Joea Burketta. Privatni avion jedan je od pokazatelja njenog statusa. Poslije zagonetnog incidenta “u blizini sirijsko-iračke granice”, Maya je zaradila častan otpust, pa sada radi kao instruktorica letenja u zračnoj luci Teterboro, u sjevernom New Jerseyu.

Triler započinje pogrebom Joea Burketta mlađeg. Ubila su ga dvojica maskiranih napadača dok je bio u društvu supruge Maye. Ona je uspjela pobjeći, no zbog toga se smatra krivom. Na ispraćaju su se pojavili pripadnici njenog bivšeg voda, na čelu s prijateljem Shaneom. A tu je, razumije se, i cijela obitelj Burkett: majka i udova Judith, pokojnikov brat Neil i sestra Caroline. Dok detektiv Roger Kierce sumnjiči Mayu Burkett za ubojstvo muža, ona istražuje ubojstvo sestre Claire, koje se dogodilo za njenog odsustva. I pritom pazi na njenu djecu, nećake Daniela i Alexu. Onako usput, Mayina prijateljica Eileen ostavlja joj sigurnosnu kameru u kući.

U istrazi Maya Burkett, koja inače trpi od PTSP-a, nailazi na još jednu zagonetnu smrt. Joeov brat Andrew pao je s obiteljske jahte dok su krstarili Atlantikom, slaveći pobjedu svoje srednjoškolske momčadi. Ubijeni muž povjerio je Mayi da se Andrew ubio. Na pola knjige, Maya posumnja u ovu činjenicu.

Istražujući nadalje, nailazi na zviždača Coreya Rudzinskog, koji je surogat Edwarda Snowdena. Poznavao je njenu pokojnu sestru. U istrazi pak davne pogibije Andrewa Burketta, Maya doznaje za smrt Thea Mora, suigrača braće Burkett, poslije rečene proslave na jahti. (To je već treća sumnjiva smrt.) Siromašni Mora dobio je stipendiju za Akademiju Franklin Biddle i tako se našao među samim štovanim nasljednicima poput Burketta. Preminuo je nesretnim slučajem, kada je u istoj akademiji, navodno pijan, pao niz stube u podrum. Ili je i to bilo drugačije?

Previše je tu slučajnih smrti. Siromašni su, uglavnom, svjedoci zlodjela bogatih ili pak sudionici u njima. Oni su samo promatrači velikog bogataškog vatrometa. No, srednjoklasna Maya posumnjala je da se izvor zla nalazi u samoj obitelji Burkett. Je li to točno?

“Velika iluzija” čita se, doista, brzo, kao što se i zaboravlja. Onako kako pisac očekuje. Konačno, nije samo zabavna književnost “zaboravna”, takva je svaka. S izuzecima. “Bogati i siromašni” Irwina Shawa (1913 - 1984) malo su uznapredovali do Harlana Cobena: bogati su sve dalji siromašnima, kao i samima sebi. Za usporedbu, Shaw je kao pisac brojnih bestselera svoga vremena prodao ukupno “samo” 15-ak milijuna knjiga. Za posjeta bivšoj, u Dubrovniku, dobio je za “službenog” domaćina klasika Ranka Marinkovića. A doplovio je na svojoj jahti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:02