IZNENAĐENJE IZ ŠVEDSKE

VELIKO PRIZNANJE ROCKU! Nobelovu nagradu za književnost dobio je najveći pjesnik među glazbenicima - Bob Dylan!

 Getty Images

Švedska Akademija dodijelila je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost slavnom rock kantautoru Bobu Dylanu za stvaranje novog poetskog izraza u okviru velike tradicije američkog pjesništva.

Bob Dylan je rođen 1941. u gradiću Duluthu u američkoj državi Minnesoti pod imenom Robert Allen Zimmerman i započeo je svoju glazbenu karijeru 1959. godine, svirajući u lokalnim kafićima.

Njegove najpoznatije pjesme nastale su 60-ih godina u okviru glazbenog izričaja folk-rocka. Njegove pjesme 'Blowin' in the Wind' i 'The Times They are A-Changin'' bile su himne američkog antiratnog pokreta i boraca za građanska prava.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se jednom godišnje autoru koji je napisao "najizvrsnije djelo s idealističkim stremljenjima". Riječ djelo ne označava nužno jedno djelo, može značiti i životni opus autora.

Pritom nije bitno iz kojeg dijela svijeta autor dolazi i na kojem jeziku piše. Prošle godine nagradu je dobila bjeloruska književnica Svetlana Aleksievič "zbog njezinog polifonog pisanja, koje je spomenik patnji hrabrosti u našem vremenu".

Bob Dylan još uvijek najveći pjesnik rock generacije

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Je li Dylan iz 80-ih posve za otpis?

A. Dragaš: Cohena je Dylan naučio da poeziju spoji s glazbom

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Kako je Dylan otpjevao Sinatru ‘na svoj način’

Najviše dobitnika nagrade, 27, pisalo je na engleskom jeziku, a slijede francuski, njemački i španjolski. Trojica nobelovaca pisala su na dva jezika - Rabindranath Tagore pisao je na bengalskom i engleskom, Samuel Becket na francuskom i engleskom, a Joseph Brodsky poeziju je pisao na ruskome, a prozu na engleskom jeziku.

Znate li zašto je glazbeno poetski mag nagrađen Nobelovom nagradom? Pročitajte deset najboljih stihova Bob Dylana i bit će vam jasno

Najmlađi dobitnik do danas je Rudyard Kipling, najpoznatiji po "Knjizi o džungli", koji je Nobelovu nagradu dobio 1907. u dobi od 42 godine. Stotinu godina poslije njega, 2007., nagradu je dobila 88-godišnja Doris Lessing, do danas najstarija dobitnica Nagrade.

Zadnjih deset dobitnika nagrade za književnost su Svetlana Alexievich, Patrick Modiano, Alice Munro, Mo Yan, Tomas Transtroemer, Mario Vargas Llosa, Herta Mueller, Jean-Marie Gustave Le Clezio, Doris Lessing i Orhan Pamuk.

Imena nominiranih književnika drže se u tajnosti 50 godina od godine nominiranja, zbog čega su sada samo poznati autori koji su bili nominirani za Nobela od 1901. do 1963. godine.

No, uvijek se nagađa o mogućim imenima, a ove godine su na kladionicama najbolje stajali Haruki Murakami, sirijski pjesnik Adonis, jedan od vječnih potencijalnih nobelovaca Philip Roth, kenijski autor Ngugi Wa Thiong’o, Joyce Carol Oates, za koju već gotovo tri desetljeća kruži glas da je čeka Nobel, te Ismail Kadare.

Nagradu je moguće i ne dodijeliti, što se u povijesti dogodilo sedam puta: 1914. godine, 1918. godine, 1935. godine, te u razdoblju od 1940. do 1943. godine. U dva navrata autori su odbili nagradu, ruski pisac Boris Pasternak 1958. godine (zbog političkih okolnosti u tadašnjem Sovjetskom savezu) i Jean-Paul Sartre 1964. godine. koji je iz principa odbijao primiti bilo kakve nagrade.

Jedini pisac s naših prostora koji je do sada dobio Nobelovu nagradu bio je Ivo Andrić 1961. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:20