NAJSLAVNIJI POLJSKI SATIRIČAR

PREMINUO DRAMSKI PISAC SLAWOMIR MROŽEK Kada žele reći da je nešto apsurdno, Poljaci kažu: 'To je kao od Mrožeka'

 ANDRZEJ RYBCZYNSKI;

Umro je Slawomir Mrožek (r. 1930.), najslavniji poljski satiričar i jedan od najizvođenijih dramskih pisaca u drugoj polovici 20. stoljeća. Jednom emigrant - uvijek emigrant, Mrožek je umro u Nici, u Francuskoj, gdje je ponovno emigrirao 2008. nezadovoljan razvojem demokracije u Poljskoj.

Domovinu je prvi put napustio 1963., otišavši u Italiju. Nije se bio otvoreno suprostavljao komunističkim vlastima, zadržavši pasoš.

No otvoreno je protiv poljskoga komunističkog režima ustao 1968., nakon što su sovjetske trupe, a i poljske, u sklopu tadašnjega Varšavskog pakta, okupirale tadašnju Čehoslovačku.

Satirični ilustrator

Prvi put u domovinu se vratio 1996., u rodni Krakov, ali eto nije izdržao, nezadovoljan političkim prepirkama između starih i novih aktera na političkoj sceni...

Mrožek je, uz Becketta i Ionesca, možda najpoznatiji europski pisac apsurda. Njegove fraze, groteske i apsurdi ušli su u svakodnevni govor Poljaka, koji se obično služe frazom “kao od Mrožeka”.

U javnosti se isprva javio kao satirični ilustrator, 1950., još kao dvadesetogodišnjak. Godine 1958. objavio je svoju prvu dramu “Policija”, a svjetsku slavu donijela mu je drama iz 1964. “Tango”.

Nakon Italije, živio je u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, pa i u Meksiku. Osim dramama, proslavio se i kratkim pričama, grotesknim i apsurdnim.

Mrožekovi komadi dosta su igrali u Hrvatskoj, od Varaždina do Zagreba, kao i po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, ali njegovo djelo nije u nas pretjerano poznato i cijenjeno, premda je riječ o možda najuniverzalnijem poljskom piscu.

Terapija, pa memoari

Povratak u domovinu donio mu je, dakle, kao i mnogim istočnoeuropskim dosidentima, samo razočaranje. Godine 2002. doživio je moždani udar, pa je ispočetka učio pisati i govoriti. No nije se dao. Kao posljedica te terapije nastali su memoari “Baltazar”, koje je objavio 2006. godine.

Mnogi ga broje i među francuske pisce, jer nema toga iole vrijednog umjetnika i znanstvenika koji bi prebivao u Francuskoj a da ga Francuzi ne pokušaju prisvojiti. Tako je i Mrožek postao nositelj Legije časti za doprinos razvoju francuske književnosti. Cijenili su ga osobito i drugdje po Evropi pa su, osim u Krakovu, njemu posvećeni kazališni festivali organizirani i u Amsterdamu i Stockholmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:54