ZAGREB FILM FESTIVAL

PROGRAMI ZA DJECU I MLADE: Od hororca preko kandidata za Oscara do klasika

Švedski filmovi u fokusu programa Bibijada ● Klasik Pipi Duga Čarapa ● Četvrto izdanje PLUS-a, programa za srednjoškolce 

Svakim novim izdanjem Zagreb Film Festivala, djeca i mladi dobivaju sve više pažnje pa će tako i ove godine najmlađa publika u programu Bibijada moći uživati u filmovima primjerenima za svoj uzrast. Na 15. izdanju ZFF-a (11. – 19. studenog) očekuje nas filmsko putovanje u Švedsku, zemlju u kojoj se posebna pažnja pridaje dječjoj filmskoj produkciji, a u sklopu programa bit će prikazan presjek ostvarenja od recentnih do klasika poput Pipi Duge Čarape.

Program Bibijada na velika platna kina Europa donosi 7 dugometražnih naslova za djecu, a u programu se nalazi i horor za mlade, Soba 213, temeljen na nagrađivanom švedskom bestseleru koji je osvojio srca hrabrih mališana na mnogim prestižnim festivalima od Toronta do Züricha. Jedan od trenutno najomiljenijih dječjih filmova Cloudboy istražuje odnos između čovjeka, životinja i prirode te važnost i ljepotu suživota obilježenog poštovanjem i odgovornosti prema prirodi kroz lik povučenog dječaka Niilasa i njegove novootkrivene Saami obitelji.

Topla drama Moja sestra mršavica redateljice Sanne Lenken s dozom humora progovara o poremećaju u prehrani mlade klizačice Katje koja je svojoj bucmastoj i pomalo neobičnoj 12-godišnjoj sestri Stelli oduvijek bila uzor. Film je 2015. osvojio Kristalnog medvjeda za najbolji film u programu Generacija Kplus na Berlinaleu.

Jednu od najomiljenijih dječjih likova diljem svijeta Pipi Dugu Čarapu, nastalu u mašti švedske autorice Astrid Lindgren, gledat ćemo u filmskoj ekranizaciji iz 1969. godine. Pipin neposlušni karakter i nemar prema autoritetu odraslih podigli su puno prašine 1945. kada je knjiga objavljena jer se tada smatralo kako bi književnost za djecu trebala služiti kao moralni primjer i sredstvo odgoja, a koliko je njezin lik inspirativan i dalje govore brojne filmske adaptacije.

Natjecateljski program PLUS namijenjen srednjoškolcima održat će se ove godine po četvrti put. Pet filmova koji se ove godine natječu za novčanu nagradu u iznosu od 500 eura odabrali su učenici i učenice srednjih škola. Njih jedanaestero činilo je selekcijski žiri koji je pogledao 15 odabranih filmova te izabrao 5 koji će se prikazati u sklopu programa.

U školske klupe vratit će nas filmovi 6. a i Lov na muhe koji kroz odnose učitelja, djece i roditelja u dvije potpuno drugačije sredine ukazuju na važnosti međusobnog razumijevanja te odgovornosti odraslog društva prema djeci kako u siromašnom makedonskom selu tako i u naprednoj Švedskoj.

Nagrađen na ovogodišnjem Berlinaleu, dugometražni prvijenac španjolske redateljice Carle Simon Ljeto 1993. osvojit će publiku svojom iskrenošću i toplinom koja proizlazi iz nevjerojatne glume i lika šestogodišnje djevojčice Fride koja nakon smrti roditelja odlazi živjeti na selo s ujakom i njegovom obitelji. Priča inspirirana redateljičinim djetinjstvom španjolski je kandidat za Oscara i film koji bez patetike prikazuje traume odrastanja, ali i predivne trenutke koji iz njih mogu proizaći.

Svoje je mjesto u programu pronašla i humoristična drama Vincent o mladom 17-godišnjaku, suicidalnom ekologu i depresivnom zaštitniku prirode kojeg od samoubilačkih misli spašava njegova ekstatična teta Nikki i luda avantura po Francuskoj. Ovogodišnja posebna vijest je i da će u programu izvan konkurencije biti prikazan dokumentarac Lares Penatesque koji je snimila grupa učenika Klasične gimnazije među kojima su dvije bivše članice žirija programa PLUS!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:30