DMITRIJ HVOROSTOVSKI

PROSLAVLJENI OPERNI PJEVAČ IZGUBIO BITKU S TUMOROM 'Neka toplina njegova glasa i njegova duha uvijek bude s nama', sućut obitelji izrazio i Putin

 Profimedia, TASS

Poznati ruski bariton Dmitrij Hvorostovski preminuo je u srijedu u Londonu, okružen članovima obitelji, u dobi od 55 godina nakon dvoipolgodišnje borbe s tumorom na mozgu, prenijeli su svjetski mediji.

- U ime obitelji Hvorostovski, teška srca obavještavamo kako nas je u 56. godini zauvijek napustio Dmitrij Hvorostovski, voljeni operni bariton, suprug, otac, sin i prijatelj - stoji u priopćenju njegove obitelji.

- Nakon dvoipolgodišnje borbe s tumorom na mozgu, preminuo je 22. studenoga okružen članovima obitelji u Londonu. Neka toplina njegova glasa i njegova duha uvijek bude s nama.

"Elvis Presley opere", kako su ga još zvali, rođen je u sibirskome Krasnojarsku 1962. Popularnost je stekao nakon osvajanja prvog mjesta na svjetskom natjecanju pjevača, koje je 1989. organizirao BBC.

Ubrzo nakon toga počeo je s gostovanjima i koncertima diljem svijeta.

Nakon što mu je 2015. otkriven tumor na mozgu, prekinuo je s nastupima. Bečka opera u lipnju je izvijestila kako je Dmitrij otkazao sve zakazane predstave. U svibnju ove godine neplanirano je nastupio u njujorškome Metropolitanu, gdje je otpjevao ariju iz Verdijeva "Rigoletta", koja mu je bila jedan od zaštitnih znakova.

Prije nego što je debitirao u ulozi Rigoletta u Krasnojarskoj operi, Hvorostovski je navodno pjevao u heavy metal bandu.

Ove godine odlikovali su ga ruskim Ordenom zasluga za narod, a 2015. Ordenom Aleksandra Nevskog.

Izraze sućuti obitelji uputio je i ruski predsjednik Vladimir Putin, inače Dmitrijev veliki obožavatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:21