HT DONOSI

OVO SU SAVRŠENI RECEPTI ZA BINGE-WATCHERE Chef Nenad Komes: sasvim drugačiji sendvič od svinjetine i piletina u tortilji za gledanje serija i filmova

 

Baš kao i kada su u pitanju epski filmovi, znanstveno-fantastični blockbusteri, ali i napeti psihološki trileri, ni u pripremi roštilja nema mnogo nacija koje se mogu usporediti s Amerikancima. Upravo je zato Nenad Komes, 32-godišnji kuhar iz Zagreba, svoj rodni grad odlučio zamijeniti Osijekom i tamo otvoriti American bar Dollar, gastro meku za sve ljubitelje sočnih burgera – neki čak tvrde najboljih u državi, hot dogova, ljutih pilećih krilaca i sve ostale sočne hrane potekle iz Novog svijeta.

- Zanat sam brusio u Mu Stake Houseu, a sudjelovao sam u izradi koncepta i osmišljavanju klope za Papa's American Bar tako da sam na biftecima, ramstecima i svim ostalim stakeovima doktorirao. S mesom se može zaista svašta, a mene su oduvijek privlačili neki manje atraktivni komadi kao što su brisket ili carsko meso – govori Nenad Komes objašnjavajući kako su upravo Amerikanci ti koji su usavršili dimljenje, sporo pečenje i njemu posebno dragog mariniranje mesa.

Što je idealna hrana za binge-watching, višesatno gledanje omiljenih serija i filmova? Nenad Komes slaže se da je comfort food idealan izbor dok ležite pod dekicom uz najdraže filmske likove, prije svega maštoviti sendviči i, naravno, nezaobilazne kokice. Recepte Nenada Komesa isprobat će petero studenata koje ćemo pratiti live na jutarnji.hr dok će 48 sati u komadu gledati serije i filmove za vrijeme prvog Stream On vikenda u Hrvatskoj, počevši od večeras u 21 sat.

U Stream On Vikendu sudjeluje 5 tisuća čitatelja Jutarnjeg, a svi koji šeraju fotografije s #nemakraja mogu osvojiti nagradu – najbolji smartphone na tržištu Huawei Mate 10 Pro.

ŠERAJ FOTKU NA INSTAGRAMU I OSVOJI NAJBOLJI SMARTPHONE U HRVATSKOJ

- Kokice su super grickalice, pogotovo kada ih nadogradite nečim neočekivanim. Meni su drage one pečene na maslinovom ulju, ali na umjerenoj vatri jer ono zbog sastava nije baš pogodno za prženje, zatim uvaljane u smjesu izrađenu od ljutih habanerosa, začinskih trava i soli – priča osječki ugostitelj objašnjavajući kako postoji cijeli niz već gotovih mješavina začina koje možete isprobati. Dodaje i kako su kokice umotane u bijelu slaninu te tek lagano popržene na vatri također sjajan izbor, kao i one prelivene karamelom i uvaljane u čokoladu.

- Osim kokica, s tamnom se čokoladom izvrsno slažu i pržene svinjske kožice koje se onda prelijevaju slanom karamelom. E to je brutalno! - smatra chef Komes koji, osim masnih i kaloričnih grickalica voli i one zdrave, kao što je domaći čips od batata i cikle ili krekeri od rižinog brašna. Ipak, kada bi morao odabrati što će jesti dva dana u komadu, najvjerojatnije bi se odlučio za nešto sirovo. - Obožavam tatarski biftek, kao i sushi te sve oblike sirove ribe – kaže Nenad Komes koji će svoja znanja uskoro početi dijeliti sa svim za to zainteresiranim entuzijastima. Njegov American bar Dollar se širi, a u prosincu bi trebao dobiti prostor za održavanje škole kuhanja, vinski podrum, dućan sa začinima, posuđem i noževima, mesnicu u kojoj će se moći kupiti unaprijed pripremljeno meso koje je onda lako pripremiti kod kuće te craft room u kojem će se posluživati pivo i ginovi malih, boutique proizvođača kao i prostor za privatne ručkove i večere.

Donosimo dva sjajna recepta Nenada Komesa zahvaljujući kojima ćete oduševiti prijatelje dok gledate serije i filmove u prvom hrvatskom Stream On Vikendu, ali i riješiti problem jednog od dva vječna pitanja - "što ćemo jesti?". Za drugo - ono koje glasi "što ćemo gledati" – odlučit ćete sami...

Pulled pork sandvič

Sastojci za 4 sandviča:

1 kg svinjske plećke (bez kosti)

4 veća peciva

2 crvena luka

1 režanj češnjaka

3 mrkve

0,1l Worchester umak

Tabasco po želji

1 naranča

0,30 l tamno pivo

2 žlice smeđeg šećera

0,05 kg soli

0,02 kg papra
2 lovorova lista

------

100 g rikola

200g feta sir

BBQ umak

Tekući dim po želji

Priprema:
Meso marinirati sa soli, paprom, smeđim šećerom, wochester umakom, Tabascom, sokom od naranče, lovorovim listom i malo tamnog piva. Sve sastojke dobro izmiješati pa staviti u vrećicu te dodati ostatak tamnog piva, mrkvu, češnjak i crveni luk. Staviti sve na laganu temperaturu da se peče 4 sata.

Kada se ispeče, rukom ga rastrgati i ostaviti u soku od pečenja.

Pecivo razrezati po pola i prepeći na tavi. Dok je još toplo namazati BBQ umakom, dodati meso, rikolu, feta sir, tekući dim i za kraj sve popapriti s krupnim paprom.

Taquitos

Sastojci za 10 kom:

1 kg pilećeg filea

10 šnita narezane slanine

4 kom većih tortilja

palmino ulje za prženje

maslinovo ulje

Priprema

Pileći file narezati na prutiće, marinirati s maslinovim uljem i malo papra. Omotati sa slaninom. Tortilje razrezati na četvrtine.

U tortilju staviti piletinu omotanu slaninom i sve zarolati, nabosti sa čačkalicom da se ne rastvori. Peći na laganoj temperaturi nekoliko minuta u ulju, dok se ne dobije hrskavo zlatna boja. Servirati uz guacamole umak.

Guacamole umak

Sastojci:

Avokado

Majoneza

Rajčica

Bijeli luk

Maslinovo ulje

Limun

Sol

Papar

Priprema

Avokado prerezati po pola i izdubiti ga sa žlicom. Meso avokada staviti u posudu, dodati sjeckanu rajčicu, sjeckani bijeli luk, sok od limuna, sol, papar, majonezu i maslinovo ulje. Sve dobro izmiješati i servirati. Umak može stajati do dva dana u hermetički zatvorenoj posudi.

----------------------------------------------------------------------------------

#nemakraja

HT Tarifa za mlade omogućava ti neograničeno gledanje YouTube, Netflix, HBO GO, Pickbox i MAXtv To Go sadržaja u sklopu Stream On opcije, 6 GB i jednu aplikaciju po izboru koja ti neće trošiti internet iz tarife - Instagram/Facebook/Messenger/WhatsApp/Viber - izaberi koju želiš, mijenjaj je svaki mjesec i nema ti kraja

----------------------------------------------------------------------------------

Projekt je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i HT-a, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:40