JEDINI KONCERT U REGIJI

VIDEO: 'KAO KLINCI SMO DOBIVALI BATINE JER SMO IZGLEDALI DRUGAČIJE, A DANAS ŽIVIMO SVOJ SAN' Green Day 6. lipnja imate priliku vidjeti u Ljubljani!

 Getty Images for MTV

Kultni američki punk rock bend Green Day 6. lipnja 2017. gostuje u dvorani Stožice u Ljubljani. To će im biti jedini koncert u regiji - naime, prvi i jedini nastup na našim prostorima imali su u svibnju 2013. na festivalu Calling u Beogradu.

Frontman i gitarist Billie Joe Armstrong te basist Mike Dirnt na sceni su debitirali još kao 14-godišnjaci u bendu Sweet Children, a 1986. počeli su nastupati kao Green Day - to ime, objasnili su, izabrali su zbog tinejdžerske ljubavi prema marihuani. Bubnjar Tré Cool pridružio im se tek 1990., nakon što je originalni član John Kiffmeyer napustio bend kako bi se posvetio fakultetu.

Energični trojac sirovim glazbenim izričajem te buntovnim i angažiranim tekstovima oživio je duh punka i ponovno ga popularizirao diljem svijeta, osobito u novoj, mlađoj populaciji.

Green Day snimili su 12 studijskih albuma - najuspješnijima se smatraju kultni 'Dookie' iz 1994. i 'American Idiot', objavljen deset godina poslije, koji je čak postavljen kao mjuzikl na Broadwayu u New Yorku. Kalifornijski punk rock veterani od početka karijere prodali su oko 85 milijuna albuma te osvojili 95 glazbenih nagrada, uključujući i pet Grammyja. Kao velike uzore za vlastito stvaralaštvo navode ih bendovi poput Sum 41 i Good Charlotte, a njihova vatrena obožavateljica je i pjevačica Lady GaGa. Green Day prije dvije godine primili su u prestižni Rock & Roll Hall of Fame.

Bend je prošle jeseni izdao novi studijski album 'Revolution Radio', a trojac ga trenutačno promovira na velikoj svjetskoj turneji. Njihovi koncerti mahom su rasprodani, a poslije uspješnih gostovanja u SAD-u, Australiji i Novom Zelandu, prvaci melodičnog punka napokon se, na oduševljenje stotina tisuća obožavatelja, vraćaju u Europu.

Aktualni album odmah nakon objave zauzeo je prva mjesta svjetskih top lista i Billboarda 200, a maestralni nastupi na ljetnim festivalima poput Pink Popa, Downloada, Nova Rocka, Hurricanea, Hyde Parka i Mad Coola i više su nego odlična najava glazbenog megaspektakla koji nas čeka u susjednoj Sloveniji 6. lipnja.

Green Day će na dvoipolsatnom koncertu izvesti svoje najveće hitove iz cjelokupne karijere - 'American Idiot', 'Boulevard of Broken Dreams', 'Good Riddance (Time of Your Life)', 'Basket Case', 'Minority', 'Bang Bang', 'Still Breathing' i mnoge druge.

Legendarni bend prije dva mjeseca objavio je i hvaljeni dokumentarni film od četiri nastavka 'The Early Years', koji donosi presjek njihova stvaralaštva, koje je obilježilo svjetsku punk i rock scenu.

- Da mi je netko kao klincu rekao da ćemo dogurati ovako daleko, ni u ludilu mu ne bih povjerovao! Kad se samo sjetim koliko sam puta dobio batine jer sam izgledao drugačije od vršnjaka... Billie i John imali su iste probleme. Glazba mi je tada bila bijeg od stvarnosti, a danas je doslovce moja stvarnost. Lijepo je živjeti svoj san - izjavio je u nedavnom intervjuu basist Mike Dirnt.

Specijalni gosti ljubljanskog koncerta bit će legendarni RANCID, jedan od najboljih i najuspješnijih neovisnih bendova svjetske punk scene. Ovaj, također kalifornijski bend, koji postoji već 26 godina i ima osam albuma, predvode osnivač Tim Armstrong (gitara, vokal) i Matt Freeman (bas gitara, vokal).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:07