SUĐENJE BERNASCONIJU

Na sudu pročitan ulomak iz dnevnika djevojke koja se ubila nakon ‘terapije’ konzula RH

U talijanskom Comu i dalje je u tijeku postupak protiv bivšeg hrvatskog počasnog konzula u Luganu, Walda Bernasconija (67) koji je 2009. uhićen zbog jedinstvenih “metoda liječenja” anoreksije kod maloljetnica, poput masaže pubisa.

Šarlatan

Bernasconiju se na teret stavlja zlostavljanje više maloljetnih pacijentica, sudi mu se za silovanja, prijevare i šarlatanstvo, a slučaj se počeo primicati kraju kada je, ovih dana, na sudu pročitan ulomak iz dnevnika 22-godišnjakinje koja je, nakon Bernasconijeve “terapije”, počinila samoubojstvo. Ona u tom dnevniku detaljno opisuje odnos s Bernasconijem i govori o svim metodama kojima ju je hrvatski konzul zlostavljao.

Nakon uhićenja Bernasconi je izbačen iz strukovnog udruženja psihijatara, a pojavilo se više svjedoka koji su govorili o tome što su u njegovoj klinici Sana Vita proživjeli.

Smijenila ga Kosor

Tadašnji, HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, isprva je odbio oduzeti Bernasconiju status počasnog konzula, tvrdeći kako se mora pričekati sudski epilog slučaja radi poštovanja presumpcije nevinosti. No, nakon detaljnih izvještaja o Bernasconijevim djelima u Jutarnjem listu, premijerka Jadranka Kosor naredila je hitnu smjenu švicarskog konzula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:41