VN KINE

Nico Rosberg nakon 111 nastupa u sjajnoj utrci došao do premijerne pobjede!

Jednu od najizjednačenijih utrka u novijoj povijesti Formule 1 vidjeli su gledatelji na trećoj utrci sezone, Velikoj nagradi Kine u Šangaju. Jedino što nije bilo neizvjesno bila je pobjeda Nice Rosberga.Slavio je 26-godišnji Nijemac pvi put u karijeri u svom 111. nastupu nakon što je također u 111. nastupu osigurao "pole-position" na kvalifikacijskom treningu, te je time postao sedmi Nijemac-pobjednik u povijesti Formule 1.

Slavio je superuvjerljivo, s više od 20 sekundi prednosti pred konkurencijom, te Mercedesu donio prvi naslov od povratka u Formulu 1 prije dvije godine. Slavio je Mercedes kao samostalna momčad u Formuli 1 prvu put u Svjetskom prvenstvu nakon Velike Nagrade Italije 1955. godine, kada je Nijemcima pobjedu donio legendarni Argentinac Juan Manuel Fangio.

Sjajno je Nijemac, sin slavnog Finca, svjetskog prvaka iz 1982. godine Kekea Rosberga, startao u utrku, te je odvezao bez pogreške od početka do kraja. Prvo mjesto s treninga omogućilo mu je strategiju sa samo dvama ulascima u boks, koja se pokazala sasvim primjerenom.

Ono najzanimljivije događalo se u Kini iza Rosbergovih leđa. Primjerice, u posljednjem krugu i po svjetski prvak u Red Bullu Sebastian Vettel s druge je pao na petu poziciju. Njegov treći set guma, koje je također mijenjao samo dvaput, nije izdržao do kraja, tako da su ga u samom finalu utrke pretekli na kraju drugoplasirani Jenson Button u McLarenu, njegov timski kolega Lewis Hamilton te Vettelov momčadski kolega Mark Webber. Sva su trojica u boks odlazili tri puta. S obzirom da je na subotnjem treningu izborio tek 11. mjesto, dvostruki uzastopni svjetski prvak svejedno može biti zadovoljan plasmanom.

Sjajan dan za autsajdere potvrdili su Lotusov Romain Grosjean, te Williamsovi Bruno Senna i Pastor Maldonado na pozicijama od šestog do osmog mjesta, dok je prvo mjesto u ukupnom redoslijedu Svjetskog prvenstva tek devetim mjestom predao Ferrarijev Španjolac Fernando Alonso.

Hamilton je trećim osvajanjem trećeg mjesta ove sezone preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu, a Alonsa je prestigao i Button koji na drugom mjestu zaostaje za momčadskim kolegom dva boda. Rosberg, slab 12. i 13. u Melbourneu i Sepangu, probio se na šesto mjesto.

Sjajnu utrku u Šangaju dokazuje podatak da je čak 17 vozača završilo utrku u istom krugu, te da je jedini odustao Michael Schumacher. Ispao je 43-godišnji Nijemac žrtvom početničke pogreške mehaničara na zadnjoj desnoj gumi, koji nije dobro pričvrstio zamjenski kotač pri Nijemčevu prvom i jedinom boravku u boksu. Na žalost sedmerostrukoga svjetskog prvaka i drugog Mercedesova vozača, izgubljeno je tada, u 13. krugu utrke, drugo mjesto. U više smo navrata na stazi gledali izravnu borbu za poziciju između čak triju bolida.

Strašan je pad u poretku osam krugova prije kraja utrke pretrpio Finac u Lotusu Kimi Räikkönen. Svjetski prvak iz 2007. godine izgubio je sasvim profil na svojim gumama te je u praktički jednom krugu pao s drugoga na 14. mjesto! Sljedeća utrka Svjetskog prvenstva vozi se već za tjedan dana u Bahreinu.

Rosberg: Pobjeda je nevjerojatan osjećaj

Točno 103. vozač s pobjedom u Formuli 1 postao je njemački pilot Mercedes GP-a Nico Rosberg nakon nedjeljnog trijumfa na trećoj utrci sezone, Velikoj nagradi Kine u Šangaju...

- Uistinu nevjerojatan osjećaj. Osjećam se baš vrlo dobro, sretno, uzbuđeno... Dugo mi je trebalo da dođem do prve pobjede za mene osobno i za moj tim. Nismo očekivali da će se to dogoditi tako brzo, već danas – rekao je 26-godišnji Rosberg, koji je u Formuli 1 debitirao u Williamsovu bolidu 2006. godine, te je dosad na podiju završavao u pet navrata.

- Ovo je fantastično. Zahvaljujem se cijeloj momčadi na napornom radu i poboljšanju bolida. Borio sam se u prvim dvjema utrkama ne osvojivši niti boda, no ovdje se sve vratilo. Nije moglo ispasti bolje: bila je to sjajna utrka – zaključio je prvi novi pobjednik u natjecanju poslije Marka Webbera 2009. godine.

Mogao je u nedjelju u Šangaju Mercedes GP i do dvostruke pobjede, no drugo je mjesto u 13. krugu utrke odustajanjem izgubio 43-godišnji Nijemac Michael Schumacher. Jedan od mehaničara nije dovoljno dobro pričvrstio kotač na njegovu bolidu pri boravku u boksu.

- Ne ljutim se na momka. Štoviše, čak ga i žalim jer znam koliko se loše osjeća. Nažalost, takve se stvari događaju u Formuli 1 – rekao je sedmerostruki svjetski prvak.

Formula 1, VN Kine:

1. Nico Rosberg, Mercedes, 1:36.929

2. Jenson Button, McLaren-Mercedes, +20.6

3. Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes, +26.0

4. Mark Webber, Red Bull Racing-Renault, +27.9

5. Sebastian Vettel, Red Bull Racing-Renault, +30.4

6. Romain Grosjean, Lotus-Renault, +31.4

7. Bruno Senna, Williams-Renault, +34.5

8. Pastor Maldonado, Williams-Renault, +35.6

9. Fernando Alonso, Ferrari, +37.2

10. Kamui Kobayashi, Sauber-Ferrari, +38.7...

Ukupni redoslijed Svjetskog prvenstva:

1. Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes, 45 bodova

2. Jenson Button, McLaren-Mercedes, 43

3. Fernando Alonso, Ferrari, 37

4. Mark Webber, Red Bull Racing-Renault, 36

5. Sebastian Vettel, Red Bull Racing-Renault, 28

6. Nico Rosberg, Mercedes, 25...

Ukupni redoslijed konstruktora:

1. McLaren-Mercedes 88 bodova

2. Red Bull Racing-Renault 64

3. Ferrari 37

4. Sauber-Ferrari 31

5. Mercedes 26

6. Lotus-Renault 24

7. Williams-Renault 18...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:55