SENZACIONALNI ZAHVAT

BITKA ZA ŽIVOT Mala pobjednica Magdalena vratila se kući. Liječnici su je spasili operacijom koja je trajala čak 12 sati

Dva tima iz dviju zagrebačkih bolnica ujedinila su se da bi spasila malu Magdalenu
 Marko Todorov/CROPIX

Magdalena je dobro. Sretna je što je napokon, nakon gotovo pola godine, ponovo sa svojom mamom, sestrama i bratom. Smijeh i sreća ne silaze s njezina lica otkako smo se prije dvadesetak dana vratili kući u Breštanovce. Zajedničko kićenje bora i proslava prvog rođendana Magdalenine sestre Sare ispunjava nas neizmjernom srećom, premda smo svi svjesni da našu ljubimicu čeka dugotrajno liječenje - rekao nam je tata Darko kad smo ga nazvali da saznamo kako je Magdalena mjesec i pol dana nakon operacije o kojoj je Jutarnji list opsežno izvijestio.

Naime, početkom prosinca tata Darko se sa svojom Magdalenom vratio kući nakon nekoliko mjeseci neizvjesnosti i napokon sretnog ishoda operacije. Mjesecima je trajala borba za zdravlje njegove kćeri, a on je sve vrijeme bio uz nju dok je prolazila pravu kalvariju nakon što joj je dijagnosticiran ganglioneuroblastom, nerijetko smrtonosni tumor. Ipak, djevojčica je uspješno operirana, zahvat je trajao punih 12 sati, a u operacijskoj dvorani bilo je čak 17 liječnika i medicinskih sestara, pa je ova priča ipak imala sretan završetak za obitelj Milković.

Unatoč tada vrlo pesimističnim prognozama liječnici zagrebačke Dječje bolnice u Klaićevoj i oni iz KB-a Dubrava udružili su snage i u operaciji uspjeli odstraniti najveći dio tumora.

Kad smo dan prije njezina izlaska iz bolnice razgovarali sa sedmogodišnjom Magdalenom, vedra i nasmiješena rekla nam je da je nakon nekoliko mjeseci otkako joj je dijagnosticiran taj zloćudni tumor više ništa ne boli, unatoč tome što su joj liječnici u istoj operaciji najprije morali od tumora osloboditi kanal leđne moždine, a potom trbušnu šupljinu i sve krvne žile u njoj.

No, nakon što je nekoliko dana bila na intenzivnoj skrbi, Magdalena se vratila u svoju bolesničku sobu, među igračke koje su joj mjesecima bile jedina zabava. Tata Darko pak kaže da se danas na Magdaleninu licu vidi koliko je sretna kod kuće. Naime, mjesecima je gledala samo četiri bolnička zida jer zbog tumora nije mogla hodati.

Prve simptome bolesti Magdalena je imala prošlog ljeta, kada je osjetila jaku bol u lijevoj nozi. - Igrala se sa svojim vršnjacima i odjednom osjetila bol koja nije prestajala. Najprije smo otišli kod liječnika u Orahovicu, ali kako bolovi nisu prestajali, produžili smo za Osijek.

Naravno, nitko nije pomislio da je riječ o nečemu ozbiljnom, sve dok ultrazvuk učinjen u Osijeku nije pokazao da se radi o tumoru, a CT nalaz to i potvrdio - kaže tata Darko, koji je cijelo vrijeme liječenja bio uz kćer.

Magdalena je nakon prve dijagnoze hitno prebačena u zagrebačku Klaićevu bolnicu, a liječnici su bili uvjereni da će veliki tumor uspjeti smanjiti kemoterapijom. Nažalost, odgovora na terapiju nije bilo pa je jedino rješenje bila operacija, s tim da je bio upitan njezin ishod zbog niza otegotnih okolnosti, kaže kirurginja dr. Maša Hrelec Patrlj. Dapače, čak su konzultirani i liječnici u inozemstvu koji su bili skeptični oko kirurškog ishoda s obzirom na to da se tumor jako proširio iz kralježničkog kanala u trbušnu šupljinu. No, time borba za Magdalenin život nije završila već obrnuto - jako se zahuktala. Međutim, problem je nastao kada se shvatilo da ni jedna bolnica nema sve potrebno za optimalnu pripremu i izvedbu operacije s obzirom na to da je riječ o djetetu. Rezultat je bio tim od 17 liječnika i medicinskih sestara iz dvije zagrebačke bolnice koji su napravili plan, usuglasili termin operacije i krenuli u spašavanje male Magdalene.

Djevojčicu je najprije operirao neurokirurg Darko Chudy uz asistenciju dr. Dominika Romića. Oni su iz kralježničkog kanala odstranili tumor, a sve je moralo biti vrlo precizno kako se ne bi oštetila leđna moždina, odnosno kako ne bi došlo do paraplegije, što znači da Magdalena više ne bi mogla hodati. Ta je operacija trajala više od šest sati, ističu liječnici. Nakon ekipe prof.dr. Chudyja za operacijski stol došla je nova ekipa, abdominalni kirurg prof.dr. Leonard Patrlj te dr. Marko Ajduk, dr. Marijan Kolovrat i Maša Hrelec Patrlj. Da sve prođe u redu, pobrinule su se i anesteziologinje dr. Diana Butković i dr. Dubravka Heli Litvić.

Zašto je ova operacija bila toliko komplicirana, objašnjava nam prof.dr. Patrlj, koji kaže da je tumor nastao u kralježničkom kanalu i potom probio kralježak te se “spustio” u trbušnu šupljinu gdje je obavio velik dio krvnih žila. Tijekom operacije sve su se one morale očistiti od tumora pa je postojala opasnost da se neka od njih i probije. Srećom, to se nije dogodilo.

No, unatoč kompliciranoj i dugotrajnoj operaciji, hrabra Magdalena sve je odlično “odradila”, kažu liječnici. Naglašavaju da djevojčicu čeka daljnje liječenje kada se dobro oporavi od operacije, ali uvjereni su da će i to dobro proći.

Do tada će Magdalena, kojoj unatoč teškoj bolesti i operaciji smiješak ne silazi s lica, uživati u Božiću sa svojom mamom i tatom, bratom Stjepanom i sekama Veronikom i Sarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:48