NA RASPRODAJI

FOTO Fotelja u kojoj je Tito pio čaj stoji 400 kn, a plava počivaljka u kojoj se odmarala Jovanka 1800 kn

Predmete iz Titove vile Lapad možete imati i vi! Stolić će vas stajati 200 kn, a klavir 20.000 kuna

Nakon što je nekadašnja Titova vila u Uvali Lapad nedavno vraćena nasljedniku bogate dubrovačke obitelji Banac, Marojici Miloslaviću, kojima je atraktivna nekretnina uz more oduzeta u procesu nacionalizacije, Agencija za upravljanje državnom imovinom (Audio) odlučila je sav namještaj iz bivše državne rezidencije prodati putem javnog natječaja.

Krevet u kojem je spavao Josip Broz, fotelje i počivaljke u kojima se odmarao, stol za kojim je blagovao... Ukupno 115 predmeta iz Vile Lapad s početnom cijenom od 200 tisuća kuna našlo se sada na dražbi.

Tito je nije volio

Najskuplji je predmet glasovir marke C. Bechstein, koji je država procijenila na oko 20 tisuća kuna, a stilski stolić s intarzijama procijenjen je na 15 tisuća kuna. Ljubiteljima Titova lika i djela zasigurno će biti najzanimljiviji masivni krevet dimenzija 225x240 centimetara, koji se nalazi na prvom katu vile, u velikoj sobi u kojoj je boravio Josip Broz. Početna cijena za taj komad namještaja je 3600 kuna.

Budući da je većina namještaja u vili u teškom stanju (lak je uništen, napadnut nametnicima), kao i zbog činjenice da nema neku veliku umjetničku vrijednost, dobri poznavatelji starina kažu da su cijene, iako povoljne, prilično realne i da bi drugačije bilo da je riječ o osobnim Titovim predmetima kojima se često koristio. Tito, naime, nije baš volio tu vilu, pa u njoj nije ni često boravio.

- Nisam vidio ništa što je nerealno procijenjeno. Ima tu namještaja iz 19. stoljeća, kao i art decoa, ali ništa spektakularno - kaže poznati lovac na antikvitete Jura Gašparac, nakon što smo mu pokazali katalog namještaja.

Oduzeta imovina

Vila Lapad, ili točnije Vila Banac, građena je 1936. godine za Karla Banca, bogatog dubrovačkog vlastelina. U njegovu vlasništvu bila je i cavtatska vila u kojoj je sada sjedište Općine Konavle. Vlasnik vile nije dočekao mogućnost da zatraži povrat oduzete imovine, pa je zahtjev dubrovačkom Odsjeku za imovinsko-pravne poslove 1997. podnijela njegova supruga Magdalena Miloslavić koja je živjela u Montrealu. Nakon njezine smrti, postupak za naknadu oduzete imovine nastavio je njezin drugi suprug, Marojica Miloslavić, i upravo on je u siječnju 2003. dobio rješenje o vraćanju u vlasništvo Vile Banac, koje je tek nedavno postalo pravomoćno.

Za razliku od Josipa Broza koji nije bio oduševljen Vilom Lapad, u njoj je rado boravio bivši predsjednik Stjepan Mesić, kao i bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks. Mesić je 2005. tijekom odmora u vili tamo ugostio poznatog britanskog glumca Johna Malkovicha, koji je u to vrijeme bio gost obližnjeg luksuznog hotela Dubrovnik Palace. Mesićev gost u Vili Lapad bio je i predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, a bivši predsjednik Sabora Luka Bebić krajem srpnja 2009. tamo je ugostio svog irskog kolegu, predsjednika Zastupničkog doma irskog parlamenta Johna O’Donaghuea.

Budućnost vile

Što će sada biti s vilom koja je vraćena vlasnicima, još se ne zna, ali mnogi Dubrovčani smatraju da bi ona, nakon Šeherezade i Agave, mogla postati još jedna luksuzna oaza za bogate goste, posebice zato što je proces povrata preko svog odvjetnika vodio poznati dubrovački poduzetnik Braslav Turčić, koji je u Dubrovniku prvi pokrenuo projekt golfa na Srđu, a na području grada uredio je više luksuznih nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:54