KOBNA 2016.

GROZNA GODINA U 2016. napustilo nas je više zvijezda nego ikada, pogledajte čije smrti su šokirale svijet i ostavile veliku prazninu

 Reuters, Hanza Media, gettyimages

Godina na izmaku bila je posebno tužna za ljubitelje dobre glazbe, sporta, glume i dizajna.

Gledajući cijelu 2016., umrlo je ili poginulo 30 posto više zvijezda nego 2015., pokazalo je istraživanje BBC-ja.

Donosimo vam pregled najvećih legendi koje su obilježile svjetsku scenu, a njihove smrti šokirale su sve i ostavile veliku prazninu.

David Bowie

Posljednji album 'Blackstar' David Bowie objavio je 8. siječnja 2016., na svoj 69. rođendan, a tri dana poslije preminuo je od raka jetara, od kojega je bolovao u tajnosti 18 mjeseci. Legendarni britanski pjevač vlastitu smrt kao da je najavio stihovima 'Pogledaj gore, ja sam u raju' u pjesmi 'Lazarus'.

Svjetskom glazbenom scenom suvereno je vladao 50 godina, a bio je i revolucionar na poljima mode te seksualnosti.

U Zagrebu je gostovao dvaput, 1997. u Domu sportova i 1990. na maksimirskom stadionu. U uspješnoj karijeri surađivao je s Mickom Jaggerom iz Rolling Stonesa i bendom The Queen, snimao je filmove, a između ostaloga, u 'Posljednjem Kristovom iskušenju' Martina Scorseseja glumio je Poncija Pilata, a radio je i u kazalištu te slikao.

Ženio se dva puta. U prvom braku s bivšom manekenkom i glumicom Angelom Barnett dobio je sina Zowieja, a sa somalskim supermodelom Iman Abdulmajid, s kojom je bio od 1992. do smrti, kćer Alexandru Zahru.

Leonard Cohen

Kanadski kantautor i književnik Leonard Cohen strast prema pisanju otkrio je još u osnovnoj školi. Odrastao je u židovskoj obitelji u Montrealu, a poslije očeve smrti u njegovu ranom djetinjstvu brigu o njemu preuzeo je djed.Nakon što je diplomirao englesku i svjetsku književnost te 1956. objavio prvu zbirku pjesama, Cohen nastavlja stvarati u New Yorku, Grčkoj, na Kubi…

Prvi glazbeni album 'Songs of Leonard Cohen' izdao je tek 1967., a sve što je napravio poslije svrstalo ga je među bezvremenske genijalce svjetske scene. Bio je uzor mnogim hrvatskim glazbenicima, uključujući Arsena Dedića, Ibricu Jusića i Johnnyja Štulića, a 2010. Kanađanin je osvojio hrvatsku diskografsku nagradu Porin za najbolji inozemni videoprogram za album 'Live in London'. Umro je u 82. godini u studenom u Los Angelesu.

Samo tri mjeseca prije, od leukemije je preminula i Leonardova najveća ljubav, Norvežanka Marianne Ihlen Jensen, koju je proslavljeni kantautor opjevao u hitu 'So long, Marianne'. Par je bio u strastvenoj vezi '60-ih godina.

Cohen je poslije bio s umjetnicom Suzanne Elrod, s kojom je dobio sina i kćer, a imao je i troje unučadi.

Žuži Jelinek

Pravog imena Zsuzsanna Ferber, Žuži Jelinek rodila se u Mađarskoj. Roditelji Židovi bili su gluhonijemi, a poslije kćerina rođenja obitelj se preselila u Zagreb, gdje je Žuži završila školu za krojačice.

Sa samo 17 godina počela je raditi za modnu kuću Nine Ricci u Parizu, a kratko je surađivala i s Coco Chanel.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, u kojem su joj poginula sva tri brata, Jelinek se vratila u Hrvatsku.

Pridružila se Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije kao bolničarka u zubnoj ambulanti. Roditelje je od slanja i smrti u logoru Jasenovac spasila spavajući s talijanskim časnikom.

Poslije rata živjela je u SAD-u i Švicarskoj te šivala za Jovanku Broz. Njezine modne revije bile su hit u inozemstvu, a redatelj Steven Spielberg čak je htio snimiti film o Žuži, ali ona ga je odbila.

Udavala se četiri puta - za zagrebačkog zubara Eriha Jelineka, švicarskog odvjetnika Franka Lütyja, Vladu Majera i umirovljenog suca Milorada Ronkulina. Rodila je sina Ivicu i kćer Dijanu, a njezine kolumne i knjige, u kojima je bez ustručavanja pisala o seksu, nevjeri i muško-ženskim odnosima, bile su hit u Hrvatskoj, ali i šire.

Jelinek je umrla 23. siječnja u Zagrebu u 96. godini.

Bata Živojinović

Legenda regionalnoga glumišta od 2011. imao je gangrenu, koju je svojedobno liječio i na Kubi, a zbog komplikacija vezanih uz bolest, liječnici su mu proljetos amputirali veći dio desne noge. Velimir Bata Živojinović 2012. imao je i moždani udar, koji je na njega ostavio trajne posljedice. Umro je u bolnici u Beogradu 22. svibnja u 83. godini.

Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija, debitirao je u filmu 'Pesma s Kumbare' 1955., a kultnim filmom 'Valter brani Sarajevo', u kojem je jednim metkom srušio njemački avion, osvojio je i daleku Kinu. Po njegovu liku iz spomenutog filma čak su nazvali i pivo. Dvaput su ga odbili na Akademiji u Beogradu, a poslije je bio omiljeni glumac redatelja Veljka Bulajića. Partizanski filmovi poput 'Bitke na Neretvi' od njega su stvorili svojevrsni kult ličnosti.

Bata je iza sebe ostavio suprugu Juliju 'Lulu', dvoje djece i šestero unučadi.

Esma Redžepova

Makedonska pjevačica romske glazbe Esma Redžepova preminula je 11. prosinca u bolnici u Skopju u 73. godini. Hospitalizirali su je dva tjedna prije smrti zbog problema s dišnim sustavom.

Legendarna pjevačica odrasla je s petero braće i sestara. Otac, koji je u Drugom svjetskom ratu ostao bez noge, bio je čistač cipela, a radio je i u cirkusu te pjevao i svirao na vjenčanjima, dok je majka bila krojačica.

Esma je počela pjevati s devet godina. U dugogodišnjoj karijeri imala je više od 120.000 samostalnih koncerata u rodnoj Makedoniji i svijetu, objavila je 15 studijskih albuma i nastupala za Indiru Gandhi i Muammara Gaddafija.

Osim što je bila glazbeni ambasador, za života je odgojila 47 djece i sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama.

Zsa Zsa Gabor

Rodila se u Mađarskoj, a glumiti je počela u kazalištu u Beču da bi se početkom Drugog svjetskog rata preselila u SAD. Zsa Zsa Gabor snimila je 70-ak filmova, ali više ćemo je pamtiti po burnom načinu života.

Udavala se devet puta, ali imala je samo jedno dijete - kćer Francescu, i to s hotelskim magnatom Conradom Hiltonom. Hvalila se kako je zavela i Franka Sinatru te Seana Conneryja, ali odbila je američkog predsjednika Johna F. Kennedyja i Elvisa Presleya.

Za prvog supruga udala se s 19 godina, a za posljednjega, Frederica von Anhalta, u sedamdesetoj godini.

Gabor je umrla 18. prosinca u svome domu od srčanog udara.

Prince

Tjednima prije smrti 21. travnja američki glazbenik bolovao je od težeg oblika gripe. Princeovo beživotno tijelo pronašli su u dizalu u njegovu studiju na imanju u Paisley Parku u Minnesoti. Pokušali su ga oživjeti, ali bezuspješno. Obdukcija je poslije pokazala da je pjevač umro u 58. godini od predoziranja lijekovima protiv bolova.

Glazbeni virtuoz proslavio je miješajući pop, R&B, funk, soul, new wave, rock, blues i jazz. U karijeri je prodao više od 100 milijuna ploča, osvojio je Oscara za hit 'Purple Rain' 1985., sedam Grammyja i jednan Zlatni globus, a 2004. uvrstili su ga u Rock and Roll Hall of Fame.

Prince je javnosti bio zanimljiv i zbog burnog ljubavnog života. Zaveo je Madonnu, Kim Basinger i Carmen Electru, a ženio se dvaput. U prvom braku s plesačicom Mayte Garciom dobio je sina, ali dječak je umro tjedan dana poslije rođenja. Poslije je oženio s Kanađankom Manuelom Testolini, ali rastali su se poslije samo dvije godine.

Bio je vegan, a 2001. priključio se Jehovinim svjedocima s kojima je propovijedao vjeru od vrata do vrata.

Muhammad Ali

Boksački velikan, koji je u karijeri imao 61 profesionalni meč, od kojih je izgubio u njih samo pet, preminuo je u bolnici u Phoenixu 3. lipnja. Imao je Parkinsonovu bolest, a prije smrti hospitalizirali su ga zbog problema s dišnim putevima.

Muhammad Ali na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. osvojio je zlatnu medalju, za života se neprestano borio za ljudska prava, a bio je i jedan od najvećih protivnika američkog rata u Vijetnamu.

'Kad me više ne bude, pamtite me kao čovjeka koji nikada nije izdao svoje ljude', izjavio je svojedobno američki boksač Cassius Marcellus Clay Jr., koji je ime Muhammad Ali uzeo nakon što je 1964. prešao na islam.

Legendarni sportaš ženio se četiri puta, a ima sedam sinova i dvije kćeri.

Lepa Smoje
Split, 200213.

Na danasnji dan prije 93 godine rodjena je Lepa Smoje supruga pok. Miljenka Smoje. Lepa je sezdesetih plesala u HNK Split balet, a kasnije je osnovala cuveni plesno- glumacki klub Mozaik koje su clanovi bili Djordji Peruzovic, Djeki Serbljenovic, Severina i mnogi drugi. Danas su je posjetili ravnatelj baletau Splitu Dinko Bogdanic i dio ansambla.

Na fotografiji: Lepa Smoje na balkonu.

Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babic / CROPIX / CROPIX
Split, 200213.Na danasnji dan prije 93 godine rodjena je Lepa Smoje supruga pok. Miljenka Smoje. Lepa je sezdesetih plesala u HNK Split balet, a kasnije je osnovala cuveni plesno- glumacki klub Mozaik koje su clanovi bili Djordji Peruzovic, Djeki Serbljenovic, Severina i mnogi drugi. Danas su je posjetili ravnatelj baletau Splitu Dinko Bogdanic i dio ansambla.Na fotografiji: Lepa Smoje na balkonu.Foto: Jadran Babic / CROPIX

Koreografkinja i supruga Miljenka Smoje, novinara, književnika i televizijskoga scenarista, umrla je u 97. godini u svome stanu na splitskome Dražancu 9. ožujka.

Desetljećima je vodila kultni splitski plesni studio Mozaik, u koji su svojedobno dolazile Jelena Rozga i Severina.

Lepa Smoje rodila se 20. veljače u Zadru kao Leposava Čatipović, a s godinama su je zasluženo prozvali zaštitnim znakom grada Splita.

Siniša Svilan
Marko Todorov / CROPIX

Televizija je čisti adrenalin. A taj adrenalin te najviše puca na svakom početku. Kad dosegneš cilj, sve pomalo izgubi onu draž koja te drži dok nešto stvaraš, podižeš, izjavio je Siniša Svilan dvije godine prije iznenadne smrti u 57. godini 30. lipnja.

Televizijski novinar, urednik i voditelj preminuo je od srčanog udara u Beogradu, gdje je prvo bio regionalni programski koordinator TV Pinka, a poslije i programski konzultant direktorice Televizije B92.

Svilan je novinarsku karijeru počeo na Radiju 101, radio je na TV emisijama 'Latinica' i 'Dobro jutro Hrvatska', a najviše ga pamtimo kao voditelja ‘Glamour cafea’.

Ljupka Dimitrovska

Hrvatsko-makedonska pjevačica zabavne glazbe Ljupka Dimitrovska obilježila je jugoslavensku scenu '70-ih i '80-ih godina.

Pjevala je šlagere, a većinu njih napisao je njezin suprug, skladatelj Nikica Kalogjera. Najzapamćeniji su dueti koje je snimila s kolegom Ivicom Šerfezijem.

Dimitrovska je preminula 3. listopada poslije kratke i teške bolesti. Imala je 70 godina, a iza sebe je ostavila kćer Niku.

Zaha Hadid
GLASGOW, SCOTLAND - JUNE 09:  Zaha Hadid, world famous architect visits the Riverside Museum, her first major public commission in the UK on June 9, 2011 in Glasgow, Scotland. The ?74million Riverside Museum will open to the public on 21 June. It has been funded by Glasgow City Council, the Heritage Lottery Fund and the Riverside Museum Appeal.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Getty Images

Zaha Hadid bila je prva žena koja je osvojila Pritzkera, 'Nobelovu nagradu za arhitekturu'. Projektirala je Nacionalni muzej suvremene umjetnosti MAXXI u Rimu, skijašku skakaonicu Bergisel, žičaru u Innsbrucku, kompleks bazena London Aquatics Centre za Olimpijske igre 2012. i mnoge druge zgrade.

Rodila se u Bagdadu u Iraku, a arhitekturu je diplomirala u Londonu.

Hadid i njezin tim prije pet godina izradili su prototipe dviju vila zamišljenih za gradnju oko golf-terena na Srđu.

Proslavljena arhitektica umrla je 31. ožujka u 66. godini u bolnici u Miamiju, gdje se liječila od bronhitisa.

George Michael

Britanski pjevač grčko-ciparskoga podrijetla proslavio se kao član benda Wham!, koji je 1981. osnovao s prijateljem iz škole Andrewom Ridgeleyjem. S Band Aidom je 1984. snimio hit singl 'Do They Know It's Christmas?', a sav novac od njegove prodaje išao je u humanitarne svrhe za gladne u Etiopiji u Africi.

George Michael samostalnu karijeru počeo je 1987. duetom 'I Knew You Were Waiting' s Arethom Franklin.

Britanska radijska akademija proglasila ga je najslušanijim domaćim izvođačem u razdoblju od 1984. do 2004.

Legendarni glazbenik preminuo je u svome domu u Oxfordshireu u 54. godini od srčanog zastoja.

U 2016. umrli su i glumci Dragan Nikolić, Gene Wilder, Alan Rickman, pjevač Pete Burns iz benda Dead or Alive...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:57