MRKVA VS. BATINA

Koji je odgoj bolji? Dvije priče roditelja: Kako da djeca budu sretna i odgovorna

Je li strogi odgoj djece tajna njihovog uspjeha? To je pitanje nedavno knjigom “Borbeni poklič majke-tigrice” aktualizirala profesorica na Yaleu Amy Chua.

Iako je odrasla u Americi, Kineskinja Chua piše kako je odgoju svoje djece primjenjivala kineski model odgoja koji je za naše prilike krajnje rigorozan jer dopušta i fizičko kažnjavanje djece. Očekivanja kineskih roditelja, posebice majki, iznimno su visoka, a Chua u knjizi posve otvoreno opisuje kako je na svoju djecu vikala kada bi dobila ocjenu manju od pet ili ne bi po njezinom sudu dovoljno dugo vježbala klavir.

Zabranjivala im je igrati igrice na kompjutoru, gledati televiziju, prespavati kod prijatelja, igrati u školskoj predstavi.

Jednom je svojoj kćerci zaprijetila da će joj baciti omiljenu kuću za lutke, a tijekom vježbanja klavira po više sati nije joj dala da ide piti vode ili piškiti. Mnogi Amerikanci pohvalili su njezine metode, tvrdeći kako su tek sada svjesni kako su pogriješili jer su prakticirajući liberalni odgoj svojoj djeci davali previše slobode.

Nedavno je objavljeno kako su učenici iz Šangaja na OECD-ovom testiranju PISA postigli najbolji uspjeh na svijetu. Mnogi su sada skloni tvrditi je to manje posljedica školskoga sustava, a više strogog načina odgoja.

Provjerili smo kako hrvatske obitelji odgajaju svoju djecu i kojim vrijednostima u odgoju posvećuju najviše pažnje. Je li bolja mrkva ili batina? Donosimo priče o jednoj tradicionalnijoj i jednoj liberalnijoj obitelji. Iako im se metode odgoja i svjetonazori bitno razlikuju, jedno im je zajedničko: djeci pružaju neizmjernu ljubav i žele ih odgojiti kao odgovorne osobe.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:21