STIGLI PRIJEDLOZI

DOMAĆI STRUČNJACI ZA DIZAJN 'Ovako bi trebale izgledati uniforme za djecu u našim školama!'

Stručnjaci su složni u tome da bi odjeća za školu svakako trebala biti klasična, s neutralnom bazom, ali  sa zanimljivim detaljima
Djeca iz Osnovne skole Ružičnjak, prve osnovne škole za djevojčice
 CROPIX

Uvođenje školskih uniformi ovih je dana jedna od aktualnijih društvenih tema. Pogotovo među roditeljima. Rok za predaju rezultata istraživanja u zagrebačkim školama Uredu za obrazovanje, kulturu i sport o tome treba li ih uvesti u škole ili ne istekao je prije dva dana.

Iako je ideja uniformiranja školaraca pozitivna te joj je cilj smanjiti problem izolacije, zadirkivanja ili zlostavljanja djece zbog onoga što imaju ili nemaju na sebi, dosadašnje ankete pokazuju kako je većina roditelja ipak protiv uniformi jer one, smatraju, neće riješiti problem socijalnih razlika među učenicima, a i ne žele da njihovo dijete izgleda kao druga djeca.

Tamnije boje

Neke su škole već i predložile izgled svojih uniformi, a prema tim prvim prijedlozima djeca bi trebala dobiti dvije ili tri koje bi potom vraćali i ostavljali novim generacijama. Ideje su uglavnom jednostavne: hlače i majice s kapuljačom ili polo majicom u određenoj boji. No, mi smo pitali stručnjake, kreativce, istaknute domaće dizajnere, kako oni zamišljaju školske uniforme.

Što se boja tiče, razmišljaju slično. Uglavnom bi odabrali tamnije boje kako se ne bi vidjela svaka mrlja. No, prema skicama naših dizajnera školarci bi bili mali elegantni šminkeri.

Posebno kod Ivice Skoke koji inače najčešće dizajnira haljine za crveni tepih. Dizajnerica Marina Matić, koja stoji iza brenda Larie, o školskim uniformama već je razmišljala, a potom je napravila i skice. Razmišljala je i o materijalima, bojama i krojevima. Primjerice, da haljine djevojčica u višim razredima ne bi bile preuske, Marina bi ih “rezala” u predjelu bokova da lijepo padaju.

Pamuk i poliester

- Što se materijala tiče, u gornjem dijelu je pamuk, donji je poliester jer se on ne gužva, s obzirom na to da školarke veći dio dana sjede, te je lakši za održavanje - objašnjava Marina. Zoran Aragović kaže kako se njemu sviđa ideja uvođenja uniformi. Posebno ako bi to pridonijelo većoj toleranciji i poštivanju među djecom različitog materijalnog statusa, vjere i sličnog.

Larie by Marina Matić

Osnovnoškolce zamišljam u trodijelnim uniformama koje čine bijela majica, prsluk kod djevojčica i dječaka te suknjica ili hlače. Svaka škola može birati svoju boju, a posebne bi bile po amblemima na prsluku na kojima bi bilo izvezeno ime škole. Djevojke viših razreda, pak, zamišljam u dvodijelnim uniformama koje se sastoje od haljine i sakoa ili kaputića. Donji dio je karirani u bordo, tamnoplavoj i crnoj boji, gornji dio je crne boje uz bijelu bluzu. Sve završava mašnicom oko vrata. Sako bi bio crn s kariranom kragnom koja povezuje haljinu i sako.

Ivica Skoko

Moja uniforma za školarce bila bi prava uniforma za male štrebere. Ona mora održavati njihov dječji duh, narav i zaigranost. Moraju biti stylish, ali u skladu sa svojim školskim aktivnostima i svim nestašlucima koji ih vesele, a koji su uostalom i nas kao djecu veselili. Boje su iste i za curice i za dečke: crveno, karirano, tamnoplavo i bijelo.

BiteMyStyle by Zoran Aragović

Moj modni rukopis prepoznatljiv je po bojama i uzorcima, a često koristim i pop art ili strip elemente kada dizajniram pa je tako moj prijedlog da uniforme budu koloristički zanimljive i da se kao detalji na njima koriste ilustracije naših najpoznatijih i najljepših bajki i priča koje su bliske djeci tog uzrasta. Uniforme moraju prije svega biti praktične, ali po meni vrlo bitan faktor je da imaju dopadljivost i dječju zaigranost kako bi ih školarci s veseljem svakodnevno nosili u školu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:56