LAST MINUTE MODNI ŠOPING

FOTO Počela ljetna sniženja: Uštedite od 30 do 50 posto na odjeći za godišnji odmor

 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Omiljeni šoping haiku stih krajem lipnja i početkom srpnja uvijek jest: temperature rastu, cijene padaju! Šoping-patrola Jutarnjeg lista proštela je zagrebačkim City centerom One West i uvjerila se je li to doista tako. Većina dućana snizila je odjeću za 30 posto, ali se već i sada, u prvom krugu sniženja, mogu pronaći stvari po i do 50 posto nižoj cijeni.

Hit su maksi haljine

Najviše se kupuju, kažu prodavačice, stvari za plažu, pa su ljetne haljine, šeširi, japanke, kupaći kostimi i muške bermude najtraženiji modni proizvodi na ovom sniženju. Što se tiče trendovskog dijela sniženja, najzastupljenija je odjeća u narančastoj i zelenoj boji, a najviše pozornosti ipak privlače mornarske prugice te točkasti i cvjetni uzorak. Svilene i viskozne lepršave maksi haljine visoko su na popisu ženskih želja, baš kao što su svijetloplave košulje kratkih rukava visoko na muškom popisu.

U svijetu dječje odjeće i dalje vladaju vesele boje, maštoviti uzorci i uvijek prirodni materijali.

Ponuda je takva da djevojčice ponovno neće moći odoljeti ružičastoj, a dječaci plavoj boji. Ljetna sniženja ujedno su i sjajna prilika da si kupite kupaći kostim koji vam je uvijek bio izvan financijske računice ili možda šešir široka oboda kojim biste svoj stil na plaži podigli bar za par ocjena.

Mudra kupovina

Što se tiče ostalih ljetnih must have komada, mudrim odabirom mogli biste ih nositi i do kasne jeseni.

Tako trendovi u muškoj modi kažu da bi sada bilo mudro kupiti: još jednu najdražu košulju plavu, traperice i tenisice. A žene, kojima zapravo uvijek ono što sada kupe kasnije dobro dođe, neka ulože u par dobrih balerinki, platnenu torbu te svilenu suknju koju će kasnije nositi uz grilonke i čizme.

Rijetki se drže zakona

Proizvod na sniženju mora biti jasno i čitljivo označen cijenom prije i cijenom nakon sniženja. Ako je postotak sniženja cijena objavljen u rasponu od primjerice 20 do 50 posto, najmanje jedna petina proizvoda mora biti snižena 50 posto. Trgovac mora fizički odvojiti proizvode na sniženju od ostalih koji nisu i za prodani proizvod izdati jasno i čitljivo ispisan račun. Proizvodi na sniženju mogu se zamijeniti ili reklamirati.

Preporuka potrošačima

1. Najmanje mjesec dana prije rasprodaje pratite kretanje cijene proizvoda.

2. Pogledajte ima li vaš artikl deklaraciju i ostale isprave koje moraju pratiti svaki proizvod.

3. Stara cijena na proizvodu treba biti jasna i čitljiva te prekrižena, dok nova cijena treba biti također jasna i vidljiva. Trgovci moraju označiti postotak sniženja nekim simbolima kako bi se potrošači lakše snašli.

4. Ako je roba s greškom, tražite informacije o proizvodu kod prodavača koji vam je dužan dati cijelu informaciju.

5. Robu s greškom kupujete na vlastiti rizik i ne možete je reklamirati.

6. Ako ste kupili ispravan proizvod, u sljedeća tri mjeseca možete ga zamijeniti s pravovaljanim računom u trgovini gdje ste ga kupili, a ako ne uspijete, obratite se inspekciji. Zadnji korak je prijava sudu časti Hrvatske gospodarske ili Obrtničke komore ili pak Centru za mirenje pri HGK ili HOK. (TEKST: Sanja Mikolčević)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:02