TRENDOVI

FOTO: SVE DIZAJNERSKE HALJINE I IZAZOVI TRUMPOVIH ŽENA Prva dama zablistala u kreacijama Ralpha Laurena i Hervea Pierrea

Dok su se predsjednikove kćeri na balu pojavile u svjetlucavima haljinama u stilu princeza, Melania je uspjela iznenaditi čitav modni svijet svojim izborom
 REUTERS

Premda je do posljednjeg trenutka bilo neizvjesno u kakvom će se izdanju nova prva dama Amerike pojaviti na suprugovoj inauguraciji, jer je većina američkih dizajnera s A-liste tvrdila kako ne želi imati posla s Trumpovima, Melania Trump ipak je - briljirala.

Ispunila je sva očekivanja i modne izazove kroz koje prolaze supruge američkih predsjednika. Za dnevne svečanosti odlučila se za prokušani recept još od vremena Jackie Kennedy, a to je - Ralph Lauren, a onda je za balove posebno zablistala. Imala je neobičnu, ali elegantnu haljinu. Odabrala je relativno nepoznatog dizajnera, koji je postao senzacija. Nosila je njujorški brend. Kreacijom je odaslala jasnu poruku o suradnji i prihvaćanju domaćih vrijednosti.

REUTERS
Plavi komplet Ralpha Laurena mnoge je podsjetio na stil Jackie Kennedy (lijevo)

Traka boje vina

Kad se u petak uvečer pridružila suprugu, predsjedniku Trumpu, na pozornici za inauguracijske balove, pokazala je da iako nije bila u središtu pažnje tijekom izbora, svakako nije držala glavu u pijesku, već je vrijedno proučavala tradiciju kreacija prvih dama Amerike. U elegantnoj bijeloj haljini spuštenih ramena, s trakom boje crnog vina umjesto pojasa te volanom koji se spušta od rukava do kuka, izgledala je izvrsno. Posebno u usporedbi s mlađom generacijom Trumpovih žena, koje su se mahom odlučile za svjetlucave haljine u stilu princeza, Melania je izgledala zrelo i na visini zadatka. I unatoč svim špekulacijama oko dizajnera koji potpisuje haljinu, uspjela je iznenaditi čitav modni svijet. Naime, haljina je, prema objavi Melanijina ureda, djelo dizajnera Hervea Pierrea, Francuza koji se u New York doselio početkom 1990-ih i s vremenom postao kreativni direktor za Carolinu Herreru, a upravo tamo ga je i upoznala Melania Trump dok je radio na odjeći za Lauru Bush i Michelle Obamu, premda iza scene. Taj je posao napustio lani u veljači, a Melanijina haljina prva je velika kreacija koju potpisuje svojim imenom. Naravno, ta će se kreacija naći na izložbi haljina prvih dama na kojoj su sve kreacije još od Helen Taft iz 1909.

Iako se početkom tjedna govorilo kako prva dama radi na svojoj haljini sa Chanelovim kreativnim direktorom Karlom Lagerfeldom, na kraju je iskoristila priliku, ali i čitavu garderobu koju je odabrala za inauguracijski dan, kako bi promovirala suprugova izborna obećanja, ali i riječi izgovorene pred Bijelom kućom, a to je: “Kupuj američko i zapošljavaj Amerikance”. A kako je Herve Pierre u Americi više od 20 godina, računa se kao američki dizajner. Iznimka od ostalih bila je voditeljica Trumpove kampanje Kellyanne Conway, koja se odlučila za pomalo smiješnu crveno-bijelo-plavu vojničku kreaciju s potpisom modne kuće Gucci, koju je nosila tijekom Trumpove zakletve. Sve ostale dame dale su prednost američkim dizajnerima.

REUTERS
Kellyanne Conway

Plavi kaputić

Sam Donald Trump također se držao tradicije pa je na dan svoje inauguracije nosio kaput i odijelo s potpisom Brooks Brothers, brenda muške odjeće koji je odijevao i 39 predsjednika prije njega. Lincoln, Grant, Chester Arthur, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson i Barack Obama nosili su Brooks Brothers tijekom ceremonije zakletve, a Barack Obama isto je odjenuo i u petak dok je stajao uz Trumpa.

No, vratimo se Melaniji, koja je tijekom kampanje naginjala europskim modnim brendovima. No, dan uoči inauguracije, pri izlasku iz vojnog aviona koji je Trumpove dovezao u Washington na svečanost na nacionalnom groblju u Arlingtonu, nova prva dama bila je u stiliziranom vojničkom kaputu s dvostrukim kopčanjem koji potpisuje Norisol Ferrari. Naravno, riječ je o maloj, nezavisnoj njujorškoj dizajnerici koja sebe opisuje kao kreatoricu “prve generacije manjinskih žena”.

Na svečanoj večeri donatora prva dama nosila je dugu haljinu boje kože koju je kreirala Reem Acra, libanonska dizajnerica s njujorškom adresom.

Melania Trump je nosila i haljinu libanonske dizajnerice Reem Acre

I Ivanka Trump nosila je tri različite kreacije Oscara de la Rente, vodećeg imena njujorškog tjedna mode. Odlučila se za tamnozeleni kaput i haljinu iste boje za Arlington, crno-bijelu haljinu za donatorsku večeru i bijelo odijelo za zakletvu. Inače, Oscar de la Renta osobno je odjenuo Hillary Clinton i Lauru Bush za suprugove druge inauguracijske balove pa se s pravom može reći kako je to popularan inauguracijski brend. No, za balove je Ivanka odabrala Carolinu Herreru.

Ipak, možda najupečatljivija kreacija koju je nosila gospođa Trump bila je Ralph Laurenova svjetloplava kašmirna haljina i stilizirani kaputić koji je odabrala za inauguracijske dnevne svečanosti, čime je pokazala kako itekako ima osmišljenu modnu strategiju. Ne samo zato što je Ralph Lauren izgradio carstvo na mitologiji američkog sna ili zato što je odjenuo čitav američki olimpijski tim ili pak što je donirao 13 milijuna dolara za restauraciju rane verzije američke zastave, poznate pod imenom zastava Betsy Ross.

Politika odijevanja

Nije to ni zato što je odijevao četiri prve dame prije Melanije, mijenjajući stranke u službi svoje uloge. To je zato što su haljina i kaputić koje je izradio za gospođu Trump po mjeri stvorili imidž koji je miljama daleko od onog Jacqueline Kennedy i koji je otvoren novim počecima, bez tereta prošlosti. A istovremeno bio je itekako prikladan. Također, Laurenova kreacija odavala je dojam kako je Melania Trump itekako proučavala i pripremala se za zvjezdanu ulogu koju je odigrala kasnije te večeri. Jednako tako, bijelo odijelo s hlačama koje je obukla Ivanka Trump, i koje nosi potpis Fernanda Garcije, dijela mladog modnog dvojca brenda Oscar de la Renta, znakovito implicira na neslužbenu ulogu kojom se želi predstaviti u budućnosti, onu - odvjetnice žena.

Ivanka Trump u kreaciji Oscara de la Rente

Bijelo odijelo, doduše s potpisom Ralpha Laurena, s druge strane proslavila je tijekom ljeta Hillary Clinton, na preuzimanju predsjedničke nominacije Demokratske stranke, jer bijela je bila boja sufražetkinja. Kasnije je bijela bila i boja Hillarynih pobornica po izbornim stožerima. U bijelom odijelu, opet s Laurenovim potpisom, Hillary Clinton bila je u suprugovoj pratnji na Trumpovoj inauguraciji. A, slučajno ili namjerno, u boje američke zastave uz gospođe Clinton i Trump, uklopila se i sad već bivša prva dama Michelle Obama, dočekavši novi predsjednički par pred Bijelom kućom u tamnocrvenoj haljini svog omiljenog dizajnera Jasona Wua, čije je kreacije odabrala za obje suprugove inauguracije.

Ivanka Trump blows a kiss as she departs with her husband Jared Kushner from the Inauguration Freedom Ball in Washington, U.S., January 20, 2017. REUTERS/Lucy Nicholson
REUTERS
Ivanka Trump nosila je kreaciju Caroline Herrere

Kako bilo, politika odijevanja može biti suptilna, ponekad može naglasiti i nečiju lakomislenost, ali je svakako bitan detalj koji naglašava svu raskoš oko predsjednika, posebno na dan kad je više prilika za fotografiranje nego za govore. Odijevanje puno govori o predsjedničkoj obitelji koja sada predstavlja zemlji, o njihovim ambicijama, ciljevima i vrijednostima koje će se tek vidjeti u budućnosti.

Od krinoline gospođe Lincoln do skupocjene toalete Nancy Reagan

Haljine za inauguracijske balove mogu puno toga reći o programu budućih prvih dama, ali i o političkoj klimi unutar nove administracije. Nekad puno govori i njihova cijena. Primjerice, Nancy Reagan odabrala je 1981. čak 22.500 dolara vrijednu ručno rađenu haljinu Jamesa Galanosa, koji je jednom izjavio kako je “isključivo zainteresiran za dizajniranje za određeni tip žena. Posebno one s mnogo novca”. U eri recesije tijekom 1970-ih Rosalynn Carter odlučila se za konfekcijsku haljinu koju je dizajnirala Mary Matise za Jimmae. Uz to, u istoj se haljini Carter pojavila i dvaput prije toga.

Čak i boja haljine može odaslati poruku. Tako je Claudia Alta, poznatija kao Lady Bird Johnson, za prisegu svog supruga 1965. odabrala žarko žutu haljinu Johna Moorea, koja je trebala simbolizirati optimizam. Hillary Clinton nosila je purpurnu haljinu Sarah Phillips, a ta boja često se naziva i kraljevskom nijansom.

Michelle Obama, prema mišljenju modnih kritičara, svoje je modne izbore koristila kao “krojačku diplomaciju”. Gospođa Obama nosila je kreacije Jasona Wua na obje suprugove inauguracije i time naglasila trend podrške američkim dizajnerima.

Naime, odabrala je tada nepoznatog Wua, kojem je bilo samo 26 godina i tek je diplomirao dizajn na prestižnoj Parsons School of Design, i tako ga vinula među modne zvijezde. U svakom slučaju, odabir haljine vrlo je važan.

No, moda se itekako promijenila od doba raskošne krinoline koju je na suprugovu inauguraciju 1861. odjenula Mary Todd Lincoln.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:38