HIGIJENA PRIJE SVEGA

GNJUSAN RAZLOG ZAŠTO NAKON BRIJANJA IZBIJAJU CRVENE TOČKICE Osip je prilično uobičajena stvar, no nije skroz bezazlen i može se spriječiti

 Getty Images/iStockphoto

Mnoge se žene umjesto za depilaciju odlučuju za brijanje što je svakako jednostavnija opcija, no je li i bolja?

Kad je nježniji spol u pitanju, u osnovnu njegu osim pranja zuba, tuširanja i ostalih svakodnevnih rituala kojima se služe oba spola, uglavnom ulazi i brijanje ili depilacija dlačica na tijelu.

Svatko tko koristi britvice, zna da se nekima češće nekima rjeđe odmah nakon brijanja javljaju sitne crvene točkice po koži koje ponekad znaju biti i bolne. Međutim, kako piše portal Geelong Advertiser, rijetko tko zna o čemu se točno radi i zašto osip nekad izbija, a nekad ne.

Stručnjaci tvrde da ova pojava nije sasvim bezazlena te je stoga korisno pridržavati se osnovnih uputa za njegu.

Naime, kad britvica stoji odložena na rubu kade ili bilo gdje u tušu, izložena je bakterijama koje se razmnožavaju u toplom i vlažnom okruženju kupaonice. Potom se brijanjem te bakterije prenose u pore na noge i ispod pazuha zbog čega nastaju crvene točkice, odnosno osip.

Također, što duže britvica stoji, to je lošija i na njoj se gomilaju ostaci sapuna, pjene i sitnih dlačica koje jednako kao i vlaga i toplina pospješuju rast neželjenih mikroorganizama.

Ono što možete učiniti je mijenjati britvicu redovito, što češće, a nakon upotrebe je dobro počistiti i posušiti. Ako osip ipak izbije, stavite na to mjesto topli ručnik kako bise ublažilo crvenilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:15