MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORICA

KOJA JE TAJNA NJIHOVE DUGOVJEČNOSTI? One su uvijek lijepe, vitke i chic i žive najdulje u Europi, stručnjak otkriva zašto je tome tako

Juliette Binoche, Eva Green, Audrey Tautou i Marion Cotillard
 Susana Vera/Mario Anzuoni//Luke MacGregor/Jean-Paul Pelissier / Reuters

Napredak medicine i lagodniji život generalno su nam produljili životni vijek. Tako Hrvatice u prosjeku žive do gotovo 80 godina. No Francuskinje žive najdulje u Europi, a u svijetu su druge po redu s najduljim životnim vijekom, odmah iza Japanki. Pa u čemu je tajna? Ovisno o tome koga pitate. Ili prehrana, ili svakodnevna vježba, ili maslinovo ulje, puno vode ili pak puno seksa je ono što žene poput Brigitte Bardot čini tako divnima i blizu osamdesete.

Primjerice, Mireille Guiliano, autorica knjige “Francuskinje se ne debljaju”, kaže da je prehrana odgovor i strogo se drži toga da konzumira tri obroka dnevno, jednu ili dvije čaše vina i puno vode. Slično je tvrdila i najdugovječnija žena na svijetu, Jeanne Calment, koja je umrla 1997. godine u dobi od 122 godine. Rekla je da je njezina tajna maslinovo ulje, ali i da je uživala u čokoladi, vinu i cigaretama.

A doktor Michel Cymes nedavno je tajne Francuskinja objavio u vrlo popularnoj knjizi “Živite bolje i dulje”:

Nabavite kvalitetne sunčane naočale

Kad kupujete naočale, nije prioritet uštedjeti. I nemojte misliti da ih trebate samo ljeti. Zimsko sunce ili snijeg također mogu oštetiti oči. Idealno bi bilo da okviri budu što veći i pokriju što više područja oko očiju, a i leće bi trebale biti napravljene od kvalitetnog materijala.

Pijte kao sommelier

Budite kao francuski sommelier. Dajte si vremena da uživate u čaši vina. Popijte gutljaj i držite ga u ustima dovoljno da ga možete dobro okusiti. Jer ako se čaša sporije prazni, i razina alkohola u krvi će se sporije podizati.

Neka vaš hladnjak bude uredan i čist

Sve što hladnjak sadrži završi prije ili kasnije u našem tijelu, a loše održavan hladnjak može se pretvoriti u leglo klica i bakterija. Zato je ključno očistiti ga najmanje dva puta mjesečno. I pritom ne koristiti jaka sredstva za čišćenje koja bi mogla završiti u hrani. Čistite ga vinskim octom i mekom spužvicom i tkaninom.

Jedite češnjak

Češnjak je bogat antioksidansima, što znači da je izvrstan u borbi protiv starenja. Imajte na umu i da češnjak treba jesti sirov, tada je učinkovitiji. A protiv neugodnog mirisa možete se boriti žvakanjem peršina, svježeg peperminta ili zrna kave.

Brinite se o dekolteu

Na tom dijelu tijela je koža nježna i krhka, tamo se nalazi i najmanji broj lojnih žlijezda, pa se i godine tamo teško skrivaju. Zato ga hidratizirajte svaki dan. Nježno utrljajte kremu kružnim pokretima prema gore. Pet minuta dnevno bit će dovoljno da stimulirate proizvodnju kolagena. Napravite povremeno piling i pritom koristite blagi proizvod s finim zrncima. I štitite ga kremama za sunčanje. A ako nosite parfem, nanosite ga na odjeću, ne na dekolte i vrat, jer alkohol isušuje kožu.

Ručajte sa stilom

Nikako pred televizorom. Budite kao Francuskinje i tretirajte jelo kao ritual. Jedite za stolom bez iznimke.

Budite fit kao Francuskinje

Vježbajte u vodi. To je jedan od najboljih načina. Naime, u bazenu vaše srce kuca sporije nego na otvorenom, tijelo je lakše pa treba manje napora, a mišići pritom snažno rade. To je najbolje za zglobove.

Savršen jastuk

Morate uložiti u kvalitetan jastuk. Birajte tvrđi ako spavate na leđima, a ako spavate na trbuhu onda tanji, fleksibilan i ne preglomazan kako bi vam glava bila u ravnini s kralježnicom. Provjerite i što feng shui kaže o rasporedu u vašoj spavaćoj sobi. Francuzi to rade. Izbacite televizor, kompjutor, mobitel...

Ne budite prestrogi prema sebi

Nitko nije savršen. Potraga za savršenstvom završava neuspjehom. Ako želite živjeti dulje, počnite živjeti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:20