DRESS CODE POLITIČARA

MODNI SUD: ODIJEVAJU LI SE NAŠI POLITIČARI PRIMJERENO FUNKCIJAMA? Skupština UN-a i Sabor nisu modne piste, tamo se ne tjera moda

Kolinda Grabar Kitarović, Miro Bulj, Ružica Vukovac, Ivan Vrdoljak
 HANZA MEDIA, INSTAGRAM

Bivša ministrica, danas odvjetnica, Vesna Škare-Ožbolt, u sandalama otvorenih prstiju na guste crne hulahopke i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovno u svijetloj čipki domaćih dizajnera na Općoj skupštini UN-a u New Yorku ovih dana su opet na meti kritičara. To, kažu, nije bilo dobro.

Doduše, Vesna Škare-Ožbolt više nije u politici, pa ne podliježe određenom dress codeu, ali predsjednica bi s druge strane trebala slijediti pravila poslovnog odijevanja.

INSTAGRAM

Dekoltei i minice

A osim predsjednice promatrale su se i druge političarke, saborske zastupnice, neprimjerene seksepilne kombinacije, visoke čizme iznad koljena, suknje iznad koljena, duboki dekoltei... Ali i muški političari i njihova izgužvana odjeća, preveliki sakoi, traperice u sabornici...

Odijevaju li se naši političari uopće primjereno?

Bivša šefica protokola predsjednika Republike Hrvatske, Milada Privora, kaže kako često griješe.

- Uglavnom kritiziramo žene, a nitko ne komentira odijevanje muških političara. Oni se ne znaju odijevati. Šlampavi su, neuredni i neprimjereno odjeveni - komentira iskreno. A ona pravila odijevanja i ponašanja zaista ima u malom prstu.

Zagreb, 110816.
Trg zrtava fasizma.
Dolazak clanova stranke u sredisnjicu HDZ-a gdje ce se odrzati Sjednica Predsjednistva, Sredisnjeg odbora te Nacionalno vijece.
Na fotografiji: Bozidar Kalmeta i Ivan Suker.
Foto: / CROPIX
Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Sinj, 300616.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Oreskovic posjetio je Sinj. Uz predsjednika Vlade u posjetu Sinju bili su potpredsjednik Vlade Bozo Petrov i zastupnik u Hrvatskom saboru Miro Bulj.
Na fotografiji: Premijera Tihomira Oreskovica docekala je sinjska dogradonacelnica Kristina Krizanac.
Foto:  / Cropix
Vojko Basic / HANZA MEDIA
Traperice kakve Miro Bulj često nosi dobar su izbor u ležernim prilikama, ali ne i za sabornicu ili doček premijera

Osijek, 110916.
Ivan Vrdoljak predsjednik HNS-a glasao je na izvanrednim parlamentarnim izborima u Ulici sv. Roka. 
Na fotografiji: Ivan Vrdoljak na glasanju. 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
CROPIX
Ivan Vrdoljak na glasovanje je stigao u zgužvanoj majici i trapericama

Ne voli, ističe, govoriti o imenima, ali ne razumije zašto se predsjednicu toliko kritizira.

- Predsjednica je institucija. To nije pristojno komentirati. Koliko puta je Michelle Obama odjenula haljinu bez rukava, a prozvali su je ikonom stila. Zna se što je diplomatsko odijevanje, a to svakako nije haljina bez rukava. Pa duboki dekoltei ili suknje iznad koljena Therese May. Nitko ne govori o tome što nosi, već o tome što radi.

A mi jedva dočekamo govoriti o našima. No ne razumijem još jednu drugu stvar. Posreći li se dizajneru da može odijevati tako važnu osobu kao što je predsjednica, kako on ne razmišlja o tome kako će ona izgledati u toj haljini. Ako se zna za koga dizajniraš i za koju prigodu, onda znaš i kakav kroj treba biti, kakav materijal, kako sašiti... Ako to ne znaš, nisi dorastao zadatku. Tko zna svoj posao, neće raditi takve propuste. Ne može model nositi osobu. Treba biti obrnuto. Ne ponudiš joj ono što ne valja i što nije za nju - objašnjava nam nekadašnja šefica protokola.

S druge strane, kaže, Vesna Škare-Ožbolt nije više u politici i nema ograničenja u odijevanju.

- Možda je to što ona nosi moderno. Ja ne znam. Ali žene u politici i diplomaciji svakako trebaju prilagoditi modu zadatku, funkciji i prigodi. Muškarci također. Sabornica je njihovo radno mjesto.

Gdje su stilisti?

I poslovno odijevanje je u pravilima institucija i događanja. Estrada i politika nisu jedno te isto. Ja ne mogu savjetovati Severinu kako da se odijeva, ali ovo znam - govori nam iskusna sugovornica i ističe kako na kraju nitko ne govori o predsjedničinom kolosalnom nastupu, već o čipkastoj haljini s mašnom ispod vrata.

- Neka se kreator zapita kako je to moguće? Nije skupština UN-a modna pista. S povjerenjem slušaju struku, a oni ne rade kvalitetno svoj posao - dodaje.

Profesorica Nina Režek Wilson s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu kaže kako postoje postulati u poslovnom odijevanju, a u tu skupinu pripadaju i političari i političarke.

- Postoji protokol. Pravilo kakva treba biti kravata, kakvo treba biti odijelo, za žene također. To ne smije biti dnevna, casual kombinacija. I treba paziti čak i na cipele. Rijetko koja naša političarka je odjevena po protokolu.

Što se tiče, pak, inozemnih političarki, recimo, dobro se odijevaju Hillary Clinton i Angela Merkel. Ne znam jesu li one tako pametne ili imaju pametne stiliste. Ali izvrsno prikrivaju nedostatke. To su uvijek dobri sakoi i dobre poslovne kombinacije. Političari na kraju krajeva ne moraju biti lijepi. Oni se ne gledaju, oni se slušaju.

Po meni odjeća ne treba biti preuska, da ne upada u oči, da nije preizvrsna, niti preružna - pojašnjava profesorica.

Dodaje kako su muški političari uglavnom dobro odjeveni. Barem oni istaknutiji.

- Žene u Saboru se neprimjereno odijevaju. Tjeraju modu kao i izvan sabornice - primjećuje profesorica.

Pa nas je podsjetila na saborsku zastupnicu Mosta, Ružicu Vukovac, koja se jednom prilikom u sabornici pojavila u čizmama iznad koljena i minici.

Zagreb, 170316. 
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Sabora s raspravom o sanacija javnih ustanova.
Na fotografiji: Vukovac Ruzica.
Foto:  / CROPIX
Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Seksi čizme iznad koljena Ružice Vukovac u Saboru svi su dobro upamtili

Manekenke u politici

A modelizacija žena u politici ne sviđa se niti urednici, novinarki i producentici Nadi Mirković.

- Anakroni pristup odijevanju naše predsjednice meni se osobno ne sviđa. Njezine me ideje podsjećaju na one iz vremena socijalizma, na Sovjetski Savez sedamdesetih godina. Tvrde frizure, čvrste, lakirane, bez ležernosti. Moguće da je to utjecaj njezina života u Americi. Ta haljina je lijepa, klasična koktel haljina, ali to ne spada u njezin dress code - komentira urednica. Kaže i kako je jezik mode vrlo specifičan jer govori glasnije nego puno drugih stvari koje činimo.

- Ponekad nije potrebno odjenuti majicu s porukom da biste odjećom nešto poručili. Svako područje ima svoj dress code.

Muškarcima je lakše. Odjeća im je gotovo na granici uniforme. Odijelo, košulja, kravatu i gotovo. Ali zato nemaju iskustvo u casualu. Tu se često izgube. Andrej Plenković se izvrsno odijeva. I Hasanbegović ima dosta stila. I poručuje: ako ponekad i izgovorim stvari koje možda nisu urbane, odjećom pokazujem suprotno. Nije mi se sviđalo ni kad je Peđa Grbin obuo popularne starke za neki javni nastup. Bauk se po meni također ne prezentira dovoljno urbano, a neki bivši zastupnici su vrlo malo ili nimalo pažnje posvećivali izgledu, kao primjerice Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 22:25