STAR KOJU ZANEMARUJEMO

NE PERETE ČEŠALJ SVAKI TJEDAN? PROVJERITE ONDA KAKVO BLAGO SKRIVA! Stručnjaci upozoravaju što se sve može dogoditi ako ne pazite na higijenu kose

 Getty Images/iStockphoto

Četke i češljeve za kosu koristimo svakodnevno pa bi bilo razumno pretpostaviti da ih ako ne svakodnevno, onda povremeno ili barem jednom tjedno i peremo.

Međutim, stručnjaci kažu da su navike čišćenja lica i šminke usvojene dok navika čišćenja četke ili češlja uglavnom ne postoji iako itekako može utjecati na zdravlje kose i vlasišta.

Od gromada zapetljanih vlasi do ostataka raznih proizvoda za njegu kose ono što se gomila u četkama uglavnom je vidljivo. No, naravno, tu je i niz stanica mrtve kože i grinja ljudskom oku nevidljivih.

‘Nakupljanje kose u četki ili češlju može biti savršena podloga za pretjerani rast i razvoj bakterija i plijesni što povećava rizik od infekcije’, rekao je dermatologinja i kirurginja dr. Sejal Shah.

Koliko god se trudili i koliko god novaca i vremena potrošili na njegu kose, sve to možete baciti u vodu nakon samo jednog poteza prljave četke, tvrdi Shah. Otkrila je i da svi ti sitni organizmi koji obitavaju na češljevima, odlaze natrag u našu kosu zbog čega se može zamastiti i gotovo neposredno nakon pranja.

Stručnjaci savjetuju da češljeve i četke perete barem jednom tjedno.

Što se tiče plastičnih varijanti, savjetuju da se takvi češljevi i četke jednostavno operu u malo tople vode s nježnim sapunom ili šamponom, zatim se isperu i ostave da se dobro osuše.

Kod drvenih je sve još lakše, no treba paziti da se površina drvenih predmeta ne ošteti prejakim kemikalijama, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:11