BIZARNE METODE

NEKE SU BILE PRIRODNE LJEPOTICE, A NEKIMA JE TREBALO MALO POMOĆI Ovo su trikovi najvećih holivudskih zvijezda za vječnu ljepotu

 
 Profimedia, Film Stills, AKG

Kozmetička industrija, prema podacima objavljenima prošle godine, bilježi konstatan rast. Ne radi se samo o brizi za kožu u vlastita četiri zida, već o odlascima kozmetičaru koji će svaki tretman pretvoriti u zanimljivo iskustvo i jedinstven doživljaj. Neki tretmani ljepote uključuju prilično bizarne metode ili pomagala kao što su ribice koje grickaju mrtvu kožu, vampirski facelifting (koji uključuje vađenje krvi iz klijentove ruke, ekstrahiranje trombocita i njihovo ubrizgavanje u lice), mazanje kože kavijarom ili pak uranjanje lica u ledenu vodu.

No, ako ste mislili da su takve ekstravagancije rezervirane za današnje zvijezde, iznenadit ćete se kad čujete da su i velike dive iz zlatnog doba Hollywooda itekako imale neobične ideje i metode za održavanje kože mladom i zdravom. Međutim, nisu te ideje i metode bile samo neobične, već i neprovjerene i opasne za zdravlje, piše Daily Mail.

Joan Crawford - otopina od kiseline za oči

Oscarom nagrađena glumica Joan Crawford detaljno je opisala sve metode za ljepotu koje koristi u svojoj knjizi ‘My Way of Life’, izdanoj 1971. Vjerojatno najbizarnija stvar koju je radila bilo je namakanje oči otopinom borne kiseline kako bi uvijek izgledale blistavo. Borna kiselina inače ima razne primjene, koristi se za odstranjivanje mrlja, kao insekticid, ali i antiseptik. Crawford je možda bila ispred svog vremena obzirom da je borna kiselina danas osnova nekih kapi za oči.

Joan Crawford
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 310576833, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
Profimedia, Film Stills
Joan Crawford

Napisala je i da je od jednako poznate glumice Katharine Hepburn naučila ispirati kosu sirovim jajima pri čemu je četiri komada sasvim dovoljno. Sama je izrađivala maske za lice od zobene kaše, tople vode, meda, sode bikarbone i sirovog jajeta. Iz današnje perspektive još zanimljivije zvuči njezin savjet da sve te kozmetičke trikove treba obaviti prije nego što se muž vrati kući.

‘Europljanke znaju za ove jednostavne trikove već godinama. No, njihovi muževi ne znaju za njih jer to treba napraviti prije nego što se muž vrati kući. Izgledat ćete grozno dok se maska na licu suši kao što izgledate grozno s viklerima na glavi’, napisala je.

Marilyn Monroe - pikule za grudnjak

Koliko god hvalli njezinu prirodnu ljepotu, i slavna Marilynka je nekako morala održavati snježno bijelu put i naglasiti svoje atribute. Pune usne jedan su od njenih zaštitnih znakova, no ni to nije postizala bez cijene. Nanosila je čak pet različitih ruževa za usne i sjajila - usne bi obrubila tamnijom olovkom, u sredinu je dodavala tamniju nijansu, a na vrhove usana svijetlu. Navodno je usne znala šminkati i po sat i pol vremena dok savršeno ne pogodi nijanse.

Marily Monroe *** Local Caption *** 0, Image: 144974337, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, United Archives
Profimedia, United Archives
Marilyn Monroe

Monroe se svim silama trudila da joj grudi ostanu čvrste pa je spavala s grudnjakom u kojeg bi ušila dvije pikule ili po tri gumba na svaku košaricu da joj bradavice uvijek izgledaju čvrsto. Zbog svijetle puti nanosila je puno kreme za sunčanje.

Marlene Dietrich - zlatna prašina za sjajniju periku

Marlene Dietrich je u jednom trenutku svoje karijere bila najplaćenija glumica na svijetu, proglašena je seks simbolom i otvoreno je bila biseksualna što za ono vrijeme nije bilo nimalo uobičajeno. Međutim, u užim je krugovima bila poznata i kao velika picajzla kad su u pitanju bile njezine perike jer je sama imala jako slabu kosu. Zato je vodeći holivudski vizažist i stručnjak za perike, Max Factor, morao ručno nanositi zlatnu prašinu na njezine perike kako bi izgledale još sjajnije. Zlatni prah samo za jednu periku stajao je tada oko 400 dolara (oko 2500 kn).

Dietrich, Marlene Filmschauspielerin und Sängerin,
Berlin 27.12.1901 – Paris 6.5.1992.

Rollenbild in “Schanghai-Express” (Shanghai Express).

Foto, 1932., Image: 147360485, License: Rights-managed, Restrictions: For editorial use only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKG
Profimedia, AKG
Marlene Dietrich

Dietrich je općenito vodila prilično kontroverzan život prema dnevnicima pokojnog kritičara Kennetha Tynana. Navodno je imala afere s glumcem Johnom Wayneom, bivšim predsjednikom Johnom F. Kennedyjem, njegovim ocem Joeom i mnogim drugima.

Audrey Hepburn - sve za srneći pogled

Ne može se govoriti o ekscentričnim navikama za ljepotu u Zlatno doba Hollywooda bez prekrasne Audrey Hepburn. Filmaska ikona bila je poznata po jedinstvenoj ljepoti, a posebno po velikim okruglim očima i savršenim trepavicama. No, i to je imalo svoju cijenu. Njezin sin Sean napisao je u knjizi ‘Audrey Hepburn: An Elegant Spirit’ izdanoj 1999. da je njezin vizažist Alberto de Rossi nakon nanošenja maskare odvajao svaku pojedinu trepavicu sigurnosnom iglom, odnosno zihericom. De Rossi joj je s vremenom postao blizak prijatelj, a Sean piše da je Audrey kroz plač tada izjavila da radije više nikad neće glumiti nego pronaći drugog vizažista.

CHARADE (1963) - AUDREY HEPBURN., Image: 137046023, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use only, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Album
Profimedia, Album
Audrey Hepburn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:17