LJEPOTA IZ PRIRODE

OVAJ PRIRODNI PROIZVOD IMATE DOMA, ALI VJEROJATNO U KUHINJI Prebacite ga u kupaonicu i iskoristite za čak 7 fantastičnih beauty namjena

 Profimedia, Tetra Images

Posljednjih godina mnogo se ljudi okreće zdravijem načinu života. Prirodne namirnice i preparati poželjniji su no ikad, i doista je dobar osjećaj koristiti ih.

O dobrobitima jabučnog octa zna se oduvijek, a još su i naše bake i djedovi pričali o blagodatima jedne žlice jabučnog octa natašte.

No, gdje on pronalazi svoje mjesto u ženskom kupaonskom ormariću? ELLE je objavio popis 7 neočekivanih načina na koji upravo jabučni ocat može pridonijeti vašoj ljepoti i zdravlju.

1. Spa tretman za stopala

woman washing her feet in a bowl of flower at the spa institute, Image: 253458789, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak
Profimedia, Wavebreak

Kiselina jabučnog octa čini dobro za vaša stopala. Neutralizira neugodne mirise, a navodno je učinkovit i u borbi protiv virusnih i gljivičnih oboljenja. Imate li navedene probleme ili ne, neće vam biti naodmet na kraju radnog dana opustiti umorna stopala u kadici tople vode u koju ćete uliti malo jabučnog octa.

2. Ublažavanje akni

wellness,, Image: 198879935, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Imageproduction
Profimedia, Imageproduction

Akne su naporan i neugodan problem, bilo da se pojavi u nesigurnim tinejdžerskim godinama ili iznenada odluče napasti vaše lice u zreloj dobi. Uz sve silne kozmetičke preparate i prirodne recepte, u svoju rutinu pokušajte uvrstiti i jabučni ocat.

On, naime, uništava bakterije i uravnotežava pH kože, a dodatan je plus što apsorbira i višak masnoće.

Napravite otopinu jabučnog octa i vode u omjeru 1:3 te ju vaticom nanesite na čisto lice. Pričekajte 10-ak minuta prije ispiranja lica. Bilo bi idealno kad biste ovaj postupak mogli ponoviti dva do tri puta u danu.

3. Zdrava i sjajna kosa

Cheerful young woman in the shower with foam in her hair, Image: 88340844, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

Ima li na ženi išta ljepše od zdrave i sjajne kose? Neke je sretnice priroda nagradila zdravim i lijepim vlasima, ali, one koje nije svakog mjeseca mijenjanju šampone, serume, maske i regeneratore u nadi da im kosa zablista. Pokušajte nakratko zaboraviti kupovne preparate i poslužite se dobrim, starim i povoljnim jabučnim octom.

Umjesto regeneratora, idući put nakon šamponiranja u tjeme i kosu utrljajte mješavinu vode i jabučnog octa. U litri vode dovoljan je 1 dcl jabučnog octa da bi vaša kosa nakon ispiranja zablistala.

4. Umirivanje opeklina od sunca

, Image: 35383770, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Digifoodstock
Profimedia, Digifoodstock

Pokušajte se uopće ne dovesti u ovu situaciju. No, ako vam se ipak 'zalomilo', pokušajte kožu umiriti pomoću jabučnog octa. Zvuči pomalo čudno da će kiseline ublažiti opekline, no, jabučni ocat sadrži aminokiseline koju pomažu u zacjeljivanju rana.

ELLE piše i kako neke od kiselina koje jabučni ocat sadrži mogu neutralizirati štetne slobodne radikale koji se mogu pojaviti nakon UVA zračenja, dok druge potpomažu proizvodnji kolagena. Tom kombinacijom vaša bi se koža trebala brže regenerirati.

5. Izbjeljivanje zubi

Young woman brushing teeth, Image: 69839438, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, PhotoAlto
Profimedia, PhotoAlto

Za uklanjanje mrlja od vina i kave s tekstila pomoću jabučnog octa vjerojatno ste već čuli, no jeste li znali da vam isti sastojak može pomoći i u uklanjanju mrlja s vaših zubiju? Možda nećete preko noći imati holivudski osmijeh, ali zasigurno vam neće odmoći. Pomiješate li jabučni ocat sa sodom bikarbonom, dobit ćete odličnu pastu za zube s kojom ćete primijetiti razliku.

6. Ublažavanje psorijaze

, Image: 303536652, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky
Profimedia, Onoky

Ako se mučite s ovim neugodnim i bolnim problemom, vjerojatno ste već sve pokušali. No, ako niste, uzmite u obzir i jabučni ocat. On psorijazu liječi zbog svojih protuupalnih svojstava, a jednako tako pomaže i koži koja svrbi zbog ekcema. Jednu čašu od 250 ml dodajte u svoju kupku i koža će vam biti zahvalna.

7. Čišćenje četki i četkica za šminku

, Image: 328519718, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images
Profimedia, Tetra Images

Vrlo važna stavka u službi zdravlja i ljepote je održavanje šminke i dodataka za šminku kojima svakodnevno dodirujemo svoje lice. Mnoge žene na to često zaborave, a četkice za rumenilo ili puder tad postaju leglo štetnih bakterija.

U čašicu tople vode ulijte žlicu jabučnog octa, dodajte malo iscijeđenog limuna za ljepši miris i u toj otopini 'provrtite' svoje četkice za šminku. Posušite ih na zraku i bit će čiste i mirisne kao nove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:56