CIJENA ŽENSKE LJEPOTE

Pedikura, depilacija, obrve... Za tretmane i kozmetiku treba pozamašna suma novca

 
 Marko Todorov / CROPIX

Cijeli sam život bila jedna od onih sretnica koje nisu imale problema s tipično ženskim pošastima poput problematične kože, crnih brkova, kurjih očiju, masne kose ili agresivnih uraslih dlaka. U ranim sam dvadesetima pa me još nisu sustigli ni znakovi starenja i relativno sam zadovoljna svojim izgledom.

Bilo kako bilo, izvan standardnog higijenskog paketa i šminkerskog koji mi se najčešće sastoji samo od pudera i maskare, nikada nisam bila pretjerano zagrijana za tretmane uljepšavanja i kozmetiku. Tješim se ja tako da nisam tipični ženski stereotip, ali onda upadnem u klasičnu zamku. S prijateljicama sam se spremala na put, a putnu torbu začas sam natrpala šamponima (jedan za tuširanje, jedan za kosu, regenerator), uzela sam mlijeko za tijelo, kremu za lice, pastu za zube i četkicu, sušilo i sprej za lakše raščešljavanje kose (nek se nađe) i priznala sama sebi da sam ipak tipična žena.

Da, iako zazirem od injekcije, skalpela i ne trebam (još) tretmane za mršavljenje i pretjerane metode uljepšavanja, ipak sam poput svih odraslih žena prisiljena povremeno otići na frizuru, šišanje, depilaciju, čupanje obrva, čišćenje lica, pedikuru, limfne drenaže, manikuru, lifting trepavica... Lista nema kraja. No nikad nisam zapravo razmišljala koliko nas to sve košta?

A kako će pokazati naš eksperiment, biti žena, osim što je često teško, očito je vrlo i skupo. Pokušali smo izračunati koliko bi otprilike novca i vremena trebala imati žena za stvari koje mora činiti samo zato što je rođena kao pripadnica ljepšeg spola.

Marko Todorov / CROPIX

Tri sata za masku?

Mjesta koja smo posjetili pripadaju različitim cjenovnim rangovima, što nam je i bio cilj jer smo računali da ćemo, ako na nekim tretmanima uštedimo, a za neke izdvojimo više novca, doći na relativan prosjek. Dakako, dobiveni se podaci ni u kojem slučaju ne mogu generalizirati i isključivo su ilustrativne prirode.

Na reli po salonima ambiciozno sam krenula oko 13 sati, apsolutno uvjerena da ću do večeri bez problema uspjeti obaviti sve što sam naumila. Prvo ću napraviti frizuru i možda neki tretman za obnavljanje kose. U samom startu ekspedicije, uočila sam prvi problem. Frizerka Suzana za obnavljanje kose predložila je terapiju keratinom, koja traje oko tri sata.

Tri sata? Molim? Želim li tri sata svog života posvetiti obnavljanju vrhova? Pa u toliko vremena popijem kavu s prijateljicom, očistim kupaonicu ili skuham nešto što nisu špageti bolonjez.

U konačnici, pomislila sam, i ne želim tri sata života posvetiti isključivo obnavljanju svojih vrhova. U tom bih vremenu mogla početi pisati diplomski ili naučiti kuhati nešto što nisu špageti bolonjez.

Terapija keratinom definitivno otpada jer sam za svoj mali istraživački projekt već imala dogovorene druge tretmane i ni u snu nisam pomislila da bih kod frizera mogla ostati više od tri sata. Planirala sam, naime, samo šišanje i dnevnu frizuru. Za posao mi je frizerka Suzana Zorić preporučila pletenicu, a kod nje sam napravila i sjajnu manikuru crvenim lakom.

Druga postaja bio je netom otvoreni zagrebački Facial Bar, u kojem smo dogovorili tretmane lica. Vlasnica Manuela objašnjava mi kako je terapija čišćenja lica LED lampama revolucija u čišćenju kože jer je proces potpuno neinvazivan. Konačno se netko sjetio izmisliti nešto korisno. Moje lice bit će čišće, a neću morati plakati na stolici sat vremena dok mi netko stišće mitesere. Sat vremena tako sam samo ležala u miru, dok se moja koža dubinski čistila LED lampom.

Marko Todorov / CROPIX

Kozmetike preko glave

Uslijedio je threading obrva ili, pojednostavljeno, čupanje obrva koncem. Od svih tretmana, ovaj je bio najbrži, gotov za 15-ak minuta, a pri njegovom finišu Manuela mi je na obrve dodala i malo boje. Iako nije bila drastična, promjena je bila vidljiva, a ja sam bila korak bliže idealu tamnih, gustih obrva pravilnih crta.

Nešto dulji bio je lifting trepavica, koji se provodi u nekoliko faza i traje oko sat vremena. Ovu sam metodu isprobala prvi put, a osjećaj je bio prilično neobičan. No, s efektom je priča bila drugačija: trepavice djeluju gušće, tamnije, deblje i duže, kao da je na njih ravnomjerno i pravilno nanesena maskara, ali neka sa supermoćima koja se drži i do dva mjeseca.

Nakon obavljenih obveza na prve dvije lokacije, u salonima sam provela već skoro pet sati. Gotovo sam uvjerena da nema žene koja ne bi htjela više od pola radnoga vremena provesti u kozmetičkim salonima te se zbog toga osjećam pomalo licemjerno što ću ovo reći, ali meni je kozmetike već odavno bilo preko glave. Ljepota je super stvar, ali i za sjedenje u salonu treba mnogo koncentracije i strpljenja.

Ne bi imalo smisla produljiti boravak u salonima do kasno u večer, pa sam u dogovoru s Emom Brodarić-Kovačević, vlasnicom kozmetičkog salona Ema, posljednje lokacije našeg malog eksperimenta, preostale tretmane odgodila za sljedeći dan.

Krenuli smo od neutralnog - limfna drenaža bila je prva na redu.

To je, kako mi je Ema objasnila, zapravo metoda u kojoj se uz pomoć zraka stvara pritisak koji potiče rad limfnog sustava, a posljedica je brže izlučivanje štetnih tekućina iz tijela. Teško je opisati trenutak kad se nađeš u tom napuhanom odijelu, ali nije nimalo neugodno.

Depilacija voskom obično mi je najveća fobija, ali kako nisam u potpunosti ušla u zimsku shemu višetjednog (a nekad i višemjesečnog) puštanja dlaka na nogama, prošlo je relativno bezbolno. Tretman je bio gotovo bezbolan, no kako mi je Ema prešla koljeno, u oku mi se skupljalo sve više suza. Pokušavala sam misliti na dugu, skakanje s padobranom i sve lijepo što me okružuje i stoički sam izdržala do kraja tretmana bez ijedne psovke.

Neja Markičević / CROPIX

Napokon uživancija

Za kraj je ostalo ono najbolje, masaža cijelog tijela, koja je bez konkurencije bila najugodniji dio cijelog eksperimenta i dala svemu smisao. Napokon nešto za potpunu uživanciju.

Svi tretmani zajedno stajali su 2370 kuna, a trajali 585 minuta, odnosno gotovo 10 sati. Dakle, kada bi se neka žena strogo držala preporuka stručnjaka iz kozmetičke industrije, mjesečno bi na njih trošila 1553 kune, a u salonima bi provela oko 6 sati. A kada bi išla kupiti sve što barem na tjednoj bazi koristi za njegu tijela, trebalo bi joj još 865 kuna. Sveukupno je to 3235 kuna, odnosno nešto manje od polovine prosječne hrvatske neto plaće.

Od šampona do tampona

Kako bismo upotpunili sliku ženske potrošnje, eksperimentu s kozmetičkim uslugama dodali smo i okvirnu računicu koja ilustrira koliko su žene otprilike novca već uložile u proizvode za higijenu i uljepšavanje. Ako ubrojimo sve, od šampona do tampona, brojka se penje i do 865 kn.

puder 80 kn

maskara 70 kn

ruž 80 kn

parfem 200 kn

balzam za usne 15 kn

pasta za zube 15 kn

lak za nokte 30 kn

krema za ruke 20 kn

blazinice 10 kn

micelarna voda ili drugo sredstvo za skidanje šminke 30 kn

vlažne maramice 10 kn

hidratantna krema 30 kn

šampon za kosu 25 kn

regenerator 20 kn

maska za kosu 40 kn

ulje za kosu 30 kn

lak za kosu 20 kn

pjena za kosu 30 kn

gel za tuširanje 20 kn

mlijeko za tijelo 30 kn

gel za intimnu njegu 20 kn

ulošci 20 kn

tamponi 20 kn

ukupno - 865 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14