RAZGOVARALI SMO S NAŠA TRI POZNATA LIJEČNIKA

S kakvim željama i zahtjevima dolaze Hrvatice estetskim kirurzima? Želimo izgledati poput Angeline, Gisele i Heidi

Nedavno su se korekciji lica podvrgnule dvije Hrvatice s dobro izgrađenom karijerom. Sve kako bi na medijski eksponiranom suđenju izgledale što mlađe i ljepše

ZAGREB - Želim izgledati kao TV zvijezda, jedna je od najčešćih rečenica Talijanki koje ulaze u klinike i ordinacije estetskih kirurga u potrazi za što ljepšim licem i što mladenačkijim izgledom. Bez obzira na godine, obrazovanje, socijalni i društveni status, danas se gotovo svakoj ženi u toj zemlji, koja njeguje kult ljepote, čini da je sasvim dostižno ubrizgati barem jednu injekciju čudotvorne tekućine i ispeglati mrske bore između obrva ili oko očiju. Pa to su napravile sve te voditeljice njihovih glamuroznih emisija koje se od ranog jutra do kasne večeri vrte na televiziji.

Nestanak vrste

Praktički su izumrle stare, mudre i elokventne voditeljice s kojima bi se mogle identificirati domaćice, majke i žene koje gledaju jutarnji šou. Sve su to ili mlade djevojke ili dobro “ispeglane” žene. I zato su Talijanke odlučne da i same budu takve, jer bez toga, zaključuju, nema uspjeha.

Statistike

To potvrđuje i statistika, pa su tako Talijani na trećem mjestu po broju estetskih zahvata koji se odnose na uklanjanje masnoće i ubrizgavanje botoksa.

Ni Hrvatsku ne zaobilaze trendovi, kojima se pokoravaju sve žene, ne samo nadobudne starlete, a u prilog tome govori činjenica da su se nedavno nekirurškoj korekciji lica podvrgle dvije visokoobrazovane žene, s izgrađenom karijerom i profesijom. A sve kako bi na medijski eksponiranom suđenju izgledale što ljepše i mlađe. Dakle, pripremile su se za nemilosrdnu kameru koja zumira lice u udarnom Dnevniku koji gleda pola zemlje, a one ili ne žele ili ih je strah da svi ti ljudi vide izdajničke znakove godina. I zato ne žele samo pametno govoriti, nego i lijepo izgledati.

Nos kao Angelina

Imaju li i Hrvatice uzore i mašu li slikama estetskim kirurzima u potrazi za ljepšim nosem i punijim usnama? Razgovarali smo s tri poznata liječnika. Doc. dr. sc. Aleksandrom Milenovićem, maksilofacijalnim kirurgom i plastičnim kirurgom glave i vrata, dr. Sinišom Glumičićem, maksilofacijalnim kirurgom i dr. Nikolom Milojevićem, doktorom estetske medicine. Sva trojica su potvrdila da i kod nas ima zahtjeva pacijentica koje žele da im nos bude kao onaj u Angeline Jolie ili Sheryl Crow, a često su u igri i poznate manekenke Heidi Klum i Gisele Bundchen. Dakle, posve očekivani primjeri.

Kao domaće cure

- Takvi zahtjevi su i kod nas često prisutni. Htjeli mi to ili ne, lica koja svakodnevno viđamo na ekranima, koja gledamo u časopisima, postaju dio naših života i ako se netko s malih ekrana svidi potencijalnim pacijentima, oni se neće ustručavati doći sa željom da izgledaju barem približno kao i njihovi “dragi likovi” s televizije. Najčešće daju za primjer svjetske zvijezde, od Angeline Jolie do poznatih svjetskih top-modela, ali prate i tko je od domaćih celebrityja napravio korekciju i znaju te primjere spomenuti pri prvom pregledu - kaže dr. Glumičić.

Tako ima primjera da, pogotovo mlađe pacijentice, žele izgledati kao naše domaće cure, s kojima se lakše identificiraju i njihov im je izgled svakako dostižniji. Pa je tako nekima simpatičan nos splitske voditeljice Marijane Batinić ili atletičarke Blanke Vlašić, a nekima su po “mjeri” upravo grudi Nikoline Pišek i žele baš to.

Kada je riječ o neinvazivnim zahvatima, injekcijama botoksa ili filerima, koji služe za minimaliziranje bora, pacijentice se često pozivaju na žene s naših TV ekrana koje su im simpatične i normalne, a nisu klasične ljepotice.

No, znaju reći da im “predobro izgledaju za svoje godine, pa su sigurno nešto poduzele, što bi si i one mogle priuštiti”. Tako ima pacijentica koje istaknu za primjer voditeljicu Danielu Trbović koja im je draga, ima mladenački izgled, a nije umjetna i presređena.

Dr. Nikola Milojević, doktor estetske medicine, godinama radi i u Velikoj Britaniji za lanac estetskih klinika i uspoređuje tamošnju situaciju s Hrvatskom.

Kao depilacija

- U Hrvatskoj je situacija neusporediva s Britanijom gdje izvodim do 40 zahvata botoksa i filera na dan. U Italiji je situacija isto takva ili još drastičnija. U Britaniji su fileri i botoks, pažljivo dozirani, postali gotovo kao depilacija. U Londonu su uzori pacijenticama uglavnom njihove zvijezde, pa je tako ultimativni uzor Victoria Beckham. Masa žena želi upravo tako izgledati, od nosa do grudi. Ili kao Sheryl Crowe. Doalzi im jako puno pacijentica istočnjačkog porijekla i one sve žele izgledati kao bjelkinje. Znači, žele sve veće. Veće oči, veći nos, veću bradu, samo manju vilicu, koja kod njih zna biti izražena. Interesantno, glumica Lucy Liu je većini prekrasna žena, ali njezinim sunarodnjakinjama nije i ni slučajno ne žele izgledati kao ona - priča dr. Milojević.

Bogato iskustvo ima i doc. dr. sc. Milenović koji se godinama obrazovao i radio u inozemstvu.

Paziti na stil života

- Na svu sreću završilo je razdoblje u plastičnoj kirurgiji u kojem su bili naglašeni operativni zahvati i definitivno dolazi vrijeme u kojem je “operirani izgled” nepoželjan. In je izgledati mlado i svježe, ali u skladu sa svojim godinama. Za to treba paziti i na stil života, prehranu i aktivnosti i toga polako postaju svjesni i naši pacijenti. I zato sve manje dolaze s nerealnim zahtjevima, a upravo su se pri tome najčešće pozivali na neke “besprijekorne” zvijezde, koje vide samo na ekranu ili naslovnici časopisa i teško da im mogu biti uzor - kaže dr. Milenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04