SECOND HAND SHOPOVI

ŠKOLSKA MODA ZA SITNI NOVAC Opremili smo Gabrijela za polazak u školu i uštedjeli 600 kn: Jakne se mogu naći za samo 60, neki komadi odjeće i za 5 kn

 
 Goran Mehkek

Pripremiti školarca za novu sezonu nije lagan posao. Ako imate dvoje ili više djece, iznosi koje izdvajate samo za odjeću mogu se popeti i do nekoliko tisuća kuna.

Treba im sigurno barem po dva para trenirki, nekoliko majica dugih i kratkih rukava, košuljice i hlače ili traperice... U mainstream trgovinama košulja za “klince” stoji oko 150 kuna, hlače otprilike 200 kuna, jakna je oko 300 kuna, a za obuću koja je “markirana” treba obično izdvojiti i do 600 kuna. Iako lijepa i kvalitetna, ta tek kupljena odjeća, djetetu će brzo postati premala. A to znači začarani krug ponovne potrage za novom oblekicom, kao i još jedno pražnjenje novčanika. Kao alternativa, u obzir nerijetko dolaze popusti, ali to uključuje i skoro svakodnevno praćenje web stranica i kataloga u kojima se ti popusti najavljuju.

Zagreb, 280817. 
Avenija Dubrava 33.
Jelena Mamic i sin Gabrijel poziraju za temu Kako obuci skolarca u second hand shopu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Jakna se Gabrijelu odmah svidjela, a i mami Jeleni jer stoji samo 60 kuna

Zato je praktično posjetiti second hand shopove, koji sve češće imaju razne ponude i za djecu.

Kako bismo iz prve ruke provjerili isplati li se takva kupovina, odlučili smo potražiti jednu mladu mamu koja upravo “oprema” svog sina za početak školske godine.

Zagreb, 280817. 
Avenija Dubrava 33.
Jelena Mamic i sin Gabrijel poziraju za temu Kako obuci skolarca u second hand shopu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Prvašiću iz Zagreba plava boja je među omiljenima pa se obradovao kada je našao polo majicu za 25 kuna

Veliki izbor za djecu

Jelena i njezin šestogodišnji sin Gabrijel pokazali su nam koji su second hand shopovi najbolji i najisplativiji. U zagrebačkoj Dubravi, koja je Jeleni najbliža, ima nekoliko second hand shopova. Kako je već iskusna, Jelena nas je savjetovala u kojim je trgovinama ponuda najbolja. Ušli smo u jedan. Na prvi pogled se ne razlikuje od ostalih brendiranih dućana. Odjeća je razmještena u kategorije: za žene, muškarce, dječja roba, sport, XXL i obuća. Najviše, naravno, ima “ženske” odjeće, ali i na dječjem odjelu raznovrsni je izbor. Prodavačica nas inforimira da u cijelom dućanu ima oko 4000 komada odjeće, a samo na dječjem oko 300.

- Često odlazim u second hand trgovine, jednom mjesečno otprilike. Najčešće pikiram košulje jer su u poznatim trgovinama one najskuplje. Recimo, ako sam u prolazu, malo uđem i škicnem što ima novoga. Ili kad mu treba uzeti neku košulju za svadbu, tu mi je najzgodnije doći - priča Jelena. I uistinu, za samo sat vremena, Jelena je uspjela pronaći nekoliko outfita u kojima svog malca može poslati u školu.

Zagreb, 280817. 
Avenija Dubrava 33.
Jelena Mamic i sin Gabrijel poziraju za temu Kako obuci skolarca u second hand shopu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Traper košulja je idealan komad za odlazak u školu, a u second hand shopu je stajala 45 kn

Za jedan outfit koji uključuje hlače, majicu, jaknu i tenisice potrebno je izdvojiti oko 200 kuna, ali moguće je proći i mnogo jeftinije jer se cijena robe spušta svaki tjedan pa dođe čak i do 5 kuna. - Najveći problem mi je jer treba puno rondati, rovati po odjeći i naoružati se strpljenjem. Ali, isplati se svakako. Može se dosta uštedjeti. Pogotovo bih to preporučila roditeljima koji nemaju predrasude prema ovakvim dućanima.

Ja mu kupim neku majicu ili hlače i znam da će ih već za mjesec dana poderati. Zato mi nije žao dati tipa 30 kuna za majicu ako znam da će je samo jednom nositi. A inače, ne patim na marke i brendiranu odjeću, ali ga volim šminkerski obući. Zato gledam da odjeća bude lijepa i da nije svila ili nešto u čemu će se brzo oznojiti. Pazim da se tkanina čini kvalitetnija, a najčešće kupujem pamuk i nešto što će se i njemu svidjeti - govori mama Jelena.

Zagreb, 280817. 
Avenija Dubrava 33.
Jelena Mamic i sin Gabrijel poziraju za temu Kako obuci skolarca u second hand shopu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Iako šoping više vole curice, Gabrijelu se isprobavanje uskoro svidjelo. Košulja 50 kn

Kvalitetan pamuk

Osim financijskog, postoji i ekološki aspekt koji ne treba zanemariti. Sva neprodana odjeća ide na reciklažu, a dolazi “nova” rabljena kolekcija, svaki mjesec ili češće, ovisno o pojedinoj trgovini. Prema tome, nekoć shvaćeni isključivo kao “socijalni dućani” za one slabijeg imovinskog statusa, danas second hand dućani doživljavaju procvat među ljudima različitih platežnih moći.

- Kod nas se polako to mijenja. U Europi je to već odavno poznato da u second hand shopove dolaze svi. To je već europska kultura. Dakle, nije samo za one koji žele “jeftinije” proći, već tu ima i markirane odjeće u kojoj ćete lijepo izgledati. Svaki komad odjeće, koji kod nas dolazi iz Slovačke, steriliziran je. Nema konfekcije već je svaki komad u samo jednoj veličini. Zato treba dolaziti često kako bi “naletjeli” na nešto što vam se sviđa. A kad tako jednom pronađete tri odlične stvari, više se nećete moći zaustaviti. To je kao neka vrsta droge, stalno ćete dolaziti - kroz smiješak nam priča jedna zaposlenica Textile house second handa.

Zagreb, 280817. 
Avenija Dubrava 33.
Jelena Mamic i sin Gabrijel poziraju za temu Kako obuci skolarca u second hand shopu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

I uistinu, potrebno je malo tolerancije, rušenja mentalnih barijera, puno strpljenja, vremena i shopping može početi.

Ne kupujte nošenu obuću, donje rublje i kupaće kostime

Najviše se “isplati” kupovati jakne, kapute ili kožnjake jer su tu neusporedivo povoljniji nego u brendiranim dućanima. Ako vam se čini da kupljeni komad ne zadovoljava vaše standarde čistoće, uvijek ga možete dati na kemijsko čišćenje. Odjeća za djecu je svakako jedna od najpovoljnijih. Košulja za oko 40 kuna, majica za 30, a hlače za oko 40 kuna. I još svaki tjedan cijene padaju. Tako bi najbolji savjeti bili: idite što češće (makar ne namjeravali nešto kupiti) jer trgovine se stalno “pune” novom robom tako da neće biti ista kad dolazi nova kolekcija i kad cijena “padne” na 5 kuna; ne odustajte brzo (naoružajte se vodom, hranom i strpljenjem) i operite odjeću kad dođete doma (jer iako je vjerojatno prije oprana, postoji mogućnost da ju je netko prije vas već probao).

Također, ono što je posebno isplativo kupovati jesu skafanderi i zimske jakne jer su obično jako skupi po punoj cijeni, a djeca ih nose vrlo kratko ili nekoliko puta u sezoni.

Međutim, postoje stvari i koje treba izbjegavati, odnosno biti oprezan pri njihovoj kupovini. Zbog zdravlja, možda je bolje ne kupovati rabljeno donje rublje i kupaće kostime, kao i obuću jer svako stopalo ima svoj gaz. Također, treba pripaziti i pri kupovini sjedalica za automobile, kolijevki, dječjih kreveta i kaciga. Kod njihove kupovine posebno obratite pažnju na to jesu li čitavi, a ako je moguće, isprobajte ih prije kupovine. Iako se kupovina školskih torbi isplati, važno je provjeriti jesu li dobro sašivene i provjeriti njihovu unutrašnjost.

Rabljeni madraci, jastuci i namještaj mogu sadržavati dlake, mrtvu kožu, buhe ili čak stjenice pa i kod takvih šopinga treba biti posebno oprezan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:00