IZLOŽBA U LONDONU

SVLAČENJE, KRATKA POVIJEST DONJEG RUBLJA Od korzeta do kombinea za večernji izlazak

Kustosica izložbe koja traje sve do ožujka sljedeće godine je Edwina Ehrman. Na ideju je došla 2014. , inspirirana odijelima-pidžamama na modnim pistama.
 Victoria&Albert

Godine 1891. bilo je moderno imati uzak struk, vrlo uzak struk, nekih 48 centimetara. Danas u Velikoj Britaniji standardni obujam struka iznosi 71 centimetar.

Već desetljećima savršene mjere od 90-60-90 nisu ni blizu idealu s kraja 19. stoljeća. U to doba žene su se, kako bi dostigle te idealne mjere i oblik tijela poput pješčanog sata, utezale u steznike s dijelovima od kitovih kostiju ili drva. Danas sličan oblik tijela, s nešto adaptiranim idealom od navodno 67 cm, Kim Kardashian i sve wanna-be kardashianke postižu nekim korzetom od lateksa i metalnih dijelova koji izgleda znatno manje udobno i estetski privlačno nego steznici iz 19. stoljeća.

Sprave za mučenje

Obje sprave za utezanje struka i mučenje u svrhu ljepote pa onda i dostizanja savršenog oblika tijela izložene su na izložbi “Svlačenje: kratka povijest donjeg rublja” koja je u Victoria & Albert muzeju u Londonu otvorena do ožujka 2017. Izloženo je više od 200 primjeraka muškog i ženskog donjeg rublja koji propituju ideju idealnog, odnosno privlačnog oblika tijela, odnos između donjeg rublja i mode i prikazuju kako su im se mijenjali krojevi, materijali i ukrasi kroz povijest svjedočeći o rodnim, spolnim, seksualnim, higijenskim i moralnim običajima.

Victoria&Albert

Uz već spomenute korzete iz 19. stoljeća nalaze se i rengenske snimke neke patnice koja je jedan od tih korzeta godinama nosila, na kojem se vidi njegov dramatičan utjecaj na njeno tijelo i deformirana rebra. I u tim davnim vremenima žene su upozoravane na opasnost po zdravlje nošenja korzeta – probleme s disanjem i dijafragmom, nesvjesticu... S druge strane, oni koji su reklamirali korzete tvrdili su da njihovo nošenje ima brojne dobrobiti jer potpomaže uspravnom držanju.

Osim eksponata vezanih uz korzete izložba “Svlačenje” obiluje začudnim artefaktima, među kojima je selekcija gaća - duge gaće grofice od Kenta, majke kraljice Victorije, jedan iznimno ružan i nimalo aristokratski žućkasti odjevni komad, pa onda “Chukka”, papirnate gaće koje su 70-ih godina prošlog stoljeća bile popularne kao praktične jer se ne moraju prati i kao predmet za jednokratno nošenje bile su reklamirane kao “bez mirisa”. S obzirom na to da je izložba organizirana pod sponzorstvom kultnog britanskog brenda donjeg rublja Agent Provocateur, seksepil gaća bitno su popravili neki primjerci iz njihove kolekcije te donekle i kutija HMovih gaća Davida Bechama.

Bez seksipila

Izložba je interesantna povijesno i kulturološki, ali zapravo slabo odiše seksepilom ili bilo kakvom estetskom privlačnošću. Donje rublje je uvijek ili podcijenjena ili precijenjena tema i riječju i slikom rijetko dio povijesnih zapisa. Usto većina komada donjeg rublja povijesno je iznimno promjenjive simbolike. Korzeti koji su u doba svog izuma bili predmet submisije modi i(li) muškarcima kako bi žena bila u skladu s trendovima i adekvatan ukras svom muškarcu, danas su dio fetiš kulture.

Ista je stvar s podvezicama - kada su izumljene u 18. stoljeću, njihova namjena je bila isključivo praktična - to su bile neke vrlo obične vrpce, a kasnije elastični držači, koji su sprečavali da ženske ili muške čarape skliznu s bedara ili ispod koljena gdje su ih pridržavale. Par stoljeća kasnije i uz utjecaj pin-up kulture kabarea, burleske, striptiza... i podvezica je ultimativni erotski asesoar.

Victoria&Albert

Crveni tepih Kuratorica izložbe Edwina Ehrman kaže da je na ideju za postav došla tijekom 2014. kada su se na modnim pistama počeli pojavljivati odijela-pidžame. Zaintrigirao ju je ponovni modni moment odjeće dizajnirane u maniri rublja. Negližei, odnosno kombinei ili slip haljine, već su nekoliko puta - 20-ih, 70-ih, 90-ih 20. stoljeća bile modni hit, a na izložbi je izložena slavna prozirna sjajna haljina Lize Bruce koju je 1993. nosila Kate Moss.

Kuratorica je ili imala dobar feeling za još jedan povratak ovog modnog komada ili su se neke zvijezde inspirirale ovim izloženim modelom ili izložbom pa je nekoliko puta ove godine Rihanna ružičastu slip haljinu isfurala uz starke kao ultimativni ulični styling a Jeniffer Lawrence kao svečanu haljinu za crveni tepih.

Očekivano patriotski, na izložbi se nalaze radovi ikonskih britanskih modnih dizajnera poput Stelle McCartney, Paula Smitha, Mary Quant, Vivienne Westwood... kao i slavni modni komadi poput negližea dizajnerice Carine Gilson koju je nosila Bérénice Marlohe, odnosno tragičan lik Severin u “Skyfallu”, jedna od brojnih erotiziranih prozirnih haljina Dite Von Teese koju je dizajnirao Elie Saab, monokromna korzet haljina iz kolekcije proljeće-ljeto iz 2009. godine Antonia Beradija koju je nosila glumica Gwyneth Paltrow...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:16