ISTINA O MAKEUPU

U ovih 12 mitova o šminki morate odmah prestati vjerovati

 Pixabay

1. Maskaru morate baciti tek kad se stvore grudice

Naravno da je morate baciti ako su se stvorile grudice, no maskaru biste zapravo morali baciti tri mjeseca nakon kupnje bez obzira izgleda li vam još uvijek posve normalna. Četkicu koristite u blizini očiju, a tada je vraćate u mračno, toplo spremište idealno za razmnožavanje kojekakvih bakterija.

2. Učestalo namakanje maskare pomaže smanjiti grudice

To nije točno. Često i brzo namakanje maskaru će dodatno isušiti i stvorit će se još više grudica jer će na taj način više zraka dospjeti u tubu. Više zrak također znači i više bakterija.

3. U redu je spavati sa šminkom na licu

Glavni problem spavanja sa šminkom je tak što onemogućava koži da se obnavlja tijekom noći. Taj je proces nužan kako bi koža ostala hidratizirana i svježa. Šminka tijekom noći začepljuje pore i isušuje kožu, a u nekim slučajevima šminka na licu tijekom spavanja može prouzročiti infekcije.

4. Make up uzrokuje akne i prištiće

Ne nužno. Sami proizvodi nisu uvijek razlog aknama, već su to bakterije koje su se razmnožile na njima jer proizvodi nisu bili dobro uskladišteni ili su stari. Da biste spriječili pojavu bakterija, morate redovito prati četkice, kistove i spužvice te baciti šminku kojoj je istekao rok trajanja.

5. Šminka nema rok trajanja i može ju se koristiti dok se ne potroši

Možda to niste primijetili, ali šminka itekako ima rok trajanja i otisnut je na pakiranju. Čim otvorite proizvod, izložili ste ga bakterijama što znači da je rok za upotrebu počeo teći.

6. Ne trebate prati četkice i spužvice ako samo vi koristite proizvode

Bakterije ne zanima koristite li samo vi šminku ili je dijelite s nekim. Radi se o tome da četkice dolaze u kontakt s raznim površinama, proizvodima i kožom te se s vremenom zaprljaju. To je lože za vašu kožu, ali i za same četkice.

7. Šminka se zapravo ne prlja, prljaju se samo četkice

Zastrašujuća istina je da se šminka može pokvariti i prije isteka roka trajanja ako ne brinete za nju. Bakterije vole mračne, tople i vlažne mjesta pa je šminka idealna za njih. U kombinaciji s kistovima i česticama kože, bakterije se mogu razvijati još i brže.

8. Sasvim je u redu stalno nositi vodootpornu maskaru

Ako vam vodootporna maskara nije stvarno potrebna, bolje ju je izbjegavati. Sastojci takve maskare isušuju i potrebno je uložiti više napora da bi se takva maskara odstranila s trepavica. Snažno trljanje može oslabiti trepavice i učiniti ih lomljivima.

9. Hidratantne kreme mogu poslužiti kao podloga

Iako oboje hidratizira kožu, podloge ili baze za makeup šminku će učiniti postojanijom i trajnijom. Hidratantne kreme služe za ovlaživanje kože i to im je prvotna namjena, dok podloge služe da bi šminka bolje legla.

10. Nijansu pudera možete provjeriti na svojem zapešću

Vaše zapešće nije toliko izloženo suncu kao lice, pa iako boja pudera može odgovarati vašem zapešću, ona ne mora pasati i vašem licu. Najbolje mjesto za testiranje boje pudera je koža na prijelazu lica i vrata, tik uz vilicu.

11. Korektor treba nanijeti prije pudera

Zapravo je obratno: puder treba nanijeti prije korektora. Tekući puder radi tako da ujednačuje boju kože i prikriva nesavršenosti. Korektor je dodatna mjera za sve one detalje koje puder nije uspio prikriti. Ako puder i korektor koristite na ovaj način, nećete na lice nanijeti previše šminke te ona neće djelovati preteško.

12. Ne može svatko nositi crveni ruž

Ovo je potpuno pogrešno! Iako zvuči kao kliše, crveni ruž je za svakoga. Potrebno je samo odabrati odgovarajuću nijansu s obzirom na boju tena i kose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:50